anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy myk sprzedających - Niższa cena produktu, ponadprzeciętna cena dostawy

Hydro02
#7 Wielbiciel

Witam,

Chciałbym zwrócić uwagę na (moim zdaniem) nową nieuczciwą praktykę przedajacych przy ustawianiu cen dostawy. Kiedyś myślałem że to był pojedynczy przypadek "cwaniaczka" który liczy że ktoś nie zwróci uwagi na cene końcową bo sugerował się tylko i wyłącznie ceną produktu, ale to już staje sie coraz bardziej powszechne.

Przykład z dziś przy zakupie kawy: 

Cena 1: 36,20zł - dostawa 39.89zł InPost

Cena 2: 41,98 - dostawa 9.99zł InPost

Przy opłacaniu zamówienia ciężko wychwywić że coś nie gra, jeśli do zakupów wpada tajemnicze 30zł. Nie wydaje mi się, aby wybrani sprzedawcy mieli 4x wyższą cene u tego samego dostawcy. Może warto przy aukcjach pod tytułem dodać wpis, aby kupujący wprost widział na żółto informację że dany sprzedawca ma ponadrynkowe stawki za dostawę, lub pod ceną tam gdzie są oznaczenia "gwarancja najniższej ceny"

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

Client:35386082
#17 Koryfeusz

Co to znaczy 'Przy opłacaniu zamówienia ciężko wychwywić że coś nie gra, jeśli do zakupów wpada tajemnicze 30zł.', przecież w podsumowaniu masz wyraźnie napisane ile płacisz za towar a ile za dostawę.
Zanim włożysz towar do koszyka to nie sprawdzasz ile płacisz za dostawę??

Sprzedawca ma prawo ustalić własną cenę za dostawę, nie ukrywa jej i nie jest to żadne cwaniakowanie. Nie podoba Ci się - kup gdzie indziej.

oznacz moderatorów

Hydro02
#7 Wielbiciel

"Zanim włożysz towar do koszyka to nie sprawdzasz ile płacisz za dostawę??" - nie sprawdzam gdyż wiem ile kosztuje normalna dostawa.

Jeśli to nie jest cwaniakowanie to zgaduje że sprzedawcy nie będą mieli nic przeciwko o takich oznaczeniach na aukcjach, ponieważ wszystko jest "legit", ktoś dostanie order za najniższą cene a ktoś za dostawę "super premium VIP" 🙂

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja osobiście tego nie pochwalam ale mamy wolny rynek który sam zweryfikuje czy kupujący są w stanie zaakceptować takie ceny.

Ceny które nie są w żaden sposób ukryte a przy składaniu zamówienia i przed dokonaniem płatności jest wyraźnie podane ile kosztuje dostawa. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Patrzeć 

czytac

korzystać z wolnego wyboru 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@Hydro02 Nie wiem jaką korzyść sprzedający miałby mieć na podwyższonym koszcie przesyłki, skoro od całości kwoty płaci prowizję do Allegro.

Z drugiej strony przy podsumowaniu widać kwotę do zapłaty. Nikt nie każe kupować tam gdzie drożej.

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Ano taka że jak ktoś wybiera

ofertw najtańsza to trafi na te jako pierwsza 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@Monika__L Korzystasz z translatora, czy po prostu sobota wieczór ...🤣

oznacz moderatorów

Hydro02
#7 Wielbiciel

No właśnie - przy podsumowaniu, wtedy musisz wywalać te rzeczy z koszyka i szukać znowu. Tak to są problemy pierwszego świata, ale przypomnę że dość niedawno też była podobna irytująca sytuacja gdzie Allegro przypadkowo wywalało InPost a wrzucało swoją dostawę. Niby **piiip**oła bo można przecież zmienić przy podsumowaniu znowu na inna dostawę a jednak potrafiło mega irytować

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hydro02 Jedni piszą tak jak ten wskazany sprzedawca ,inni zaś udają że oferują wysyłkę za darmo choć sami zdają sobie z tego sprawę że darmowa nie jest . Klient cieszy się z darmowej dostawy w Smarcie a jednocześnie płaci drożej za towar w którego wliczony jest koszt dostawy . Jak się dobrze policzy to często zakup większej ilości pozycji od jednego sprzedającego wychodzi taniej nawet jak ma 30 dychy na wysyłkę niż kupując to samo od innego z wysyłką gratis.

oznacz moderatorów

Hydro02
#7 Wielbiciel

Racja, wyjdzie taniej przy większej ilości, ale jakoś sam fakt dopuszczania takich zagrywek słabo rzutuje na serwis Allegro. Póki co kojarzy się z mega ochroną konsumenta (gdzie ta strona też to nadużywa ale to osobny wątek) i fajnie gdyby tak pozostało

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hydro02 wszystko jest wiadome jak się nie umie czytać ze zrozumieniem to nie należy robić zakupów ewentualnie pretensje do allegro za przejrzystość systemu można do nich składać

oznacz moderatorów

Hydro02
#7 Wielbiciel

"ewentualnie pretensje do allegro za przejrzystość systemu można do nich składać" - a czym niby jest mój post? ...niby wymagasz czytania ze zrozumieniem a sam nie zauważyłeś że opisałem problem i wzmiankowałem moderatorów a nie Ciebie 🙂

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Hydro02

Obie ceny są w miarę standardowymi cenami w z Inpoście

Pierwsza cena to standardowa cena przesyłki kurierierskiej Inpost w gabarycie D (dokładnie to 36,99 zł, dlatego dodaj do tego prowizję Allegro itp to może wyjść taka cena)

Druga cena to cena przesyłki Allegro Inpost. O raczej sprzedawca tu jeszcze dopłaca, bo cena jest niższa niż w cenniku dla usługi (14,99 zł za kuriera). 

Są dwie różne metody dostawy. Sprzedawca nie ma obowiązku mieć w ofercie dostawę metodą Allegro Inpost, ani nawet Inpost

Ważne. Allegro Inpost =/= Inpost. To są odrębne usługi, ale realizowane przez jednego przewoźnika. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hydro02 allegro ma twój post w tylnej części tam gdzie plecy traca swoją szlachetną nazwę, masz kupić, nie mysleć, nie pytać. A jak nie pasuje to masz zwrot, a allegro sobie poobraca tą kaską parę dni i sobie zarobi i tak. I to że jakiś random nie potrafi sobie zakładki otworzyć i sprawdzić ich nic nie obchodzi...

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hydro02 A niby dlaczego Allegro ma ingerować w ustalenia cen przez sprzedającego > już zajęli się czasem dostawy  podawanym "z sufitu" > wypadało by przed zakupem zajrzeć do zakładki dostawa > jak nie pasuje, to szukam gdzie indziej > a nie siadam i piszę donos > a najlepiej pewnie by było jak dostawa kosztowała by symboliczną złotówkę🤣 > wtedy pewnie byłby raj😂 > a i tak znaleźli by się tacy, co pisali by skargi do Allegro, wynajdując milion innych powodów do narzekań🤔

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Trochę przesadzona ta cena. Kawy raczej gabarytem D nie wysyła. Chyba, że naprawdę dużo jej... Jednak prawnie cena jest jawna, widzisz ją przed zakupem. Ma do tego prawo. Ma prawo w cenę wysyłki wliczać koszt opakowań, a nawet koszt zamówienia kuriera... o tym nie pomyślałałeś? Generalnie w Polsce za zmowy cenowe grozi odpowiedzialność karna, sprzedawcy mają prawo sprzedawać co chcą i za ile chcą (o ile nie jest o towar nielegalny).  A Ty wymagasz, by portal łamał prawo...

Gorzej z Tobą. Jako kupujący masz obowiązek przed zakupem zapoznać sie z ofertą. Niedopełniłeś swojego obowiązku... I to naprawdę nie jest trudne. Kupuję tu z 15 lat. Do głowy by mi nie przyszło kupować tylko po tytule... Można czasem coś przeoczyć jak np. nick sprzedawcy przy kawie (gdy jednocześnie biorę więcej paczek, samo to mnie na minę wprowadziło ostatnio i winię głównie siebie) ale nie cenę wysyłki. Sam zadziałałeś na własną szkodę

Po 3-cie to przyzwyczajaj się. Kończy sie umowa Allegro z Inpostem. Sądząc po trwającej wojnie to wątpliwe,  by została przedłużona... Czyli będziesz miał do wyboru: słynne delivery z dostawą na kiedyś tam albo i nie oraz Inpost w normalnej cenie np. takiej jak u tego sprzedawcy....

Hydro02
#7 Wielbiciel

Przeczytaj prosze jeszcze raz co napisałem, tym razem na spokojnie - żeby Allegro wyróżniało takie ceny tak jak np jest wyróżniony dłuższy czas dostawy kolorem pomarańczowym i pogrubioną czcionką. 

Ps. z ustawianiem najniższej ceny i zmową cenową to niezłą odklejke zaliczyłaś xD 

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

9/10 osób będzie się o to awanturować po zakupie  więc na dłuższą metę to kiepski model sprzedaży

oznacz moderatorów