anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

opłata dodatkowa poczta polska

AlleMakijazPL
#13 Ambasador
Dzień dobry,
Proszę o korektę  opłaty 14,99 zł za przesyłkę Poczty Polskiej.
Klient kupił towar w ramach Allegro Smart! (dostawa za 0,00 zł), ale nie odebrał paczki. Przesyłka wróciła do mnie po 21 dniach, a Allegro doliczyło mi za ten zwrot 14,99 zł.
Zwroty w Allegro Smart! miały być darmowe, dlatego proszę o korektę tego rachunku.
oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AlleMakijazPL 

Opłata za zwrot nieodebranej paczki w usłudze Allegro Pocztex wynosi 14,99 zł. 

W Smart masz darmowe zwroty, ale klient musi odebrać i nadać na opłaconej przez Allegro etykiecie. W twoim przypadku nie był to zwrot konsumencki, a nieodebrana przesyłka, a to całkiem inna sytuacja niż zwrot i opłata. Może odliczyć tą kwotę o kwoty zwracanej klinentowi, ale musisz poczekać na zgłoszenie przez niego odstąpienia. Do tego czasu towar jest jego własnością, bez względu na to czy odebrał przesyłkę.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

słucham ? przecież było mówione ze w przypadku klienta który nie odbiera paczki ja nie lponosze żadnych opłat poza tym zwrot zrobiłam miesiąc temu a dopiero teraz mam doliczony ten koszt mnie to nie interesuje 

zostałam  z 14.99 za to ze ktos kupił i nie odebrał paczki ? naprawdę to jest chamstwo 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

poza tym kupujący napisał ,mi odtopienie od umowy na email bo nie miał możliwości wypełnienie formularza zwrotu fizycznie paczki nie odebrał , wiec musiałam zrobić zwrot , tylko ze nikt mi nie powiedział. ze poniosę koszt poniosę  1.5 miesiąca  14.99 tytułem dopłata za zwrot paczki 

zwrot zrobiłam 31 Sierpnia i to wasz konsultant powiedział mi ze kupujący nie może ponosić opłat ponieważ są one zwracane zaufałam tej inf. i po 3 tyg. mam  dopłatę oczekuje reklamacji  

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AlleMakijazPL konsultowałam tę sprawę z naszym zespołem i @pecela ma w tej kwestii pełną rację. Wskazana kwota 14,99 zł to opłata naliczona za zwrot nieodebranej przesyłki, która jest pobierana zgodnie z obowiązującym cennikiem. Nie jest to opłata za zwrot w ramach Allegro Smart nadany bezpośrednio przez kupującego. W tej sytuacji klient po prostu nie odebrał paczki, co w przypadku braku odbioru jest świadczeniem płatnym i obciąża sprzedającego (reguluje to załącznik nr 4 do Regulaminu.) 

Ze swojej strony nie mamy możliwości wykonania korekty tej kwoty, ale jako sprzedawca możesz jednak dochodzić pokrycia tych kosztów bezpośrednio od kupującego w związku z nieodebraniem przez niego przesyłki.

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

dlaczego zatem na opłata została naliczona po 1.5 miesiąca od wysłania paczki ja w momencie zwrotu środków sprawdzałam pobrane opłaty oraz konsultowała z wami ze jesli zwrócę środki to prowizja oraz koszt zwrotu za opłatę poczty polskiej zostanie zwrócona nikt nie wspomniał mi ze poniosę dodatkowo opłatę za zwrot tej paczki Tak mam o to pretensje i oczekuje wyjaśnienie dlaczego opłata została naliczona po takim czasie 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AlleMakijazPL w jaki dokładnie sposób kontaktowałaś się z nami w tej sprawie? Mailowo, telefonicznie, czy na czacie? 

Ola
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

NA CZACIE dlaczego opłata została naliczona po 1.5 miesiąca czasu 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AlleMakijazPL Nie, nie, chodzi mi o kontakt w naszym zespołem w tej kwestii: " w momencie zwrotu środków sprawdzałam pobrane opłaty oraz konsultowała z wami ze jesli zwrócę środki to prowizja oraz koszt zwrotu za opłatę poczty polskiej zostanie zwrócona nikt nie wspomniał mi ze poniosę dodatkowo opłatę za zwrot tej paczki " - kiedy mniej więcej to było i jaką formę miał ten kontakt? 

Ola
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

Nie bardzo wiem, o co Pani pyta, dlatego jeszcze raz krótko opiszę sytuację.

Kupujący odstąpił od umowy, ponieważ nie odebrał paczki z awizowanej placówki oddalonej o 30 km. Przesyłka wróciła do mnie. Przed rozliczeniem zapytałam konsultanta Allegro, czy odzyskam prowizję i opłatę Smart, jeśli kupujący nie wypełni formularza zwrotu. Otrzymałam informację, że wszystkie koszty zostaną mi zwrócone i nie poinformowano mnie o żadnej dodatkowej opłacie za zwrot.

Po rozliczeniu widziałam zwrot prowizji i Smart, natomiast nie było żadnej opłaty za zwrot przesyłki. Pojawiła się dopiero około 1,5 miesiąca później.

Dlatego proszę o konkretne wyjaśnienie: dlaczego opłata za przesyłkę nadaną w sierpniu została naliczona dopiero we wrześniu, skoro wcześniejsze rozliczenie tej transakcji było już wykonane?

Gdyby opłata była naliczona od razu, widziałabym ją i mogła ją wówczas wyjaśnić. Proszę więc odpowiedzieć na to konkretne pytanie, zamiast informować mnie jedynie, że opłata jest prawidłowa.

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@AlleMakijazPL 

Wynika to z zapisów regulaminu:

Zrzut ekranu 2026-09-29 o 09.30.32.pngZrzut ekranu 2026-09-29 o 09.33.13.png

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

ja to rozumiem tylko moje pytanie jest zupełnie inne powtórzeń je extra dla ciebie 

dlaczego tą opłatę doliczono po 1.5 miesiąca od wysyłki  i zwrotu tej paczki.

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@AlleMakijazPL 

Przecież masz napisane, że opłata za usługi dodatkowe jest pobierana w miesiącu następującym po realizacji danej usługi!

Zwrot był np. w sierpniu, to doliczą we wrześniu.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

Proszę o czytanie ze zrozumieniem. W informacji jest wyraźnie napisane, że „za usługę dodatkową doliczymy opłatę w następnym miesiącu . Zwrot nie jest usługą dodatkową. W tym przypadku chodzi o naliczenie kosztu opłaty za wysyłkę zwrotną. Umiem czytać i właśnie dlatego zwracam uwagę, że Państwa odpowiedź nie odnosi się do mojego pytania.

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@AlleMakijazPL 

Czytam ze zrozumieniem, ale widzę, że Ty masz z tym problemy.

1. Zwrot w ramach Smart - poczytaj w jaki sposób trzeba nadać przesyłkę, aby był darmowy zwrot. Podpowiem Ci, że nieodebranie przesyłki nie spełnia tej przesłanki w przypadku Pocztexu i DPD.

Twój Klient nie nadał przesyłki zwrotnej wg zasad opisanych w regulaminie Allegro Smart!

2. Jest to opłata dodatkowa za zwrot nieodebranej przesyłki, w tym przypadku z winy Klienta.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

Właśnie o to chodzi, że zwrot nieodebranej przesyłki nie jest usługą dodatkową.

Usługą dodatkową jest np. pobranie, ubezpieczenie czy sprawdzenie zawartości przy odbiorze – czyli dodatkowa usługa, którą zamawiam przy nadaniu przesyłki.

Zwrot nieodebranej przesyłki jest natomiast następstwem niedoręczenia i elementem końcowym realizacji tego nadania to nie jest usługa dodatkowa jest to nadanie powrotne wiec powinna być opłata naliczona w momencie kiedy do mnie doręczono paczkę koniec kropka 

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@AlleMakijazPL 

No popatrz: BL Paczka, Apaczka i inni brokerzy też za zwrot doliczają opłatę po kilku tygodniach.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

nie korzystam BL Paczka, Apaczka i inni brokerzy wiec nie interesuje mnie 

chodzi mi o to ze koszt naliczono mi za późno 

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@AlleMakijazPL 

Ale pewnie z czegoś to wynika, że brokerzy z opóźnieniem doliczają opłaty za zwroty? Pewnie Allegro też dostaje takie informacje "nie od ręki" tylko później i stąd wynika taka sytuacja.

Ja nie mam z tym problemu, bo wiem, że Pocztex i DPD (poza AD) za zwroty "sobie doliczają" i od razu Klientowi potrącam za zwrot. 

Na tym kończę.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AlleMakijazPL opłata za zwrot nieodebranej przesyłki jest opłatą dodatkową, dlatego została zgodnie z regulaminem (tak jak poinformował MikroLITY) naliczona w kolejnym miesiącu.
Natomiast Ola poprosiła o informację o Twojej rozmowie z Doradcą ("Przed rozliczeniem zapytałam konsultanta Allegro, czy odzyskam prowizję i opłatę Smart, jeśli kupujący nie wypełni formularza zwrotu. Otrzymałam informację, że wszystkie koszty zostaną mi zwrócone i nie poinformowano mnie o żadnej dodatkowej opłacie za zwrot"), żebyśmy mogli to wyjaśnić z Doradcą, który udzielił Ci tej informacji. 

Monika
oznacz moderatorów