Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
załóżmy że producent produkuje produkt „x”. Sprzedaje go do kilku sprzedawców Allegro. Każdy z tych sprzedawców wystawia na Allegro produkt x pod własnym kodem ean i własną marką. Czasami jeden sprzedawca wystawia ten sam produkt pod kilkoma kodami ean i markami. Wszystkie oferty tych sprzedających produktu x posiadają oznaczenie „super cena”.
Czy kolejny sprzedawca może „podpiąć” swoja ofertę tych sprzedających produktu x kupowana u tego samego producenta nie posiadając swojego numeru ean ?
@LOREKO_24 musiałbyś podać konkretny przykład, abym mogła odpowiedzieć.
W ciemno mogę odpowiedzieć tylko, że producent, wprowadzając ten produkt powinien nadać EAN, więc taki sprzedający powinien wystawić ofertę podłączając się pod produkt z nadanym przez producenta EANem.
Co do zasady, oferta może być podpięta pod produkt jeśli to dokładnie ten sam produkt (nie tylko EAN jest parametrem identyfikującym, może to być także np. Marka).
Jest to nagminna praktyka sprzedawców od wprowadzenia katalogu produktów.
Zauważyliśmy:
Producent sprzedaje produkt pod własnym kodem ean do sprzedawców allegro. Sprzedawcy wystawiają ten sam produkt na kilku lub kilkunastu ofertach. Wykupują kody ean. Oferty różnią się czasem przestawieniem słów w nazwie lub zdjęciem. Jest to ta sama "rzecz" ten sam produkt pod różnymi pozycjami w katalogu allegro.
Prosty sposób obejścia katalogu allegro. Z czasem namnażają się produkty w katalogu allegro. Robi się po prostu burdel.
@la_nika ,,legalnie ...,, i po co mam sobie palce obijać .... ,, to jeden z wielu sposobów .
Dla legalnie i uczciwie działających podmiotów wydaje się, że Allegro przestaje być miejscem gdzie warto handlować. Jest to idealne za to miejsce dla jadących po bandzie i jest to w przeważającej mierze wina katalogu Allegro. Co mam na myśli. Ostatnio mama prosiła mnie o znalezienie gumowych dywaników do jej samochodu. W zasadzie nie da się na Allegro znaleźć nic pasującego ani przez wyszukiwarkę Allegro ani nawet przez wyszukiwarkę Goo..le. Wpisanie konretnego modelu i rocznika nie pomaga tak jak i wejście ręcznie w kategorię. Pierwsze kilka stron które przejrzałem to były dywaniki uniwersalne do samodzielnego docięcia, w opisie wprost napisane 90% zgodność z wybranym modelem itp. Jakim cudem sprzedawca może wystawić coś takiego w konkretnej kategorii dywaniki>dana marka i jest to na 1 miejscu wyszukiwania. Przecież to urąga zdrowemu rozsądkowi. To w zasadzie powinno być uwalane na etapie weryfikacji oferty. W jaki potem sposób sprzedawca / producent dywaników do konkretnego modelu ma konkurować z takim zalewem produktów, które nie pasują do niego i zawsze będą tańsze od jego oferty. Tłumaczenie, że zawsze można zgłosić błedne oferty jest o tyle słabe, że sprawdza się w sytuacji gdy takich sprzedawców jest kilku i ofert nie za dużo. Jak w idzie to w setki to nawet mając kogoś kto na cały etat będzie z tym walczył to nie przewalczy bo jest tego za dużo i w miejsce kończonych ofert pojawią się inne. Opisana sytuacja ma miejsce w zasadzie w każdym asortymencie, nigdy nie wiadomo do końca co się kupuje. Tytuły ofert wprowadzają w błąd, katalog wprowadza w błąd, nieuczciwi sprzedawcy mają się świetnie.
Podsumowując rzecz, którą powinienem znaleźć w minutę szukałem o wiele dłużej bo musiałem wczytywać się w szczegóły ofert bo zarówno katalog jak i tytuły ofert sprzedawców wprowadzały w błąd. Być może od strony prowizyjnej to się spina dla Allegro ale mam wrażenie że to ślepa uliczka rozwoju.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Przed katalogiem produktów np. Po wpisaniu w wyszukiwarce allegro słów "siatka plastikowa" wyskakiwało około 5000 ofert. Po wprowadzeniu katalogu produktów wyskakuje około 1700 ofert w które trzeba wejść i porównać z innymi ofertami "tego samego produktu".
Nieuczciwi sprzedawcy tworzą wiele nowych produktów w katalogu jednej "rzeczy" (np siatki plastikowej 50m 15x15mm 0,6m) pod różnymi kodami ean i wymyślonymi nazwami swoich marek, tak aby byli lepiej widoczni w wyszukiwarce allegro.
Zmierzamy do tego, że przy wyszukiwaniu "np siatki plastikowej" "
-przed katalogiem produktów wyskakiwało 5000 ofert
- po wprowadzeniu katalogu wyskakuje 1700 ofert
-z czasem przed ciągłe dodawanie nowych produktów przez nieuczciwych sprzedawców będzie wyskakiwało 5000 ofert
wracamy do punktu wyjścia z tym katalogiem produktów.
Oczywiście "nieuczciwi sprzedawcy" działają zgodnie z regulaminem, który na to pozwala.
@LOREKO_24 rozumiem, czy jesteś w stanie podać konkretne oferty, które wykorzystują ten fortel? Mając przykład, będę mogła skonsultować, czy takie działanie sprzedających jest zgodne z naszymi zasadami.