anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oznaczanie zdjęć AI Act

Client:37117773
#8 Zapaleniec

Jak pewnie większość z Was wie, od 02.08 wchodzi w życie kolejna część rozporządzenia Ai Act, w której należy oznaczyć zdjęcia produktowe, filmy itp. jeśli były wykonywane lub przerabiane za pomocą AI, np. chatgpt. Czy ktoś z Was już wprowadził te oznaczenia? Jak zamierzacie to rozwiązać? Czy wprowadzacie zmiany we wszystkich zdjęciach w każdej ofercie, czy tylko w nowych?

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:37117773 będzie na allegro taka opcja przy wystawianiu od 2 sierpnia 😄 już to zapowiadali, ale tylko do nowych ofert 🙂

#8 Zapaleniec

Tak jak napisałeś, tylko dla nowych produktów. Nie dotyczy to więc od groma starych ofert, w których pewnie też trzeba będzie to oznaczyć. Ktoś coś zaczął działać w tym temacie?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:37117773 nie wiem jak prawnie ale prawo nie działa wstecz, pewnie jak by był taki wymóg to allegro by to wprowadziło 😄

https://help.allegro.com/pl/sell/a/oznaczanie-zdjec-wygenerowanych-lub-zmodyfikowanych-za-pomoca-ai-...

Najpierw udostępnimy Ci możliwość oznaczenia tylko nowo dodawanych zdjęć. Możliwe, że w przyszłości rozszerzymy tę funkcję także do zdjęć, które zostały przez Ciebie dodane przed tą datą.

#8 Zapaleniec

Niby tak, ale z drugiej strony te oferty "mogące wprowadzać w błąd" są ciągle w sprzedaży, więc nie tak do końca są takie  pewne, że nie trzeba ich oznaczać

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:37117773 dlatego pisałem że nie wiem jak prawnie bo nie mam takich zdjęć więc nie zagłębiałem się w ustawę 🙂

#8 Zapaleniec

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ może macie coś do powiedzenia na ten temat więcej, niż to co otrzymaliśmy w mailach?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Client:37117773, konsultuję sprawę z odpowiednim działem. Jeśli dowiemy się czegoś więcej, damy znać. W przypadku wątpliwości co do konieczności oznaczenia zdjęcia, najlepiej skorzystać z porady prawnej.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@matt_rose jak porada i po co ? skoro zdjęcia mają być oznaczone a Wy dajecie tylko narzędzie do świeżo wystawionych, @Client:37117773 może być tak że trzeba będzie edytować każdą ofertę i zaznaczać że AI 🙂 chyba że coś szybko wrowadzi allegro 😄

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ale allegro nie odpowiada za zdjęcia w ofercie nawet za te katalogowe

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@kostas11  w przypadku GPSR prawo zadziałało wstecz więc i tu może tak być 

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#13 Ambasador

Jaki to jest kretynizm to aż się niedobrze robi... Jedyne co to powoduje to kolejne wydłużenie czasu pracy przy wystawianiu ofert, w galerii dodatkowe okienko i trzeba kliknąć. 

Jest produkt, są zdjęcia i co to kogokolwiek obchodzi jakiego programu użyliśmy do edycji? Ma być to zgodne z rzeczywistością i tyle. Photoshop jakoś nie budził kontrowersji... Ja np korzystam z AI czasami żeby mi usunał tło, bo to robi szybko lub nawet cenę sugerowaną z produktu, czy też muszę wtedy oznaczać? Kto to w ogóle będzie sprawdzał? Boty AI? 

oznacz moderatorów

actp-sklep
#11 Animator

Szanuję przepisy, nie mam wielu ofert więc usiadłam dzisiaj by się tym zająć. Wzięłam "na warsztat" pierwszą ofertę i...

1. Bardzo kiepsko, że nie można dodać oznaczenia na zdjęciach, które już są przypisane do ofery. Muszę wywalić zdjęcie i dodać je ponownie zaznaczając odpowiednie pole dotyczące modyfikacji AI. 

2. Po zaznaczeniu, zapisaniu i sprawdzeniu oferty nigdzie nie widać dodanego przeze mnie oznaczenia. Na zdjęciach nie ma znaku wodnego.

Czy to na pewno działa?

Numer oferty: 18709290178

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@actp-sklep skonsultuję wskazany przypadek i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. 

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@actp-sklep czy możesz doprecyzować, o które dokładnie zdjęcia w tej ofercie chodzi?

Pamiętaj, że zgodnie z informacjami z tego artykułu, jeśli zdjęcie było dodane przed zmianami, to nie musisz go oznaczać. Dodatkowo usunięcie zdjęcia podczas edycji, nie usuwa go natychmiastowo z systemów Allegro. Jeśli więc dodasz takie samo zdjęcie, nasz system ponownie użyje tego, które w dalszym ciągu mamy, a które jest bez oznaczenia.

Najprościej mówiąc - oznaczanie AI odnosi się do nowych, unikalnych zdjęć dodawanych od 2.08.2026.

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

actp-sklep
#11 Animator

Dziękuję za odpowiedź 🙂 W ofercie chodzi o dwa ostatnie zdjęcia. Dodawałam te same zdjęcia, więc już wiem, w czym tkwił problem.  Wniosek jest prosty: zostawiam w spokoju wszystkie istniejące już oferty 🙂 Miłego dnia!

oznacz moderatorów

GANDER24_PL
#9 Pomysłodawca

Na kurencyjnej platformie E....  problem z aktywnymi ofertami już rozwiązali, wystarczy dać edytuj i zaznaczyć ptaszka przy zdjęciu. Tak samo jest przy nowych ofertach. Niestety w allegro, w aktywnych ofertach trzeba najpierw zdjęcie usunąć, a dopiero później można je dodać ponownie i odznaczyć... Szkoda , że znowu sprzedający mają więcej roboty bo ciężko było ten problem uwzględnić przy wprowadzaniu oznaczeń...

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#15 Entuzjasta

A sankcje jakieś są za niewprowadzenie tego oznaczenia? Bo starocie pozostaja po staremu, czyli katalog dalej leci jak był.

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik

Tym razem sankcje uchwalono zanim prawo weszło 😞 bo w przypadku GPSR to się nie spieszyli, prawo weszło pod koniec 2024 a sankcje uchwalono dopiero w tym roku, w styczniu. 

oznacz moderatorów