Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobry wieczór!
Chciałem zapytać, czy aby właściwy jest wzór na prowizję pobieraną przez serwis po sprzedaży i podany w poradniku?
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/oplaty-i-prowizje-poznaj-szczegoly-a1AWPXdMrck
Jest to o tyle znaczące, że jest to chyba jedyne miejsce z konkretnie opisanym sposobem kalkulacji prowizji podczas, gdy w Regulaminie wysokość prowizji opisana jest tak, że pozwala na różne interpretacje ("Wysokość prowizji zależy od ceny końcowej Towaru oraz kosztów dostawy jaką wybrał Kupujący.")
Podany jest wzór:
Opłata za prowizję = (prowizja x cena oferty + koszt koszt dostawy) x ilość sprzedanych sztuk
Z niego z kolei wynika, że jeśli sprzedano przedmiot za 100 zł w kategorii, w której prowizja wynosi 10%, a Kupujący wybierze dostawę płatną 20 zł, Sprzedający powinien zapłacić:
Opłata = (10% x 100 zł + 20 zł) x 1 = 30 zł łącznej prowizji od sprzedaży.
Wydaje się to bardzo niebezpieczną furtką do bardzo grubych "domiarów" dla Sprzedawców.
Źle to liczysz. 10 % od ceny towaru i 10 % od kosztu dostawy, czyli w przykładzie podanym przez Ciebie prowizja wyniesie 12 zł.
@Kaliope_Brzeg Liczę dokładnie wg podanego przez Allegro wzoru i zasad matematyki. Przynajmniej takie mam przekonanie.
@Totulo Niestety byłoby to śmieszne, może zabawne, gdyby nie dotyczyło firmy:
@annas14-firma Błąd może popełnić każdy - dużemu nawet łatwiej.
Mnie jednak bardziej interesuje, czy to jest faktycznie błąd, czy "celowy błąd" i będą z tego jakieś konsekwencje dla Sprzedających? W tej chwili bowiem w wielu przypadkach płacimy prowizję inną niż określona w zasadach współpracy z serwisem (a niedookreśloną tak naprawdę w Regulaminie/umowie między nami).
@Totulo Z pełnym szacunkiem, ale to nie jest błąd. Naliczanie prowizji odbywa się według zupełnie innego wzoru i było to wielokrotnie opisywane na tym forum. Zwykle dla zdziwionych początkujących sprzedawców. Wspomnę tylko o kwocie minimalnej i zasadzie zaokrąglania sum pośrednich.
@annas14-firma W takim razie gdzie szukać tego właściwego wzoru, jak ma się do umowy z serwisem i dlaczego w zasadach dla Sprzedawców pojawia się inny (który przytoczyłem)?
Nawet pod spodem tego co przytaczasz masz :
Opłata za prowizję = (prowizja x cena oferty+koszt koszt dostawy) x ilość sprzedanych sztuk
Przykład 1 - sprzedaż jednego przedmiotu: Sprzedałeś przedmiot o wartości 100 zł, z kategorii objętej prowizją w wysokości 6%. Twój klient wybrał dostawę o wartości 18 zł. Prowizja 6% od kwoty 118 zł wyniesie więc 7,08 zł.
To jest właśnie ta sprzeczność, o której Totulo pisze ;]
A allegro w tym swoim wzorze nie dało spacji pomiędzy plusikiem - tak jakby chciało podkreślić łączność tych dwóch wartości. U matematyka jednak się takim tłumaczeniem nie da rady wybronić 😂
Wiem w czym rzecz. Kolejność działań i te sprawy. Ale kto do wyliczania prowizji stosuje wzory 😂
@Kaliope_Brzeg Ja bym powiedział, że w sądzie (w razie czego), to na przykład prawnik, który musi oprzeć się na jak najkonkretniejszym zapisie umowy.
No chyba, że ktoś uda się do sądu ze skargą, że Allegro pobiera mniejszą prowizję niż wynika z ich wzoru 😂
wzięłam za pewnik, że płacę 15 % od całej wpłaty kupującego i póki co wszystko się zgadza 😊
Czyli ile allegro podsunie do zapłaty, to bierzesz to w ciemno za pewnik ? 😁 No dobra. Pewno tak jak większość zwracasz uwagę na "grubsze", wyróżniające się kwoty :]
Ale jak zajrzałem do załącznika, to nasuwa się inne pytanie: kto wymyślił tak rozbudowaną tabelę opłat i prowizji ?!
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/4#czesc-vi-rozliczenia
@Kaliope_Brzeg To, że przykład nie przystaje do obrazowanej zasady, to tym gorzej dla jej autora, a jeszcze gorzej dla korzystających z przykładu, którzy mogą dać się zwieść 😉
@Totulo prowizja jest liczona tak, jak wskazała Ci @Kaliope_Brzeg . Jeżeli Cię to nie przekonuje, przeczytaj dokładnie Regulamin, jest w nim podana dokładna metoda wyliczenia prowizji (załącznik 4). Jeżeli natomiast Regulamin jest Twoim zdaniem niejednoznaczny w tej kwestii (nie zgadzam się z tym, ale każdy może mieć swoją opinię), po prostu reklamuj naliczenia, które będą w Twojej opinii niewłaściwe.
Po lekturze tego wątku widzę jednak, że jeżeli Cię zaskoczymy, to pozytywnie (naliczymy mniejszą prowizję, niż się spodziewasz).
PS. Oczywiście zgłoszę niewłaściwy zapis wzoru, o którym mówisz, dziękuję za zwrócenie uwagi. Prawidłowo powinno być:
Opłata za prowizję = (cena oferty + koszt dostawy) x prowizja x ilość sprzedanych sztuk
@msniezek Dziękuję za odpowiedź.
Poproszę o wskazanie dokładnej metody wyliczenia całkowitej prowizji w Regulaminie (który punkt, ustęp?).
Wzór, który przytoczyłem był jedynym konkretnym wzorem matematycznym, jaki znalazłem w całym serwisie.
@Totulo nie ma wzoru matematycznego, ponieważ zbyt dużo jest tu wyjątków. Na przykład prowizji od kosztów wysyłki nie trzeba płacić, jeżeli transakcja była Smart. W niektórych kategoriach mamy wyznaczoną prowizję maksymalną. Są kategorie, w których wysokość prowizji jest różna dla różnych wartości przedmiotu. Wysokość prowizji zależy też czasem od parametru "stan". Są określone zasady zaokrąglania prowizji (do pełnych groszy w górę). Mamy też minimalną wysokość prowizji za sztukę (0,25 zł). Dlatego najlepiej zapoznać się z pełną treścią Regulaminu.
Można też skorzystać z kalkulatora, który uwzględnia wszystkie te dane (z wyjątkiem kosztu dostawy).
Może tak ?
Wzór na obliczenie prowizji dla sprzedaży n przedmiotów z dowolnych kategorii (z różnym oprocentowaniem prowizji):
[(a+wysyłka/n) x procentowa prowizja dla a]* +...+ [(n+wysyłka/n) x prowizja procentowa dla n]*
gdzie a, ..., n - przedmioty w jednym zamówieniu z jedną wysyłką
* ale nie mniej niż 0,25zł
:]