anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ograniczenie na koncie - skandal moim zdaniem

mikeza
#21 Demiurg#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_

tego się nie spodziewałem po allegro, ale piszę to dla przestrogi. Na jednym koncie jest dyskusja z klientem, który nie otrzymał zamówienia, pomimo, że w śledzeniu jest , że paczka została dostarczona. Pracownik allegro sam poinformował kupującego o dalszej procedurze, czyli oczekiwaniu na decyzję reklamacyjną, która została przez nas złożona. W poście wyraźnie pisze do kupującego, że musi uzbroić się w cieprliwość i czekać na reklamację. Kupujący się z tym zgodził, po kilku dniach prosi kolejny raz o pomoc allegro, a ja w odpowiedzi dostaje info, że na konto zostały nałożone ograniczenia, bo nie ma rozwiązania naszego problemu. To o co w tym chodzi ? skoro osoba prowadząca dyskusję ze strony allegro informuje, że czekamy na odpowiedź reklamacyjną, a inna osoba po kilku dniach nakłada ograniczenia na konto ? Jestem na urlopie, mam ograniczony dostęp do netu, non stop odpowiadam na te **piiip**yczne wpisy w dyskusji i co mam w nagrodę ? jakieś blokady konta ?

Monika__L
#16 Inspirator#

I pomyśl sobie że wzięła za to pewnie pieniądze 🙂

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Monika__L Mało tego - teraz pewnie ta osoba siedzi na urlopie na wyspach kokosowych i niczym się nie przejmuje - żadnych dyskusji, żadnych punktów... 🙉

oznacz moderatorów

q3qPL
#13 Ambasador#

To jest prokonsumenckie podejście allegro, klienci przecież nie wiedzą, że jak oznaczą dyskusję jako nierozwiązaną to sprzedawca dostaje po dupie. Może spróbuj skontaktować się z kupującym i poprosić o zamknięcie dyskusji? W drugą stronę - z allegro nie ma co walczyć, dla nich jesteś wiadomo czym 😄

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@q3qPL kupujący jest w porządku, to obcokrajowiec, który wręcz ubolewa, że allegro mnie tak nęka i jest zaskoczony taką polityką serwisu. Problemem jest to, że dyskusja prędko nie zostanie rozwiązana, bo musimy czekać na decyzje reklamacyjne, a przy przesyłkach zagranicznych to trwa. Dodatkowym problemem jest to, że przesyłka w systemie ma status doręczona, a klient jej nie dostał, więc w grę może wchodzić kradzież lub przywłaszczenie przez kuriera. Adresatowi nie chcą udzielić na miejscu żadnej informacji odsyłając go do mnie. Tylko jak ja mam z Polski kontaktować się z włoską pocztą, w celu udzielenia informacji co stało się z paczką. Musi to iść drogą służbową. Będzie to trwać miesiąc, albo lepiej, a do tego czasu konto zostanie już chyba całkiem zbanowane przez portal.

Jak widać każda sytuacja jest inna i w tym przypadku ciągłe obniżanie punktów z dnia na dzień, przy oczekiwaniu na decyzję reklamacyją jest po prostu działaniem nie fair.

q3qPL
#13 Ambasador#

Do momentu zamknięcia dyskusji, jeśli jest oznaczona jako nierozwiązana allegro będzie naliczało punkty ujemne, jedna z moich kupujących oznaczyła jako nierozwiązaną złośliwie i miałem ponad -2500 pkt, po zamknięciu dyskusji przez pracownika, punkty wróciły do normy. Jeśli możecie kontaktować się poza dyskusją, poproś o jej zamknięcie kupującego bo to jedyna opcja. Nawet nie proś allegro o pomoc bo dostaniesz w opdowiedzi "to system nalicza", "nie możemy nic zrobić"

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Będąc na urlopie nie warto odpowiadać w ogóle na żadne pytania o przedmiot ani dyskusje, bo dostanie się dodatkowe punkty karne na opóźnienie odpowiedzi. Allegro wyżej ocenia sprzedawców nie odpowiadając wcale, niż tych którzy spóźnią się z odpowiedzią. Kara za spóźnienie jednej odpowiedzi jest ogromna. Od razu traktują człowieka jak padlinę i największego oszusta. Natomiast jeżeli nie ma żadnej odpowiedzi, to ocena jest wyższa. To znany błąd projektowy systemu ocen Allegro, wielokrotnie zgłaszany, ale jakoś nie chcą go naprawić. Trzeba pogorszyć jakość obsługi aby dostać więcej punktów jakości. Taki paradoks.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Pengano @No słabo to widzę - za brak odpowiedzi w dyskusji na 99% poleci blokada konta 🙃

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Jeśli mamy urlop to nie ma znaczenia blokada. Ale faktycznie na dyskusję trzeba po urlopie odpowiedzieć. Natomiast w przypadku pytania o przedmiot zdecydowanie wyżej oceniane jest nie odpowiadanie wcale. Ja kiedyś zrobiłem błąd i dali -1300 punktów jeszcze w starym systemie ocen za udzielenie odpowiedzi z opóźnieniem. W nowym systemie ocen dostaje się -285 za nie terminową odpowiedź, a tylko -40 za całkowity brak komunikacji. Lepiej więc nie odpowiadać wcale.

Co do dyskusji to Allegro bardzo źle ocenia całkowity brak dyskusji. Trzeba mieć przynajmniej jedną dyskusję. Ja raz w miesiącu staram się coś napsuć żeby otrzymać choć jedną dyskusję. Allegro znacznie wyżej to punktuje, niż całkowicie idealną obsługę bez dyskusji.

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Jeszcze sprawdziłem, że można dostać aż -450 pkt. za spóźnienie odpowiedzi, a tylko -40 jeśli nie odpowiada się wcale. Mega mądre głowy to wymyśliły 😉

oznacz moderatorów

q3qPL
#13 Ambasador#

Za negatywne wypowiadanie się na temat allegro, ich pracy itd. tu na forum możesz dostać shadow bana, niby wszystko ok ale sprzedaży brak, znalazłem nawet sposób jak sprawdzić czy taka blokada jest 😇 allegro już długo robi sobie samowolkę, na początku mojej sprzedaży 3 razy blokowali konto dla "weryfikacji". Dużo można mówić o tej platformie ale mało dobrego. Zrobili sobie monopol na e-commerce w Polsce i kary im nie straszne 🥲

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

To jest krytyka konstruktywna. Wytykając błędy chcę im pomóc naprawiać i usprawniać to narzędzie, bo jestem uczuciowo związany od początku istnienia tej platformy. Przykro że z każdym rokiem staje się coraz gorsza dla użytkowników. Oni to tłumaczą sukcesami finansowymi, ale mam wrażenie że przekroczą kiedyś niewidzialną linię za którą nie będzie odwrotu. Pycha kroczy przed upadkiem.

oznacz moderatorów