Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące ustawień rękojmi dla przedsiębiorców.
W każdej mojej aukcji w zakładce Reklamacje mam zaznaczoną opcję:
„Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo”.
Problem polega na tym, że kupujący nie zawsze widzi tę informację w podsumowaniu po zakupie (w szczegółach transakcji, wiadomości potransakcyjnej itp.). Zdarza się, że ta wzmianka po prostu się nie pojawia, mimo że była widoczna w opisie oferty.
Obawiam się sytuacji, w której np. po 20 miesiącach kupujący prowadzący działalność gospodarczą zgłosi reklamację z tytułu rękojmi — mimo że rękojmia była wyłączona w ofercie. W takim przypadku jak mam udowodnić, że to wyłączenie faktycznie obowiązywało, skoro w dokumentach, które kupujący otrzymał po zakupie, informacja ta może być pominięta?
Treścią umowy jest treść oferty, i to pod tym się kupujący podpisuje a nie pod tym co po zakupie otrzyma.
@www-lapkom24-pl Podaj przykład zamówienia, przy którym pojawił się ten problem.
Przykład. Zamówienie z aukcji 18132921341. Kupujący nie będzie miał dostępu do treści aukcji, bo po zakupie nie będzie już widoczna. Będzie opierał się wyłącznie na tym, co otrzyma wraz z przedmiotem, czyli na dokumentach zakupu. A tam brak info o wyłączeniu rękojmi.
@www-lapkom24-pl W tej ofercie są 2 zamówienia. Którego zamówienia dotyczy ten problem?
Ehhhh, robisz g burzę...
Po każdym zakupie otrzymujesz od Allegro e-mail o tytule: "Kupiłeś i zapłaciłeś: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
Otwórz taki email i znajdziesz jako załącznik plik "warunki reklamacji.pdf". Otwórz go, a zobaczysz m.in.:
Temat wyczerpany.
@www-lapkom24-pl Po zakupie kupujący otrzymuje maila pt. "Kupiłeś i zapłaciłeś..."
W mailu są załączniki:
W załączniku 'Warunki reklamacji' znajduje się coś takiego:
Witam, proszę o pomoc. Jestem teraz w takiej sytuacji jak autor wątku. Sprzedałem coś na allegro, gwarancji udzielałem 6 miesięcy. Rękojmię wyłączyłem dla przedsiębiorców zaznaczając tą opcję w informacjach o reklamacji. Podczas trwania oferty informacja ta była widoczna. Teraz gdy już minęło około 9 miesięcy od zakupu, nie mamy dostępu do akcji a te informacje które się wyswietlają jako pozakupowe to nie ma tam tego wpisu o wyłączeniu rękojmi. Czy w plikach PDF które kupujący otrzymał zaraz po zakupie informacja taka będzie ? Jak mam mu udowodnić że rękojmia została skutecznie wyłączona dla przedsiębiorców ? Dlaczego w plikach pozakupowych informacja ta znika ?
Tak, taka informacja będzie w mailu u kupującego.
Rozumiem, ale jeśli kupujący napisze że takiej informacji nie było (będzie kłamał) to jak mu udowodnię że była skoro ja tego pliku nie otrzymałem tylko on.
@reset-service-2 Trzeba podpytać czy da się to zweryfikować.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
No allegro nie umieszcza takiej informacji w rzucie po sprzedaży zakładce reklamacja. Brakuje też zakładki dostawa np z informacją kiedy sprzedawca zadeklarował wysyłkę. ☹️
@reset-service-2 podaj proszę numer tego zamówienia.
Upewnię się, czy możemy to zweryfikować.
@reset-service-2 nie masz archiwalnej oferty z wystawienia tego?
Owszem jest ale tam w zakładce reklamacja jest tylko to:
Możesz żądać
Jeśli powyższe żądania nie doprowadzą do usunięcia wad, możesz domagać się obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy.
Jak zgłosić reklamację?
Zachęcamy aby zgłosić problem, ale możesz też bezpośrednio skontaktować się z reset-service-2."
Nie ma w ogóle tego zdania że rękojmia została wyłączona dla przedsiębiorców, a podczas trwania oferty była bo we wszystkich aukcjach tak mam
Allegro w dyskusji potwierdziło ten fakt że rękojmia została skutecznie wyłączona ale gdyby doszło do sprawy cywilnej, na jakiej podstawie będę twierdził że została wyłączona skoro nawet nie mam gdzie screena zrobić aby to udokumentować ?
dlaczego wszystkie inne informacje są ale tylko to zdanie zostaje wycięte przez allegro ? I to nie dzieje się pierwszy raz. Dużo razy tak miałem
@reset-service-2 w sprawie firma firma z kc obowiązuje art 6 kc ciężar dowodu spoczywa na pozywającym czyli on ci ma udowodnić że nie było tego w ofercie / umowie a nie ty masz udowadniać że taki zapis był. Nie ma się co martwić.
Wygooglaj sobie ofertę archiwalną
@la_nika da się to jeszcze zrobić bo swego czasu coś z archiwalnymi dzialaliście?
znalazłem tą ofertę na stronie archiwum allegro ale nie ma tam takich zakładek jak reklamacja, gwarancja czy zwroty. Jest jedynie tytuł, opis, parametry, zdjęcia