anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy sposób rozliczenia z pocztą - straszny bubel. Allegro milczy i cenzuruje

mikeza
#21 Demiurg#

Super - allegro zamiast pomagać to cenzuruje niewygodne tematy. Mam pytanie do @msniezek co jest nie tak z tym serwisem ?

Zainicjowałem post, w którym poruszamy bardzo poważny problem z nadaniem paczek poprzez EN, a allegro zamiast pomóc post wykasowało. Czekam na wyjaśnienia ??

mikeza
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg  da się to zmienić, zresztą ja mam taki dziwny komunikat przy imporcie od poczty, żeby zwrócić uwagę na gabaryt i zaznaczyć właściwy. nie wiem, czy to tylko tak dla picu informują, czy faktycznie ma to jakieś znaczenie. Na początku poszły mi M, teraz zaznaczam już XS, bo nie chcę fikcyjnych dopłat.

Niestety allegro milczy, na forum aż dziwnie cicho. Na pytania jakie zadałem rano w piątek na pomoc - allegro, zero odpowiedzi. Aż strach się bać co będzie na fakturze pocztowej za czerwiec. bo jaj ma czarne wizje, coś czuję, że będziemy bulić podwójnie za nasze smartowe paczki, a kto wie, może nawet i za te darmowe.

Skandalem jest, to, że nikt z allegro nie udziela poważnych i merytorycznych odpowiedzi w tym temacie. Jak zacząłem się skarżyć na problemu z EN, to wysłano mnie na pocztę, allegro umywa ręce. Coś tu nie gra, bo to chyba od nich teraz kupujemy usługę paczki allegro, więc powinni się zainteresować tematem, a przede wszystkim wstawić post, który jasno i klarownie wszystko wytłumaczy.

mikeza
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg  dodatkowo tam niby ma być ten dopisek eCommerce, czy coś w tym stylu przy allegro poleconym. Ja nic nie dopisuje, mam nadzieję, że to nie problem. EN pokazuje, że trzeba by to było wpisywać w dodatkowych informacjach, a na etykiecie w tym miejscu importuje mi treść aukcji.

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@mikeza  jutro jeszcze podpytam u siebie na nadaniach masowych. Może oni jakieś wytyczne dostali jak to ma wyglądać. Szkoda słów na to wszystko. 

gartdeco1
#10 Popularyzator#

Teraz to  już  kompletny burdel, zero pomocy, zero wyjaśnień.

Pracownicy allegro jak chcecie zachować twarz to pozwalniajcie się z tego syfu tak jak zrobili dziennikarze z trójki. Wielu ludzi utrzymuje rodziny ze sprzedaży tutaj a wy zmieniacie zasady w tak trudnym czasie wirusa, wielu zostanie bez środków do życia.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

wiem od opiekuna, że jeśli wszystkie paczki zaimportuję na konto allegro w EN to zapłacę ceny według aneksu, a nie swojej umowy. Dla mnie to mniej korzystne, a import robiłem na konto allegro, bo ze zwykłego nie dało się wysyłać allegro poleconych.

Aktualnie wprowadzam ręcznie przesyłki na zwykłe konto, bo jak już import poszedł na allegrowe, to nie mogę ich ponownie zaimportować na zwykłe.

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@mikeza właśnie wróciłam z poczty. Przyjęli moje paczki i stwierdzili, że gabaryt nie ma znaczenia. Wszystko wchodzi jak dawniej gdy było XXL. Gdyby gabaryt miał znaczenie musieliby go przy nadaniu weryfikować a tego nadal od nich nie wymagają.

Mój opiekun a raczej opiekunka nadal nie odbiera telefonu. Ja w każdym aneksie dostaję info o nowym opiekunie i nie zliczę nawet ilu ich już miałam. Żyć nie umierać 😄

mikeza
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg  z tym gabarytem potwierdzam, że teoretycznie nie ma znaczenia, ale nie zdziw się jak będzie np. zwrot paczki i dostaniesz obciążenie na fv za zwrot paczki XXL, a nie np. XS. Dlatego ja wolę zmieniać na niższe, bo takie sytuacje już miały miejsce.

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@mikeza kurcze faktycznie. O tym nie pomyślałam. Trzeba jednak zmieniać .

mikeza
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg  oczywiście to mogą być sporadyczne sytuacje, ale mimo wszystko mogą się zdarzyć. W sumie import idzie w gabaryt M, ale ja zmieniam na XS

monikaol111
#7 Wielbiciel#

@Kaliope_BrzegA u mnie paczki, które nadałam w piątek nie wchodzą im w system, sama szefowa poczty jest przerażona i nie wie, co robić. Dziś nadałam następne i mają burdel w systemie, po prostu im nie chcą wchodzić. Przesyłki leżą u nich i nie są wysyłane, bo tak. Zaraz będą pytania, dyskusje, pretensje od kupujących. Gratuluję bałaganu.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@monikaol111  a allegro nadal milczy i ma w nosie nasze problemy, pomimo, że to od nich kupjemy te usługi, więc wypadałoby zainteresować się tematem. Jeśli chcą się bawić w pośrednictwo to trzeba pilnowac pewnych tematów.

to tak jak ja bym chciał wybudować dom jako deweloper i wziął sobie podwykonawcę, który całkowicie spaprałby robotę, a pretensje klientów bym olewał i kierował do podwykonawcy.

Kochane allegro bierzecie pełną odpowiedzialność za ten bałagan, na moje pytania z piątku nadal nie mam odpowiedzi, pisałem poprzez formularz pomocy. Gdzie są wszyscy pracownicy ??

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@monikaol111  Mnie pewnie uratowało to, że miałam z PP tylko jedną umowę na przesyłki Allegro i jeden profil w EN. To co tu się wyprawia to ręce opadają , ze wszystkim zostaliśmy sami 😞

mikeza
#21 Demiurg#

u każdego jest inaczej, bo ja miałem i mam dwie umowy i import działa w tej chwili na obydwu kontach, tylko na zwykłym nie można nadać poleconych, a na allegrowym zwykłe pocztexy będą liczone według cen z aneksu a nie normalnej umowy. To jest po prostu czeski film.

kostas11
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg też się nad tym zastanawiałem, wczesniej miałem na stałe M bez możliwosci zmiany od 29 maja mogę zmienić mimo że mamy stałą cenę na przesyłki allegro domyślnie jest M i tak zostawiam 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

monikaol111
#7 Wielbiciel#

@ELMIX-SHOPPotwierdzam. Wiele maili poszło w pi.zdu. Niby, że potem, że coś tam.

Ogólnie ma to sens, nie trzeba przytaczać swoich maili, że kupujący to gbur, patos czy zwolennik czegoś tam. Mamy kawę na ławę, widzi to i czyta allegro_czytaciel Ale... coś tu chyba  jest nie tak. Nie wiem co, ale prawnicy to wyczają.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

mamy wtorek, post biegnie od zeszłego tygodnia. Zadano w nim kilka ważnych pytań. Czy nie ma nikogo na tym portalu kto zna na nie odpowiedzi.

Druga sprawa, czy pomoc allegro jeszcze funkcjonuje ? Czekam od piątku i kompletnie nic głucho i cicho. Czy tak ma wyglądać nasza współraca, że jak jest jakiś kłopot to allegro nie jest chętne do jego rozwiązania ? Cały czas czekamy. Kiedy ktoś kompetentny wypowie się na temat związany z nadaniami paczek pocztowych po zmianach ?

snikaorg
#9 Pomysłodawca#

ale się porobiło 😞

oznacz moderatorów

Gasmin_pl
#12 Orędownik#

Otrzymałam odpowiedź z czatu, że opiekun powinien odświeżyć kartę. Skontaktowałam się z opiekunką, Kartkę odświeżyła. I nadal nie gra. Allegro piszę, że trzeba w każdej przesyłce wcisnąć "zapisz zmiany", wrzucić do kosza, odświeżyć kartkę i niby powinno działać. Ale przycisk "zapisz zmiany" u mnie zablokowany. Allegro powiedziało, że nie ma dostępu do tego, że to tylko Poczta Polska jest w stanie rozwiązać ten problem. Ogólnie to u mnie wygląda wszystko tak, że jak by te przesyłki nie są na umowie. Mogę nadać zwykłą przesyłkę poleconą, ale nie firmową, tak jak wychodzi z importu. Może faktycznie to Poczta Polska nie radzi sobie. Jestem w kontakcie z opiekunem. Od piątku mam nienadane przesyłki. I trochę mnie to denerwuje.

oznacz moderatorów

PawHaft
#12 Orędownik#

@Gasmin_pl Oczywiście że to PP ma problem bo allegro umywa ręce... wprowadzają coś, co nie jest dopracowane

oznacz moderatorów

Gasmin_pl
#12 Orędownik#

@PawHaft  jakieś 5 minut temu opiekunka powiedziała że faktycznie nie ma tych przesyłek na zwykłej umowie. Nie wiem tylko dlaczego wcześniej PP o tym nie pomyślała. Teraz na szybko przenosi mi te Allegro przesyłki na zwykłe konto. Nie wiem czy to będzie rozwiązanie. Ale jak tak - no to faktycznie problem leży po stronie PP bo nie końca wiedzą co muszą zmienić. Dodam tylko że jestem w kontakcie z Opiekunem od połowy maja. Może źle tłumaczę czego potrzebuję......

oznacz moderatorów