Witam,
mam pytanie i chciałabym dowiedzieć się co mówi w tej sprawie regulamin allegro.
Żona robi zakupy z konta męża, pisze w dyskusjach z tego konta i za to zostaje zawieszone konto, oraz usunięty komentarz do transakcji i opinie o produkcie.
Po odwieszeniu konta ponownie zostaje wystawiona opinia o produkcie.
Czy to jest zgodne z regulaminem?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Nietrudno wytłumaczyć... Żona opisała mężowi produkt, by ten mógł wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Następnie mąż na podstawie zdobytej wiedzy wystawił opinie o produkcie. Tyle. Nic niezgodnego z regulaminem tu nie ma...
Wyobrażać to sobie możemy dużo. Maż nie robił tych zakupów, niezgodnie z regulaminem udostepnił żonie kono, więc może wystawić ocenę ?
Może, a dlaczego by nie mógł? Zapoznał się z produktem bo żona mu go pokazała, dlaczego by nie mógł go ocenić? Zresztą - poczekamy na odpowiedź "z góry" 🙂
Ja nie mogę wejśc w produkt i go ocenic jeśli nie kupiłam przedmiotu, a on może? On nie kupił nic. Opinie są weryfikowane zakupem?
@sisa3 Zgodnie z regulaminem zakup można ocenić z konta, na którym dokonano zakupu. Z konta może korzystać TYLKO osoba, na którą jest zarejestrowane konto więc tylko taka osoba może ocenić produkt. Nieuprawnione korzystanie z konta innej to złamanie regulaminu.
👍@Health___Beauty dokładnie tak, regulamin nie pozwala korzystać z konta przez inne osoby, to powód do jego zawieszenia.
Jednakże wiele zawziętych osób tzw. "trudnych" ma już poblokowane swoje konta i z butami wchodzą w konta innych użytkowników. Sami są kłótliwi i dokonują zakupów tylko po to by negatywnie ocenić z usilnym wyszukaniem czegokolwiek.
O matko @Halfrunt a co to za teorie spiskowe? 😄
Ja z allegro bardzo się lubię i nie zamierzam się mścić na allegro, bo nie mam za co 🙂
Czasami trzeba dopytać o jakieś sprawy w kilku miejscach i to cała historia 🙂
Dokładnie tak jest 🙂
@sisa3 skonsultuję to. Podaj jeszcze proszę numer przykładowego zamówienia, gdzie zaistniała taka sytuacja, będziemy mieli wtedy możliwość lepszej weryfikacji sprawy.
@Syrena_zT chodzi mi o zapis w regulaminie, co regulamin mówi o takich sytuacjach.
Przykładowe zamówienie 3ae18b61-8e90-11f0-9f34-dd75279ca6e9
@Syrena_zT coś wiadomo już w tym temacie?
@sisa3 po Twoim zgłoszeniu na czacie sprawdzaliśmy ponownie kwestie naruszeń regulaminu przez tego kupującego i sprawę wyjaśniliśmy z jego właścicielem. Nie mamy podstaw do usunięcia tej opinii.
@_HolaOla_ nie chodziło mi konkretnie o to zamówienie, tylko o informację co mówi na ten temat regulamin. Tak na zaś 🙂
Nr przykładowego zamówienia podałam na prośbę @Syrena_zT
Jeżeli zgłębiłaś temat tego przykładowego zamówienia, to wiesz że to jest opinia wystawiona na zasadzie " i tak im zaszkodzę"
W dyskusji są wszystkie informacje na ten temat.
Pani po odesłaniu używanej rzeczy, która już nie była potrzebna po imprezie, dostał/dostała zwrot od Was ale mimo to i tak na tym nie poprzestała.
Po odblokowaniu konta ponownie wystawiła ocenę.
Niestety, ludzie są jacy są, nie zmienimy tego ale Wy konsultanci powinniście też nam pomóc.
Nie mam czasu aby kopać się z nieuczciwymi klientami więc proszę czasem Was o pomoc.
Wy widzicie działanie mojego konta, ilość dyskusji, zwrotów i jak podchodzę do klientów, więc wiecie że jestem rzetelnym sprzedawcą 🙂
Jeszcze jedno pytanie" Czy po przyjęciu zwrotu, zwrocie środków (oczywiście pomniejszonych za rzecz używaną ) wydaniu decyzji , przesłaniu zdjęć, kupujący może wystawić taką opinię o produkcie?
"Body dobrej jakości bawełna. Spódnica średni materiał. Ale sprzedająca nie przyjmuje zwrotów. Znalazła zagniecenie, włosek i czarne paprochy (zapewne ze spódnicy) nie oddała pieniędzy ani nie odsyła ubrań.
Czy ta opinia jest zgodna z regulaminem? Ja zwrot przyjęłam i środki zwróciłam.
Piszę o opinii produktu, komentarz do transakcji i moją odpowiedź do niego pozostawiam, aby inni kupujący wiedzieli że my nie tolerujemy takich praktyk i negatyw nas nie przestraszy.
@sisa3 ale Cię moderatorzy robią w przysłowiowego balona
@_HolaOla_ proszę o wskazanie pktu regulaminu, że komentarz może napisać inna osoba niż właściciel konta
już widzę te tłumaczenia w sądzie - ja komentarza nie pisałem, pisał ktoś inny bo allegro pozwoliło
oczywiście regulamin allegro jest w tym temacie jasny
Użytkownik podejmujący działania zmierzające do nabycia lub nabywający Towary w ramach Allegro
2.1.
Użytkownikami mogą być osoby fizyczne, które ukończyły 18 lat i posiadają pełną zdolność do czynności prawnych, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, ale mogące we własnym imieniu nabywać prawa i zaciągać zobowiązania. Użytkownikami mogą być osoby, które nie ukończyły 18 lat w zakresie, w jakim mogą nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, zgodnie z przepisami powszechnie obowiązującego prawa. Jeżeli przepisy prawa krajowego przewidują uzyskanie pełnoletności lub ograniczonej zdolności do czynności prawnych w innym wieku, stosuje się te przepisy.
i
2.10.
Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać Konta innym osobom, z wyjątkiem udostępnienia Konta Firma osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu.
i dalej
Wystawianie Oceny Sprzedającego nie jest możliwe w sytuacji, gdy Kupujący nie zawarł Transakcji z danym Sprzedającym
i co @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
kto tu łamie regulamin allegro?
po kiego diabła allegro ma regulamin jeżeli go nie stosuje?
@RED i z tego powodu pytam też tutaj... tak dla potwierdzenia czy to jest zgodne z regulaminem, jak dla mnie też nie.
Pan który wystwił opinię nie zawierał ze mna żadnej transakcji 🙂
Regulamin podobno jest jeden ale...Pani Maria na czacie, kilka dni temu, zapewniała mnie że z konta męża może korzystać żona... To dotyczyło innej sytuacji.
Uparłam się aby dział bezpieczeństwa to zweryfikowł i zawiesili konto.
@RED aby uścislić konkretny przypadek omawiany przez @_HolaOla_ sytuacja wyglądała tak:
Żona robiła zakupy z konta męża, wystawiła opinie do produktu i komentarz do transakcji. Po weryfikacji i zawieszeniu konta obie oceny zostały usuniete przez allegro.
Po odblokowaniu konta ponownie z tego konta została wystawiona opinia o produkci i tej konsultanci nie chca już usunąć bo tą juz podobno wystawił mąż.
Ale Pan, który wystwił opinię, nie zawierał ze mną żadnej transakcji, więc czy może dodać opinię do produktu którego on nie kupił?
@_HolaOla_ czy byś mogła jeszcze odpowiedzieć na te pytania które poniżej zamieściłam?
Albo może ktoś z moderatorów ? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Pytania są ważne, myślę że wielu sprzedawców skorzysta z tych odpowiedzi.
Niestety na czatach dostajemy różne interpretacje, myślę że tutaj dobrze jest wyjaśnić niektóre sprawy.
@sisa3 takie przypadki rozpatrujemy indywidualnie, więc nie ma jednej odpowiedzi.
Konto, z którego została wystawiona taka ocena przechodzi ponowną weryfikację i odpowiedni dział podejmuje decyzję. Tutaj rozumiem, również zgodnie z procedurą, uznano, że ocena nie nadaje się do usunięcia. Przykro mi, ale nie jestem wpłynąć na zmianę tej decyzji.