Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry,
chciałbym poruszyć temat, który coraz częściej powoduje nieporozumienia między sprzedawcami a kupującymi – chodzi o komunikat „Przewidywana dostawa: we xxxxxx u Ciebie”, który Allegro automatycznie wyświetla w ofercie.
Problem polega na tym, że Allegro pokazuje orientacyjny termin dostawy, który nie zawsze pokrywa się z czasem realizacji ustawionym przez sprzedawcę. Klient może odczytać to jako gwarantowany czas dostarczenia przesyłki, podczas gdy w rzeczywistości prawdziwy termin (np. wysyłka w 2 dni robocze + czas dostawy) widoczny jest dopiero po kliknięciu w sekcję „Dostawa i płatność”.
Skutki dla sprzedających są poważne:
W celu uniknięcia nieporozumień proponuję aby wszyscy ze sprzedawców niech informują na początku treści ogłoszenia, że przewidywana dostawa to wartość szacunkowa, a realny czas dostawy można sprawdzić w zakładce „Dostawa i płatność”.
Przykładowy neutralny komunikat w opisie:
Termin dostawy widoczny przy ofercie jest wyliczany automatycznie przez Allegro i ma charakter orientacyjny. Prosimy sprawdzić faktyczny czas realizacji zamówienia w zakładce „Dostawa i płatność”.
Taki opis jest zgodny z regulaminem Allegro:
Mam kilka pytań do zespołu Allegro i innych sprzedawców:
Obecne określenie „Przewidywana dostawa” może wprowadzać klientów w błąd, ponieważ brzmi jak potwierdzenie, że towar zostanie dostarczony dokładnie tego dnia. Tymczasem jest to jedynie szacunkowa wartość, obliczana na podstawie danych historycznych, przewidywań kuriera i ogólnych statystyk, a nie indywidualnych ustawień sprzedającego.
Przykładowa, bardziej zrozumiała forma mogłaby brzmieć:
„Orientacyjna dostawa (na podstawie danych Allegro): we wtorek u Ciebie”
albo
„Przewidywana dostawa (szacunek Allegro, może się różnić od faktycznej): wtorek”
Taka zmiana pomogłaby uniknąć wielu nieporozumień i negatywnych ocen ze strony klientów, którzy często oczekują dostawy dokładnie w pokazanym dniu, nie wiedząc, że to tylko przykład, nie gwarancja.
Czy planowana jest w tej sprawie jakaś aktualizacja systemu?
Czy jest możliwość, aby faktyczny czas realizacji zamówienia (ustawiony przez sprzedawcę) był bardziej wyeksponowany w widoku oferty?
Z góry dziękuję za odpowiedź i liczę na konstruktywną dyskusję.
Pozdrawiam
Cześć, @BiS-Zakupy. Dziękuję za Twoje uwagi oraz sugestie w sprawie wyświetlanego czasu dostawy.
Informację o tym, że czas dostawy jest przewidywany wyświetlamy w 3 miejscach - na stronie z wyszukiwaniem (po najechaniu kursorem na ikonę informacji), na stronie oferty (wystarczy najechać na ikonę informacji przy dostawie) oraz w zakładce dostawa na stronie oferty.
W najbliższym czasie, nie mamy w planach wprowadzenia zmian w tym zakresie. Jeśli masz propozycję w jaki sposób możemy poprawić widoczność informacji (równocześnie zachowując przejrzystość strony, aby komunikat był krótki) to śmiało możesz podzielić się Twoją propozycją w sekcji Zgłoś swój pomysł. Opisz wtedy jak dokładnie widzisz taką zmianę. 😊
Kwestię dodania informacji, o przewidywanym czasie dostawy w opisie oferty - konsultuję. Gdy ustalę szczegóły, to wrócę do Ciebie z informacją. 😊
@Sa_nova kupujący nie widzą tych treści lub ich nieczytają
moderatorzy w dyskusji zamiast je podać lub zacytować przerzucają niedoinformowanie kupujących na sprzedawców
@BiS-Zakupy wracam z odpowiedzią w sprawie dodania informacji w opisie oferty, o przewidywanym czasie dostawy. Dodanie takiego zapisu w opisie oferty, nie jest zgodne z naszym regulaminem - punkt 1.4 załącznika nr 2 do Regulaminu:
"1.4.
a. W polu „Opis” Oferty, jej tytule oraz parametrach mogą być umieszczane wyłącznie informacje dotyczące oferowanego Towaru,"
Informacje o dostawie towaru są zamieszczone w odpowiednich do tego zakładkach i opis nie jest miejscem, gdzie takie powinny się znajdować.
@Sa_nova a ja widze problem gdzie indziej
1) rózne firmy kurierskei odbierają paczki o różnych godzinach wiec czas nadań dla różnych przewoźników jest różny i o ile np Inpostem czy dpd możemy nadać przesyłke później o tyle np DHLem już od godz 9 rano system pokazuje brak możliwości podjazdu kuriera ergo brak możliwości nadania w tym samym dniu
2) klient wybiera dostawe Kurier Delivery ( system pokazuje że wyślemy dziś bo jest to mozliwe DPD lub Orlenem) a potem system "losuje" kuriera DHL i wysyłke dopiero na dzień kolejny....
To wprowadza kupujących w błąd zwłaszcza że w przypadku Delivery ani kupujący ani sprzedawca nie ma żadnego wpływu na wybór przewoźnika.
POdobnie jest sytaucja jeśli np wszystkie firmy mamy do 11 a inpost do 13 . Wówczas system pokazuje "kup do 13 wyślemy dziś" ale klient nie zwraca uwagi że dotyczy to tylko niektórych form wysyłki ( niektórych przewoźników) . Mysle że należałoby tutaj dac klientowi jakiś BARDZO CZYTELNY sygnał 🙂
My dzieki takim informacjom musimy bardzo mocno skracać czas wysyłki tego samego dnia aby sie zmieścić w czasie kiedy jesteśmy w stanie nadać paczki wszystkimi przewoźnikami
@_Likos_ przecież to jest zrobione celowo przez allegro, co ma sprzedawcę obchodzić, że allegrowy kurier ma problem?
Allegro działa tak jak napisała @Sa_nova - czyli uniemożliwia sprzedawcy podanie czytelnych informacji o wysyłce dla poszczególnych kurierów. Temat jest wałkowany od początku istnienia tego forum.
System jest tak stworzony, że sprzedawca nie ma realnych szans na uzyskanie odszkodowania za niewykonaną usługę niezgodnie z regulaminem - narusza to zbiorowe interesy sprzedawców i konsumentów
Kto się chce o tym przekonać zachęcam do złożenia reklamacji do allegro - zobaczycie jaka będzie odpowiedź - prawo pocztowe i transportowe dopuszcza taką reklamację.
Dlaczego klienci mają błędne oczekiwania?
Spotykam się często z tym podejściem u sprzedających, którzy nie zapoznali się z informacją na stronie:
https://help.allegro.com/pl/sell/a/przewidywany-czas-dostawy-7G6ElR4v4cM
Zacytuję
W moim mniemaniu, większość sprzedających nie uwzględnia deklarowanego czasu wysyłki (nie mylić z czasem dostawy) i to powoduje potem zakładanie Dyskusji i wystawianie 1 gwiazdki.
Jeśli kupuję towar o 12:00 bo zadeklarowany jest przez sprzedającego czas wysyłki tego samego dnia i dostawa do końca dnia jutrzejszego, to mam winić Allegro?
https://help.allegro.com/pl/sell/a/przewidywany-czas-dostawy-7G6ElR4v4cM
to jest właśnie kłamstwo odnośnie czasu wysyłki - allegro używa pojęcia rzeczywiste do zdarzeń przeszłych i innych niż odnoszących się do danego przedmiotu wysyłki.
Możesz sprzedać 100 rolek srajtaśmy, a jak ktoś raz od Ciebie pierwszy raz po 5 latach nabędzie od Ciebie sedes to algorytm allegro potraktuje Ci go jak w/w sprzedaż rolek papieru
Zastanawialiście się jak ostatnio po siłowym włączeniu przez allegro dhl-a - allegorytm (błąd celowy pisowni) wyliczył komuś pierwszy czas dostawy?
@epresso "Jeśli kupuję towar o 12:00 bo zadeklarowany jest przez sprzedającego czas wysyłki tego samego dnia i dostawa do końca dnia jutrzejszego, to mam winić Allegro?"
A to wszystko dla metody dostawy w której sprzedawca określił godzinę graniczną na 8:00 bo kurier odbiory NAJPÓŹNIEJ robi o 9 😉 Jak odbierze jutro rano to na pewno do końca dnia Ci przesyłkę dostarczy.
Dostawa do końca dnia nie jest zadeklarowana przez sprzedającego tylko przewidziana przez niezawodne usługi przewidywawcze allegro.
Nie twierdzę, że Allegro jest nieomylne, jako bardzo aktywny kupujący mam swoje zastrzeżenia do tej platformy, z moich doświadczeń jednak wynika, iż pierwsze tłumaczenie które zawsze słyszę, to że sprzedający nie ma wpływu na wyświetlany termin dostawy i że generalnie mam być wdzięczny, że towar doszedł.
A z przedstawionego opisu, który notabene jest skierowany do sprzedawców a nie kupujących, wynika coś innego.
Co do odbiorów porannych i dostawy tego samego dnia, owszem w zeszłym roku kilka razy się zdarzyło, że kurier Allegro One dostarczał albo z pobliskiego magazynu albo z innego miasta w tym samym województwie, paczkę wieczorem. W tym roku częściej kieruje przesyłki do paczko-punkto-matów, więc nie mam rozeznania.
@epresso "A z przedstawionego opisu, który notabene jest skierowany do sprzedawców a nie kupujących, wynika coś innego." 😆😆😆😆😆😆😆
No to powiem Ci tylko tyle, mam godzinę graniczną ustawioną na 8:00, wszystkie zamówienia ZAWSZE wysyłam zgodnie z deklaracją - na moich ofertach nadal jest dostawa jutro mimo, że dla większości przewoźników jest już po ich godzinie granicznej dla mojego adresu. Faktycznie mam na to wpływ bo allegro tak napisało. 😉
Jak ktoś teraz coś kupi to jutro dopiero nadam przesyłkę więc dostawa będzie 26 czerwca czyli nie jutro.
No to w takim przypadku, tzw. Zonk i całkiem słuszna uwaga.
Szczerze mówiąc wystawiłem w życiu jeden "negatyw" za sprzedaż czegoś, czego się nie ma na stanie, tutaj obsuw był dużo dłuższy. Niemniej jednak 9 na 10 przesyłek trafia do mnie w terminie, coś w tym jest że pamięta się głównie o tych opóźnionych.