anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pocztex Kurier 48 jest usługą wygaszaną

kostas11
#21 Demiurg#

Jak wielu już wie usługa Pocztex Kurier 48 jest usługą wygaszaną, zastąpi ją od 01.07.2022 roku usługa Pocztex 🙂

@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  jak to wygląda od strony allegro ? czy pocztex będzie w smarcie, coś musimy zmieniać w cennikach czy z automatu się zmieni ? czy allegro już jest gotowe na zmianę i import zamówień do EN ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów
50 ODPOWIEDZI 50

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@mwmonety  🤣

kostas11
#21 Demiurg#

@ko_alka wybacz ale tyle tych zmian że się sam gubię czasem dostaje info trzy razy w miesiącu i idzie się już pogubić 😞

A bardziej chodzi mi o moment kiedy mogę zmienić na Pocztex i będzie poprawnie rozliczać smarta po imporcie do EN 🙂

Ale z tego co piszesz mogę po 15 wrześnie zmienić na kurier pocztex i będzie oki !

Rozumiem że smart będzie tylko do płatnych z góry 

• Allegro Kurier Pocztex
  • Allegro Odbiór w Punkcie Pocztex
  • Allegro Automat Pocztex.

Te za pobraniem nie łapią się na smarka ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

BIO-KIOSK
#9 Pomysłodawca#

Szkoda, że Allegro oficjalnie nie poinformowało, że pojawi się Pocztex 2.0 i nie będzie podlegał SMART
01 lipca rano w EN była tylko opcja wyboru Pocztex 2.0 , nie było innych opcji do wyboru
Niestety Poczta obciązyła nas za przesyłki Pocztex 2.0 mimo, iż wszystkie dane Kupującego (email szyfrowany) były prawidłowe, Poza tym w systemie pojawiła się też informacja PRZESYŁKA SMART

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Pytanie,

Kiedy lista kurierów zostanie zaktualizowana o nową usługę Pocztex (kod usługi 855)?

Do tego nadal na liście figuruje Paczka24 i Paczka48, pomimo wycofania usługi przez PP w sierpniu 2018 roku (a jest już 2023, więc to chyba dość czasu, aby wprowadzić zmiany?).

Usługa Pocztex Kurier24, nigdy w Polsce nie istniała. Ani dla klientów umownych, ani indywidualnych (był Pocztex Ekspres24, który nadal jest świadczony dla klientów z zawartą umową, do czasu jej wygaśnięcia).

__PRESENT

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela czy masz na myśli metodę Allegro Pocztex, którą wprowadziliśmy we wrześniu? Tutaj szczegółowe informacje na ten temat. Jeśli nie, poproszę o informację jak nazywa się usługa Pocztexu o kodzie 855?

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Nie mam na myśli usługę Pocztex, dostępną od ręki w każdej placówce pocztowej. 

A przy okazji podsyłam tabelę z kodami usług PP.

Kody usług Poczty PolskiejKody usług Poczty Polskiej

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela dziękuję za informację i przesłanie tabeli. Poczta Polska sukcesywnie wyłącza wcześniejsze usługi na umowach własnych, zastępując je usługą "Pocztex 2.0". Natomiast umowa Allegro wciąż działa dla starych usług, a przed wyłączeniem będziemy migrować cenniki na nowe usługi i informować o tym sprzedających. 
Więc starsze metody (Pocztex Kurier 48,  
Allegro Pocztex Kurier 48 pobranie, Allegro Punkty Poczta, Żabka, Allegro Punkty Poczta pobranie, Allegro Przesyłka Polecona) będziemy udostępniać jeszcze przez jakiś czas, ale planujemy je usunąć w ciągu kilku miesięcy. Dlatego najlepiej dodać do cennika nowe metody dostawy realizowane przez Pocztex.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Na liście metod dostawy mam tylko takie: 

Dlatego pytam o dodanie do listy usługi Pocztex (tego zwykłego dla indywidualnego nadawcy), bo nie wymaga ona zawarcia pisemnej umowy z operatorem (w przeciwieństwie do Pocztex Kurier48 i czy Pocztex Ekspres24 (wcześniej był dostępny dla wszystkich)). 
A usługa Pocztex Kurier24, która jest na liście, nigdy nie była świadczona przez Pocztę Polską, ani żadnego innego operatora w tym kraju. Prawidłowa nazwa do Pocztex Ekspres24 (i od listopada 2021 roku jest to usługa wymagająca zawarcia pisemnej umowy, obecnie wycofywana).

.

allegro dostawa1.jpgallegro dostawa2.jpgallegro dostawa3.jpg

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela brak dostępności nowych metody wynika z tego, że masz konto zwykłe. Poproszę Cię o cierpliwość wyjaśniam to i wrócę z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela otrzymałam informację, że aby skorzystać z usług Poczty Polskiej, konta zwykłe powinny dodać do cennika metodę Pocztex Kurier 48
Przesyłkę możesz nadać korzystając z narzędzi Poczty Polskiej lub brokera, natomiast ceny należy ustawić zgodnie z cennikiem przewoźnika.  

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Tylko że Pocztex Kurier i Pocztex Kurier48 to dwie różne usługi. 

Każda ma swój cennik, regulamin i terminy doręczeń.

Do tego Kurier48 świadczona jest tylko podmiotom gospodarczym i nie jest świadczona konsumentom.

oznacz moderatorów