anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja - próba wyłudzenia środków finansowych

MAMY ROZWIĄZANIE!
ClearLife
#10 Popularyzator

Dzień dobry.   @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Zwróćcie uwagę na reklamację 338471/2026. Kupujący ewidentnie próbuje wyłudzić pieniądze. Otóż kupił towar na paragon w dniu 23 grudnia 2025 r. W dniu 3 lutego 2026 r. składa reklamację, że otrzymał uszkodzony towar w transporcie, ale czego żąda ? Żąda korekty paragonu dla osoby fizycznej i wystawienia faktury na cele firmowe. Oczywiście uzasadniając odrzucam taką reklamację. Jednakże, wspaniałomyślnie kupujący dostaje propozycję skorzystania z POK. Jeżeli w tym przypadku dostanie środki z POK, a ja zostane obciążony, szybciutko pobiegnę na najbliższy komisariat policji i złożę zawiadomienie z art. 286 & 1 k.k. Kochane Allegro, kupujący ewidentnie namawia mnie do popełnienia czynu karno skarbowego. 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ClearLife a jak uzasadniles nieuznania reklamacji?

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@ClearLife Dobre! Tego myku jeszcze nie widziałem 🙂

oznacz moderatorów
PimkaMood
#7 Wielbiciel

Napisałem, że nie mogę wystawić faktury na firmę bo 23 grudnia wystawiłem paragon na osobę  fizyczna. W ogóle rozwala mnie fakt, że klient zamiast napisać wiadomość do mnie to składa reklamację. Ciekaw jestem jak zachowa się teraz allegro. Jeżeli oddadzą kasę z POK i mnie nie obciążą to będzie ładne wyłudzenie kasy, jeżeli jednak mnie obciążą to tak tego nie zostawię 

przelogowalo mnie na drugie konto 😌

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@PimkaMood Nie spotkałem się jeszcze by POK obciążył sprzedającego jeżeli terminowo rozpatrzy reklamację odmownie, oczywiście merytorycznie argumentując. W Twoim wypadku prawo zabrania tego co chce kupujący, więc odrzucenie jest jedyną możliwą opcją. Wypłacą trollowi kasę, ze swoich, tfu, przepraszam - z pobranych od nas ciągle rosnących prowizji.

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@PimkaMood

Możesz wystawić FV na osobę prywatną. Da się też wystawić FV na firmę, ale należy zapłacić pełny VAT, a nabywca nie może go odliczyć. 

oznacz moderatorów
ClearLife
#10 Popularyzator

Bedę się trzymał tej wersji: "Od 1 stycznia 2020 roku jest to możliwe tylko wtedy, gdy na paragonie znajduje się NIP nabywcy. Jeśli paragon nie zawiera NIP-u, wystawienie faktury na firmę (do kosztów) jest niezgodne z przepisami"

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ClearLife

Bo to się zgadza. FV na firmę do paragonu można wystawić tylko jeżeli na paragonie był NIP nabywcy. W przypadku wystawienia FV do paragonu bez nr NIP wystawce ponosi sankcje karną w wysokości podatku VAT (brak możliwości odliczenia VAT naliczonego, jest tu sankcją karną dla wystawcy, a brak możliwości odliczenia VAT przez nabywcę jest sankcją karną dla niego). 

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @ClearLife. Propozycja zgłoszenia wniosku Allegro Ochrona Kupujących została wysłana automatycznie, gdy reklamacja została odrzucona, ale to nie oznacza, że rekompensata zostanie automatycznie przyznana - każda sprawa jest weryfikowana indywidualnie. W tym przypadku wniosek nie zostanie uznany. 
Nie możemy ingerować w Twoją decyzję reklamacyjną i nie praktykujemy porad w zakresie prawa podatkowego. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów