Opłata za zwrot nieodebranej paczki w usłudze Allegro Pocztex wynosi 14,99 zł.
W Smart masz darmowe zwroty, ale klient musi odebrać i nadać na opłaconej przez Allegro etykiecie. W twoim przypadku nie był to zwrot konsumencki, a nieodebrana przesyłka, a to całkiem inna sytuacja niż zwrot i opłata. Może odliczyć tą kwotę o kwoty zwracanej klinentowi, ale musisz poczekać na zgłoszenie przez niego odstąpienia. Do tego czasu towar jest jego własnością, bez względu na to czy odebrał przesyłkę.
słucham ? przecież było mówione ze w przypadku klienta który nie odbiera paczki ja nie lponosze żadnych opłat poza tym zwrot zrobiłam miesiąc temu a dopiero teraz mam doliczony ten koszt mnie to nie interesuje
zostałam z 14.99 za to ze ktos kupił i nie odebrał paczki ? naprawdę to jest chamstwo
poza tym kupujący napisał ,mi odtopienie od umowy na email bo nie miał możliwości wypełnienie formularza zwrotu fizycznie paczki nie odebrał , wiec musiałam zrobić zwrot , tylko ze nikt mi nie powiedział. ze poniosę koszt poniosę 1.5 miesiąca 14.99 tytułem dopłata za zwrot paczki
zwrot zrobiłam 31 Sierpnia i to wasz konsultant powiedział mi ze kupujący nie może ponosić opłat ponieważ są one zwracane zaufałam tej inf. i po 3 tyg. mam dopłatę oczekuje reklamacji
@AlleMakijazPL konsultowałam tę sprawę z naszym zespołem i @pecela ma w tej kwestii pełną rację. Wskazana kwota 14,99 zł to opłata naliczona za zwrot nieodebranej przesyłki, która jest pobierana zgodnie z obowiązującym cennikiem. Nie jest to opłata za zwrot w ramach Allegro Smart nadany bezpośrednio przez kupującego. W tej sytuacji klient po prostu nie odebrał paczki, co w przypadku braku odbioru jest świadczeniem płatnym i obciąża sprzedającego (reguluje to załącznik nr 4 do Regulaminu.)
Ze swojej strony nie mamy możliwości wykonania korekty tej kwoty, ale jako sprzedawca możesz jednak dochodzić pokrycia tych kosztów bezpośrednio od kupującego w związku z nieodebraniem przez niego przesyłki.
dlaczego zatem na opłata została naliczona po 1.5 miesiąca od wysłania paczki ja w momencie zwrotu środków sprawdzałam pobrane opłaty oraz konsultowała z wami ze jesli zwrócę środki to prowizja oraz koszt zwrotu za opłatę poczty polskiej zostanie zwrócona nikt nie wspomniał mi ze poniosę dodatkowo opłatę za zwrot tej paczki Tak mam o to pretensje i oczekuje wyjaśnienie dlaczego opłata została naliczona po takim czasie
@AlleMakijazPL w jaki dokładnie sposób kontaktowałaś się z nami w tej sprawie? Mailowo, telefonicznie, czy na czacie?
NA CZACIE dlaczego opłata została naliczona po 1.5 miesiąca czasu
@AlleMakijazPL Nie, nie, chodzi mi o kontakt w naszym zespołem w tej kwestii: " w momencie zwrotu środków sprawdzałam pobrane opłaty oraz konsultowała z wami ze jesli zwrócę środki to prowizja oraz koszt zwrotu za opłatę poczty polskiej zostanie zwrócona nikt nie wspomniał mi ze poniosę dodatkowo opłatę za zwrot tej paczki " - kiedy mniej więcej to było i jaką formę miał ten kontakt?
Nie bardzo wiem, o co Pani pyta, dlatego jeszcze raz krótko opiszę sytuację.
Kupujący odstąpił od umowy, ponieważ nie odebrał paczki z awizowanej placówki oddalonej o 30 km. Przesyłka wróciła do mnie. Przed rozliczeniem zapytałam konsultanta Allegro, czy odzyskam prowizję i opłatę Smart, jeśli kupujący nie wypełni formularza zwrotu. Otrzymałam informację, że wszystkie koszty zostaną mi zwrócone i nie poinformowano mnie o żadnej dodatkowej opłacie za zwrot.
Po rozliczeniu widziałam zwrot prowizji i Smart, natomiast nie było żadnej opłaty za zwrot przesyłki. Pojawiła się dopiero około 1,5 miesiąca później.
Dlatego proszę o konkretne wyjaśnienie: dlaczego opłata za przesyłkę nadaną w sierpniu została naliczona dopiero we wrześniu, skoro wcześniejsze rozliczenie tej transakcji było już wykonane?
Gdyby opłata była naliczona od razu, widziałabym ją i mogła ją wówczas wyjaśnić. Proszę więc odpowiedzieć na to konkretne pytanie, zamiast informować mnie jedynie, że opłata jest prawidłowa.
ja to rozumiem tylko moje pytanie jest zupełnie inne powtórzeń je extra dla ciebie
dlaczego tą opłatę doliczono po 1.5 miesiąca od wysyłki i zwrotu tej paczki.
Przecież masz napisane, że opłata za usługi dodatkowe jest pobierana w miesiącu następującym po realizacji danej usługi!
Zwrot był np. w sierpniu, to doliczą we wrześniu.
Proszę o czytanie ze zrozumieniem. W informacji jest wyraźnie napisane, że „za usługę dodatkową doliczymy opłatę w następnym miesiącu . Zwrot nie jest usługą dodatkową. W tym przypadku chodzi o naliczenie kosztu opłaty za wysyłkę zwrotną. Umiem czytać i właśnie dlatego zwracam uwagę, że Państwa odpowiedź nie odnosi się do mojego pytania.
Czytam ze zrozumieniem, ale widzę, że Ty masz z tym problemy.
1. Zwrot w ramach Smart - poczytaj w jaki sposób trzeba nadać przesyłkę, aby był darmowy zwrot. Podpowiem Ci, że nieodebranie przesyłki nie spełnia tej przesłanki w przypadku Pocztexu i DPD.
Twój Klient nie nadał przesyłki zwrotnej wg zasad opisanych w regulaminie Allegro Smart!
2. Jest to opłata dodatkowa za zwrot nieodebranej przesyłki, w tym przypadku z winy Klienta.
Właśnie o to chodzi, że zwrot nieodebranej przesyłki nie jest usługą dodatkową.
Usługą dodatkową jest np. pobranie, ubezpieczenie czy sprawdzenie zawartości przy odbiorze – czyli dodatkowa usługa, którą zamawiam przy nadaniu przesyłki.
Zwrot nieodebranej przesyłki jest natomiast następstwem niedoręczenia i elementem końcowym realizacji tego nadania to nie jest usługa dodatkowa jest to nadanie powrotne wiec powinna być opłata naliczona w momencie kiedy do mnie doręczono paczkę koniec kropka
No popatrz: BL Paczka, Apaczka i inni brokerzy też za zwrot doliczają opłatę po kilku tygodniach.
nie korzystam BL Paczka, Apaczka i inni brokerzy wiec nie interesuje mnie
chodzi mi o to ze koszt naliczono mi za późno
Ale pewnie z czegoś to wynika, że brokerzy z opóźnieniem doliczają opłaty za zwroty? Pewnie Allegro też dostaje takie informacje "nie od ręki" tylko później i stąd wynika taka sytuacja.
Ja nie mam z tym problemu, bo wiem, że Pocztex i DPD (poza AD) za zwroty "sobie doliczają" i od razu Klientowi potrącam za zwrot.
Na tym kończę.
@AlleMakijazPL opłata za zwrot nieodebranej przesyłki jest opłatą dodatkową, dlatego została zgodnie z regulaminem (tak jak poinformował MikroLITY) naliczona w kolejnym miesiącu.
Natomiast Ola poprosiła o informację o Twojej rozmowie z Doradcą ("Przed rozliczeniem zapytałam konsultanta Allegro, czy odzyskam prowizję i opłatę Smart, jeśli kupujący nie wypełni formularza zwrotu. Otrzymałam informację, że wszystkie koszty zostaną mi zwrócone i nie poinformowano mnie o żadnej dodatkowej opłacie za zwrot"), żebyśmy mogli to wyjaśnić z Doradcą, który udzielił Ci tej informacji.