Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
chciałbym zwrócić uwagę na pewne niejasności związane z raportami dotyczącymi programu Allegro Ceny i reklam, które finansujemy.
14.10.2025 r. otrzymałem raport, według którego:
Odsetek konkurencyjnych cen: 64,2%
Liczba pozycji w raporcie: 271
Z czego z ceną niższą poza Allegro: 96 pozycji
W odpowiedzi na ten raport zmodyfikowałem kilkadziesiąt ofert – podniosłem ceny, aby spełniały wymagany próg 20% zgodności z konkurencją.
20.10.2025 r. otrzymałem maila od Allegro z informacją, że moje oferty nie kwalifikują się już do programu, zgodnie z nowymi warunkami.
21.10.2025 r. otrzymałem nowy raport, według którego:
Odsetek konkurencyjnych cen: 67,8%
Liczba pozycji w raporcie: 180
Z czego z ceną niższą poza Allegro: 53 pozycje
Dlaczego w nowym raporcie uwzględniono tylko 180 pozycji, skoro liczba ofert na moim koncie nie uległa znaczącej zmianie?
Na jakiej podstawie Allegro wybiera pozycje do raportu? Czy jest to losowy wybór, czy oparty na określonych kryteriach (np. najlepiej sprzedające się produkty, produkty z największą konkurencją)?
Jak mam realnie wpłynąć na poprawę wskaźnika konkurencyjnych cen, skoro za każdym razem analizowana jest inna liczba i pula ofert?
Zmieniam ceny zgodnie z zaleceniami, a raport obejmuje inny zestaw produktów, co uniemożliwia skuteczne zarządzanie wskaźnikiem.
Obawiam się, że w ten sposób nigdy nie osiągnę wymaganych 20%, ponieważ nawet po korekcie cen raport może zostać wygenerowany na podstawie zupełnie innego zestawu ofert.
Wyjaśnienie, jak tworzony jest raport i na jakich zasadach wybierane są pozycje do analizy.
Informację, czy istnieje możliwość stałego monitorowania tej samej grupy produktów, tak aby sprzedawca miał realny wpływ na poprawę wyniku.
Zależy mi na spełnieniu wymagań programu, ale obecna forma raportowania jest bardzo nieczytelna i utrudnia skuteczne działania.
Z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam,
GANDER24_PL
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Ciekawe, zwłaszcza, że sam planuję uruchomienie sprzedaży w innym kanala internetowym.
Mi to wygląda trochę na kreowanie statystyki w myśl powiedzenia o 3 poziomach kłastwa "kłamstwo. wierutne kłamstwo i statystyka"
Proszę o informację odnośnie zmian liczby pozycji raporcie, chciałbym się dostosować do wytycznych Allegro, ale z tego co widzę będzie ciężko, ponieważ wygląda że są wybierane tak aby wyszedł odpowiednio wysoki procentowy @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
obawiam się ze nie padnie tu żadna sensowna odpowiedz, choć sama bym chciała taka zobaczyć. Zapewne będzie cos w stylu-
Zmiana liczby ofert w raporcie (z 271 → 180) może być efektem wyboru mniejszej „rundy” kwalifikacyjnej tj. aktualizacji wewnętrznej puli ofert, które Allegro w tym momencie analizowało. Możliwe, że w nowym raporcie uwzględniono tylko oferty, które spełniały określone kryteria (np. oferty, które w poprzednim okresie miały najniższy udział konkurencyjnych cen), a inne zostały pominięte, co powoduje różnicę w liczbie.
Odpowiedzieliśmy mailowo i pozwolę sobie zacytować tą odpowiedź:
"Wspomniany raport znajdować powinien się w wysłanej przez nas wiadomości mailowej. Dodatkowo, będziemy przekazywać aktualne raporty mejlowo raz na tydzień. Jeśli nie wyślemy do Państwa mejla z raportem – to znaczy, że obecnie Państwa ceny są konkurencyjne.
Pracujemy też nad wersją raportu, która będzie dla dostępna w każdej chwili w Sales Center. Będziemy informować Państwa, gdy ją udostępnimy.
Nie mamy jednak możliwości aby ze swojej strony wygenerować taki raport - zgodnie z komunikacją, będzie on Państwu przesyłany co tydzień mailowo a jeśli takiego raportu Państwo nie otrzymają, oznacza to, że obecnie Państwa ceny są konkurencyjne."
Wspomnę również, że wszystkie odpowiedzi na pytanie znajdziecie tu. Zachęcam do zapoznania się z tym artykułem.
Odpowiedź mailową dostałem na temat wygenerowania raportu, i było to podniesione w odrębnym temacie, który jest już zamknięty. Proszę przeczytać całość tematu i się do tego odnieść.
21.10 otrzymałem nowy raport, który rażąco różni się od raportu, który otrzymałem 14.10. (szczegóły powyżej). Poprawiłem kilkadziesiąt cen, a efekt jest taki, że i tak nie uzyskałem kwalifikacji do programu allegro ceny! Ilość moich produktów, które wystawiam na allegro nie uległa praktycznie zmianie, ale za to raport, który wykluczył mnie z programu tak zawęził ilość pozycji, że Odsetek konkurencyjnych cen zmienił się z 64,2% na 67,8%. A wg raportu z 14.10 wg którego modyfikowałem ceny powinien wynosić powyżej 80% !!!
Dlatego proszę o wyjaśnienie:
Dlaczego w nowym raporcie uwzględniono tylko 180 pozycji, skoro liczba ofert na moim koncie nie uległa znaczącej zmianie?
Na jakiej podstawie Allegro wybiera pozycje do raportu? Czy jest to losowy wybór, czy oparty na określonych kryteriach (np. najlepiej sprzedające się produkty, produkty z największą konkurencją)?
Jak mam realnie wpłynąć na poprawę wskaźnika konkurencyjnych cen, skoro za każdym razem analizowana jest inna liczba i pula ofert? A aby to było miarodajne powinien być raportowany cały asortyment.
Mam nadzieję, że sprawa nabierze tempa, bo nadal jestem wykluczony z programu allegro ceny.
jest szansa coś przyspieszyć z ta odpowiedzią?
Minęło 5 dni. Odpowiedzi brak...
poczekajmy może w końcu nadejdzie...
Jakieś wieści Grzegorzu?
@GANDER24_PL Warto dodać że raporty które otrzymują sprzedawcy są opóźnione o jakiś czas. Pytanie jaki? Przykład: dnia 20.10 podniosłem cenę danego produktu na 59zł na innych MP a 21.10 dostałem w raporcie że ten produkt nadal jest w cenie 53zł
Nie da się także sprawdzić poprawności prezentowanych przez allegro danych w tych raportach bo nie ma w nich bezpośrednio odnośnika do najtańszej oferty, czyli tak naprawdę allegro może wpisać co tylko chce...
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
nie wiem - może czegoś się nie doszukałam ale na ten moment dla mnie jest to niewywiązanie się z obowiązków platformy czyli - zobowiązania do zapewnienia przejrzystości mechanizmów rankingowych, kryteriów doboru ofert i stosowanych algorytmów...
poczekajmy na odpowiedz może w końcu pomogą nam to zrozumieć
Przepraszam, że długo czekałeś na moją odpowiedź.
Produkty do raportu wybierane są na podstawie istotności dla klienta (przede wszystkim popularności na platformie oraz dostępności w źródłach zewnętrznych / konkurencji poza platformą).
Dodatkowo wspomnę, że rzeczywiście pula była niestabilna, jednak udało się to poprawić i teraz masz konkurencyjne ceny.
Dziękuję za odpowiedź, gdvorek.
Rozumiem, że dane mogą być dynamiczne, ale skoro decyzje o kwalifikacji do programu „Allegro Ceny” opierają się na tych raportach, to brak stabilności i przejrzystości w sposobie ich tworzenia całkowicie uniemożliwia skuteczne działania po stronie sprzedawców.
Dlatego proszę o doprecyzowanie:
czy sprzedawca ma możliwość weryfikacji, które konkretne oferty zostały porównane w danym raporcie, oraz na jakiej podstawie system uznaje ofertę za „istotną dla klienta”?
Bo bez tej informacji cały mechanizm oceny jest, niestety, nieprzewidywalny i niespójny.
Pozdrawiam,
GANDER24_PL
Dzień dobry,
Czas mija, a konkretnej odpowiedzi jak nie było, tak nie ma.
Dzisiaj ponownie zostałem wykluczony z programu.
Co więcej, zestaw porównawczy ofert został znowu zmieniony.
W komunikacie czytam:
„Najnowsze dane pokazują, że Twój odsetek konkurencyjnych cen wynosi 74,2%”.
„Najnowsze”?
W zestawieniu znajdują się produkty, których nie wyświetlam na Allegro już od kilku dni, np.
ALLNUTRITION ALLDEYNN Hairrose, 45 kaps. (a16a0a32-4f0e-443c-82d6-338519fe77ab).
To oznacza, że raport tworzony jest na podstawie nieaktualnych danych, a sam proces oceny wydaje się całkowicie nieprzejrzysty i nieprzewidywalny.
Proszę o jasne doprecyzowanie, na jakiej podstawie system uznaje ofertę za „istotną dla klienta”.
Aktualny sposób działania programu sprawia wrażenie, że Allegro może dowolnie manipulować zestawem porównawczym oraz parametrami raportu, aby — poprzez zmianę liczby analizowanych ofert oraz proporcji cen „niekonkurencyjnych” — w praktyce dowolnie wykluczać sprzedawców z programu.
W efekcie sprzedawca z 1000 aktywnymi ofertami, wśród których 20 jest tańszych w innych kanałach, może otrzymać raport obejmujący jedynie 60 wybranych produktów i zostać usunięty z programu z wynikiem 66,67%, mimo że jego rzeczywisty odsetek konkurencyjnych cen wynosi 98%.
Taki sposób raportowania jest niespójny, nieobiektywny i niezgodny z zasadą transparentności, którą Allegro powinno się kierować.
Pozdrawiam,
GANDER24_PL
i jeszcze jedno pytanie skąd allegro wzięło tą cenę???
Na allegro mam za 36zł, a na **piiip** za 36,89zł. To dlaczego w raporcie jest podana cena 35,09 na **piiip** ???? Nie zmieniałem ceny na **piiip** na tym produkcie od miesiąca....
| 11413f8a-33a0-40ed-ad15-54555e50dbc8 | 5907377283584 | NatVita Stewia Stevia pastylki 60mg 1000szt | **piiip**.pl | NatVita | 36 | 35,09 | PRAWDA |
@GANDER24_PL Grzegorz napisał Ci już skąd pobierane są dane w poprzednim wpisie: "Produkty do raportu wybierane są na podstawie istotności dla klienta (przede wszystkim popularności na platformie oraz dostępności w źródłach zewnętrznych / konkurencji poza platformą)."
a skąd rozbieżności w raportach?
- Cena w raporcie niezgodna z wyświetlaną w źródłach zewnętrznych?
- Dlaczego w raporcie są pozycje, które już od paru dni nie są wyświetlane na platformie?
@GANDER24_PL zarówno jeśli chodzi o pierwsze jak i drugie pytanie to raport mejlowy jest przesyłany raz na tydzień, a przez ten czas cena na wybranych platformach i w sklepach internetowych mogą się zmienić. Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to najbardziej optymalny proces, dlatego tak jak informowali Cię już nasi pracownicy pracujemy nad wersją raportu, która będzie dla Was dostępna w każdej chwili w Sales Center. Gdy tylko będziemy z tym gotowi, na pewno będziemy Was o tym informować.