@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Szanowni Państwo,
wracam do tematu wariantów i proszę na wstępie o informację, na jakim etapie jest analiza zgłoszenia dotyczącego rozłączenia wariantów – zgłoszenie nr 1687916464.
Przez niemal cały 2025 rok współpracowałam z zespołem Allegro nad prawidłowym łączeniem wariantów perfum – zgodnie z zapachem oraz pojemnością. Od początku bieżącego roku sytuacja uległa jednak znacznemu pogorszeniu: system Allegro ponownie połączył wiele ofert automatycznie, często w sposób niezgodny z rzeczywistą specyfiką produktów.
Próby ponownego zgłaszania propozycji wariantów za pośrednictwem nowego systemu kończą się w wielu przypadkach odrzuceniem, mimo że w zgłoszeniach jednoznacznie wskazuję, iż nie są to te same produkty. W odpowiedzi otrzymuję informację, aby ponownie korzystać wyłącznie z nowego systemu, który w praktyce nie pozwala na skuteczne rozwiązanie problemu.
Dla porządku podaję numery odrzuconych zgłoszeń:
7827260518, 8753535414, 7849246814, 4742675658, 4481483771.
Dodam również, że otrzymuję wiadomości e-mail o odrzuceniu, na które nie mam możliwości bezpośrednio odpowiedzieć — pozostaje mi jedynie ponowne składanie zgłoszeń przez formularz w systemie i każdorazowe przygotowywanie obszernego uzasadnienia od początku. W ubiegłym roku poświęciłam na tego typu korespondencję i zgłoszenia łącznie około 100 godzin, co przy obecnej skali (257 ofert) staje się nie do utrzymania.
Najistotniejszym problemem jest fakt, że automatycznie tworzone warianty wprowadzają klientów w błąd – po zmianie pojemności klient widzi inny zapach. Mimo że dane producenta jednoznacznie określają, które produkty są tożsame, a które nie (www.refan-polska.pl), obecny mechanizm łączenia ofert nie uwzględnia tych zależności.
W związku z powyższym chciałabym zaproponować rozwiązanie tymczasowe, którego celem jest ochrona klientów przed wprowadzeniem w błąd oraz utrzymanie jakości obsługi sprzedaży, i jednocześnie zapytać o jego zgodność z regulaminem Allegro.
Proponowane oświadczenie do ofert, w których wariantowość została narzucona systemowo i nie odpowiada faktycznej specyfice produktu:
„Szanowny Kliencie,
informujemy, że warianty pojemnościowe widoczne w tej ofercie mogą prowadzić do innych zapachów marki REFAN. Wynika to z automatycznego łączenia ofert przez system Allegro. Prosimy nie sugerować się zapachami widocznymi w innych wariantach pojemności.
Jeżeli poszukujesz konkretnego zapachu (np. REFAN 195) w innej pojemności, prosimy o wpisanie w wyszukiwarce Allegro frazy: REFAN 195– wyświetlą się dostępne pojemności tego zapachu (np. 30 ml, 50 ml, 90 ml).”
Proszę o jednoznaczną informację, czy zastosowanie takiego oświadczenia w treści oferty jest zgodne z regulaminem Allegro. Jeżeli nie – proszę o wskazanie alternatywnego rozwiązania, które pozwoli nam w sposób rzetelny informować klientów i jednocześnie nie naruszać obowiązujących zasad.
Brak możliwości zastosowania jakiejkolwiek formy zabezpieczenia klienta przed błędnie połączonymi wariantami będzie oznaczał dla nas – oraz dla producenta – konieczność ponownego rozważenia dalszej sprzedaży na Allegro, ponieważ nie jesteśmy w stanie poświęcać kolejnego roku na powtarzalną korespondencję bez trwałych efektów systemowych.
producent https://refan-polska.com/
następne zgłoszenie, które nikt nie rozumie nr 58006383. Dosłownie przed chwilą.
@Falcontent nie, takie oświadczenie nie jest zgodne z regulaminem Allegro i aby było, opis powinien dotyczyć wyłącznie konkretnego produktu. W zgłoszeniach mailowych, a tylko ich status mogę tutaj sprawdzić, nie ma korespondencji numer 1687916464. Jest natomiast kilkadziesiąt innych, więc to co mogę Ci zasugerować to prowadzić ciągłość w jednej korespondencji, a nie przesyłanie nam kolejnych zgłoszeń. Ze swojej stronie poproszę zespół odpowiedzialny za warianty o ponowne przeanalizowanie wszystkich Twoich zgłoszeń, bo nie powinno to w ten sposób.
Odnoszę wrażenie, że treść zgłoszeń nie jest w pełni analizowana, ponieważ w odpowiedzi niemal za każdym razem otrzymuję tę samą, standardową formułę odpowiedzi.
Czy obecny sposób łączenia wariantów, który może wprowadzać klientów w błąd, jest zgodny z regulaminem Allegro oraz obowiązującymi przepisami UOKiK?
Numer zgłoszenia 1687916464 dotyczy błędu w wariantach ofert. Asortyment>Produkty>Zgłoszenie zmian/>Warianty.
Dziękuję za dotychczasową pomoc i liczę na rzeczywiste rozwiązanie problemu. W razie potrzeby pozostaję do dyspozycji — zależy mi na tym, aby tę sprawę zakończyć raz, a poprawnie.
@Falcontent mi również, dlatego poprosiłam już o ponowne sprawdzenie Twoich zgłoszeń i wrócimy do Ciebie z rozwiązaniem.
@Falcontent konsultowałam Twoją sprawę z zespołem i z uwagi na to, że odchodzimy od wariantów ofertowych i aby Twoje oferty mogły dalej się wyświetlać, potrzebujemy pliku w którym wskażesz wszystkie zawartości danej grupy, tzn. wszystkie pojemności jednego zapachu = jedna grupa. Może to być plik w Excel według tego schematu:
Gdy go przygotujesz, prześlij go proszę wraz z linkiem do tego wątku na nasz adres: spolecznosc@allegro.com
a dodam że następne zgłoszenia, to zgłoszenia innych błędów w innych wariantach a nie te same.