Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący nie odebrał przesyłki z paczkomatu. Przesyłka wróciła do nas. Wysłaliśmy standardową formułkę z prośbą o dopłatę kosztu ponownej wysyłki. Bez odzewu - ani dopłaty, ani zgłoszenia zwrotu towaru w jakiejkolwiek formie. Po jakichś 100 dniach kupującemu się nagle przypomniało ze nie otrzymał zwrotu wpłaty i założył dyskusje z prośbą o zwrot wpłaty...
Oczywiście wpłatę zwrócę w związku z niewykonaniem przez kupującego umowy, tylko...
Tutaj pytanie i proszę o potwierdzenie: Rozumiem że mogę odliczyć koszt prowizji allegro jako poniesiony przeze mnie w związku z niewykonaniem przez kupującego umowy? Pytam, bo Allegro nie odda mi prowizji gdyż na zgłoszenie zwrotu prowizji jest 45 dni, minęło ze 100...
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dla mnie to dyskusja z żądaniem zwrotu.
ponieważ już ustawowy czas na odstąpienie dawno minął paczka powinna być odebrana na koszt kupującego a za jej przechowywanie przez 3 miesiące możesz pobrać opłatę (w sumie dowolną) pod warunkiem że wcześniej poinformowałeś o tym kupującego. Tutaj tego nie było jak przypuszczam.
Możesz się zapytać czy chce odstąpić od umowy z potrąceniem np 20%, jeśli tak to robisz mu wstępnie uzupełniony formularz z dopiskiem że zgadza się na potrącenie 20% przez zwrot po terminie i podsyłasz do podpisu niech odeśle skanem. Albo zdjęciem bo teraz mało kto ma skaner.
https://prawomarketingu.pl/co-moze-sprzedawca-gdy-klient-nie-odbiera-paczki/
A to nie jest tak przypadkiem, że czas na odstąpienie od umowy liczy się od odebrania towaru, które tu nie miało miejsca? 😉
I ok sprzedawca ma tutaj furtkę, aby poinformować o odbiorze towaru w danym terminie pod rygorem odstąpienia od umowy, ale z wpisu wynika, że to również nie miało miejsca.
Jeśli sprzedający będzie informował o rozwiązaniu umowy po np 30 dniach to będzie musiał zwrócić pieniądze po tym terminie.
Zwłaszcza że kupujący może złożyć odstąpienie nawet jeszcze przed nadaniem paczki albo gdy paczka jest w trasie więc nijak nie widzę możliwości by sam fakt odebrania paczki był jakimś wyznacznikiem terminu bo to by znaczyło że jak odstąpi przed odbiorem to takie odstąpienie jest nieważne.
@mix-mce nie minał czas na odstąpienie bo ten jest liczony od dnia odbioru. @TechartGSM w przypadku odstąpienia teraz możesz doliczyć wszelkie koszty za niewywiązanie sie z umowy w tym naliczona opłatę od przewoźnika za powrót paczki.
@az1rael w normalnym biegu (tj gdy kupujący paczkę odbiera) - tak.
@mix-mce w każdym biegu od chwili kiedy dostał paczkę do ręki zaczyna liczyć 14 dni na odstąpienie. Jeśli nie było wydania do ręki zwykle kupującego termin odstąpienia nie biegnie a sprzedawca odpowiada za paczkę do chwili odbioru. Nie ma od tego wyjątków. Ewentualnie można by się kodeksem cywilnym pobawić i wysłać wezwanie do kupującego do odebrania paczki pod rygorem rozwiązania umowy z konkretnym terminem, którego przekroczenie bez jasnego oświadczenia woli ze strony kupującego skutkowałoby odstąpieniem od umowy z jego winy.
@pecela fikcja doręczeń dotyczy tylko KPA i listu poleconego nie ma zastosowania w umowach sprzedaży chyba że wysyłałbyś wezwanie przedsądowe poleconym i to za potwierdzeniem odbioru. Jedyne co w tym przypadku można doliczyć to koszt powrotu paczki na koszt sprzedawcy i opłatę za magazynowanie o ile poinformowano o tym kupującego z datą od kiedy będzie naliczana i w jakiej kwocie dziennej z wyznaczeniem terminu dodatkowego na odbiór, że po jego upływie może zacząć ją naliczać. Odpowiedź przez centrum wiadomości allegro spełni w tym przypadku warunek istnienia jako nośnik trwały bo przyjdzie też na email.
Jeśli się nie zgodzi na potrącenie to sprawa prosta, nie masz prawnego obowiązku przyjmować zwrotu po terminie, paczka jest dalej własnością kupującego i masz obowiązek mu ją wydać jak sobie po nią przyjedzie albo zapłaci za wysyłkę.
Nie wiem tylko po której stronie tutaj stoi allegro i ich POK bo tu na dwoje babka wróżyła ale karty zgubiła.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@mix-mce Na pewno czas na odstąpienie zaczyna bieg w momencie doręczenia przesyłki, które w tym wypadku nie miało miejsca, i o tym wiem. Pytanie główne, i to pytanie do Allegro - to czy mogę odliczyć od zwrotu prowizję, której nie odzyskam. Jakby nie patrzeć jest to koszt który poniosłem w związku z niewywiązaniem się kupującego z umowy.
Wypowie się ktoś z góry w tym temacie? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
1. za magazynowanie nie możesz liczyć wstecz, było poinformować że ma czas na odbiór 7 dni po tym czasie zaczniesz naliczać X za dzień, teraz po ptokach 😞
2. odstąpić powołując się na UK nie może bo nie wywiązał się z umowy.
3. może zrezygnować z zakupu a Ty masz prawo potrącić straty jakie ponosisz z tego tytułu, wkracza tu KC, Art. 491. § 1, Art. 535. § 1 🙂
Nie możesz odliczać od zwrotu kosztu prowizji pobranej przez Allegro. Możesz natomiast pomniejszyć zwrot o faktycznie poniesione koszty wysyłki zamówienia oraz ewentualny koszt odesłania towaru, jeśli został naliczony.
Jeśli chodzi o prowizję - w sytuacji, gdy kupujący odstępuje od umowy po terminie ustawowym, masz prawo dochodzić swoich roszczeń od kupującego, ale wyłącznie na drodze prawnej.
@gdvorek Prowizja allegro nie jest "faktcznie poniesionym kosztem"? Jakim więc kosztem jest? Nie faktycznie poniesionym?
Prowizja nie jest kosztem, który można odliczyć od kwoty zwrotu dla kupującego - to opłata za obsługę transakcji na Allegro.
Faktycznie poniesionym kosztem, który możesz uwzględnić przy zwrocie, jest np. koszt nadania paczki czy koszt jej zwrotu, jeśli został naliczony. W przypadku prowizji jeżeli uważasz, że została naliczona nienależnie, możesz dochodzić jej zwrotu inną drogą, ale nie poprzez pomniejszenie zwrotu dla klienta.
@PupilAdmina To nie jest odstąpienie od umowy, tylko niewykonanie umowy przez konsumenta. Konsument ma OBOWIĄZEK odbioru zakupionego towaru, z którego się nie wywiązał.
@PupilAdmina Przykro mi, ale się mylisz. Problem w tym że niewywiązanie się z umowy powstało przed odstąpieniem od umowy.
"kupującemu się nagle przypomniało ze nie otrzymał zwrotu wpłaty i założył dyskusje z prośbą o zwrot wpłaty..." - może źle ująłem - przypomniało mu się że nie ma w domu towaru za który zapłacił 100 dni temu i zainteresował się tematem.
@PupilAdmina Dokładnie. Wezwałem kupującego do wywiązania się z umowy i przesłałem wiadomość z prośbą o wpłatę kosztu ponownej wysyłki towaru w dniu, w którym otrzymaliśmy zwrot nieodebranej przesyłki.
Jest też cos takiego jak fikcja doręczeń. Przesyłkę dwukrotnie awizowaną traktuje się jako doręczoną. Termin na odstąpienia od umowy liczysz więc od dnia następnego od odbioru przesyłki przez kuriera z paczkomatu adresata.
A gdzie zgodnie z umową sprzedawca miał dostarczyć zamówienie? Do rąk klienta, czy automatu paczkowego?
Nieodebranie przesyłki pomimo dwukrotnego powiadomienia, to wyłącznie wina kupującego. Sprzedawca nie ponosi tu żadnej winy.
@pecela problem w tym że nasze prawo dalej jest zacofane i nie uwzględnia, że miejsce odbioru jako paczkomat powinno się liczyć jako wydanie do rąk własnych, a więc powinno rozpocząć naliczanie terminu 14dni na odstąpienie. Nasze prawo uwzględnia wydanie tylko wydanie do rąk kupującego lub osoby trzeciej, którą do odbioru wyznaczył. Maszyna nie ma osobowości prawnej ani zdolności do czynności prawnej i dlatego termin biegu 14dni na odstąpienie się nie rozpoczyna. Powinni to prawo znowelizować tak by wyznaczenie przez kupującego miejsca, czyli paczkomatu było równoznaczne z dostarczeniem towaru i w tym momencie kończy się odpowiedzialność sprzedawcy za paczkę z towarem, a powstałe roszczenia przechodzą na przewoźnika i egzekwuje je kupujący roszczeniem reklamacyjnym. Przewoźnik wszak o zniszczeniu paczki przed jej wydaniem informuje nadawcę / sprzedawcę, gdy ten wykonuje zobowiązanie z tytułu wykonania umowy i wydania towaru.