anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[10.09.2025] Nowy regulamin REST API

MAMY ROZWIĄZANIE!
Fringss
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, w związku ze zmianami w rest api 23 września, chciałbym zapytać, za jakie konkretnie działania mogą być nakładane kary pieniężne. Czy na przykład importowanie ofert z allegro na inną stronę również podlega takim karom?

oznacz moderatorów
101 ODPOWIEDZI 101
KRZAGA_Outlet
#9 Pomysłodawca

Dostaliśmy od serwisu CENEO na którym również działamy maila o następującej treści i w związku z tym mam pytanie, czy potwierdzacie Państwo treść przekazaną przez pracownika tego serwisu:

Drogi Sprzedawco,

otrzymałeś tę wiadomość, ponieważ korzystasz z integracji pomiędzy Ceneo a Allegro.

W związku z nadchodzącymi zmianami w regulaminie Allegro REST API pojawiły się pytania, czy połączenie to jest zgodne z nowymi postanowieniami. Po szczegółowej analizie potwierdzamy, że integracja Ceneo–Allegro przez API jest w pełni zgodna z regulaminami obu stron.

W związku z tym nie ma podstaw do obaw – możecie Państwo kontynuować korzystanie z integracji między Ceneo a Allegro w dotychczasowy sposób.

W razie dodatkowych pytań nasz zespół pozostaje do Twojej dyspozycji pod adresem: 
Pozdrawiamy
Zespół Ceneo.pl

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@KRZAGA_Outlet tak, potwierdzamy, ponieważ integracja z Ceneo odbywa się w dopuszczalny sposób (powiązanie konta Allegro z aplikacją Ceneo, która identyfikuje się swoim kluczem API).

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
KRZAGA_Outlet
#9 Pomysłodawca

Super. W takim razie proszę jeszcze o potwierdzenie tych informacji, które uzyskaliśmy z firmy E-m-p-i-k:

• Regulamin Aplikacji został skonstruowany tak, aby zapewnić bezpieczeństwo prawne zarówno dla E***, jak i dla sprzedawców.
  • Używanie Aplikacji zgodnie z jej regulaminem nie stanowi naruszenia prawa.
  • W ramach używania Aplikacji nie ujawnili Państwo E*** swojego klucza REST API.
  • Jeśli platformy o silnej pozycji rynkowej ograniczają lub zakazują używania aplikacji służących sprzedawcom do wdrażania w życie ich decyzji odnośnie do przesyłania wybranych danych dotyczących produktów pomiędzy różnymi kanałami sprzedaży tego samego sprzedawcy może to stanowić naruszenie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Szczególnie jeśli takie działanie sprzedawcy nie stanowi naruszenia powszechnie obowiązujących przepisów, jak w przypadku zgodnego z regulaminem używania Aplikacji.
  • Postanowienia regulaminów platform o silnej pozycji rynkowej, jakie naruszają przepisy ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, mogą być uznane za nieważne z mocy prawa. Jednocześnie nakładane na ich podstawie kar umownych na sprzedawców może być uznane za bezprawne.
oznacz moderatorów
Moto-Psychoza
#8 Zapaleniec

Pytanie dla jasności,bo przykładów i przypadków jest dużo... wystawiam aukcje na allegro ,zdjęcia moje,opis mój,parametry moje,ściągam je na baselinkera który jest legalny,i z baselinkery wystawiam to na inny portal,proszę o jasna odpowiedź czy w takim układzie jest to legalne czy nie.

oznacz moderatorów
Moto-Psychoza
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów
Klamotywsieci
#1 Nowicjusz

Witam, Chcę dopytać, czy po zmianach regulaminu dotyczącego API mogę wystawiać aukcje na OVOKO i migrować je za pomocą OVOKO na Allegro? To samo dotyczy stron takich jak Polkurier i Apaczka. Czy mogę mieć powiązane konto Allegro z tymi stronami (OVOKO, POLKURIER, APACZKA itp?). Nie chcę mieć nałożonych kar finansowych i chce przestrzegać regulaminu, ale jego zapisy są dla mnie niejasne. Z góry dziękuję za odpowiedź  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
Entliczeksklep
#7 Wielbiciel

Witam, allegro jak bedzie wyglądała sytuacja w przypadku aukcji, które zostały zbudowane na podstawie zdjec producenta i opisów producenta, które stanowią moja własność a zostały wystawione przez Allegro. Czy takich aukcji tez bedzie sie tyczyć kara umowna po zainportowaniu na własny sklep internetowy? Rozumiem, że właścicielem platformy jesteście Wy ale własnoc intelektualna (układ opisów, zdjec itp) oraz opisy i zdjęcia nie stanowią waszej własności wiec czy możecie zakazać importu własnej aukcji na inne platformy? 

oznacz moderatorów
AstroByte
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Mam pytanie do moderacji, wszystkie zdjęcia i opisy produktów są moją własnością a ja tylko udostępniam je na platformie allegro. Rozumiem że gdy eksportuje sobie wszystkie aukcje do pliku a potem zaimportuje do innych serwisów, nie używając waszego API, nie bedzie łamać to regulaminu tak? 

W jaki sposób chcecie egzekwować kary za opisy i zdjęcia z katalogu jeśli nie są wasza własnością? 

oznacz moderatorów
Moto-Psychoza
#8 Zapaleniec

Jak można zweryfikować każdą z powiązanych aplikacji pod względem legalności klucza Api? Mowa np o pospolitym manager.paczkomaty czy webtrucker. Jest lista certyfikowanych aplikacji według allegro ale tam są aplikacje typu base czy apilo a inne aplikacje typu kurierskie? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Moto-Psychoza upewnij się, że aplikacje, które znajdują się w dedykowanej zakładce konta Allegro: "Zarządzanie aplikacjami Allegro”, nie naruszają zasad wskazanych w treści Regulaminu REST API - czy nie udostępniają Twojego osobistego klucza API (Client ID i Client Secret) podmiotom trzecim, w tym również niektórym integratorom. 

Jeśli masz wątpliwości co do konkretnej integracji, skontaktuj się z obsługą Allegro, podając nazwę integratora, ID klucza API oraz adres strony internetowej. Pomoże to w weryfikacji i udzieleniu precyzyjnej odpowiedzi. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Moto-Psychoza
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Moto-Psychoza przede wszystkim zapoznaj się z Regulaminem REST API, aby zweryfikować, czy powiązane aplikacje mogą go naruszać. Pamiętaj, że klucze API Allegro nie mogą być udostępniane osobom trzecim (vide art. 3.9 regulaminu), ani wykorzystywane m.in. do prezentowania ofert w serwisach konkurencji, nie mogą również prowadzić do wykorzystywania materiałów pobranych z Allegro na stronach konkurencji (vide art. 4.1 regulaminu).

Tak jak napisałam wcześniej, jeśli masz wątpliwości co do konkretnej integracji, skontaktuj się z obsługą Allegro, podając nazwę integratora, ID klucza API oraz adres strony internetowej. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Moto-Psychoza
#8 Zapaleniec

Regulamin rest api ma dla mnie wiele nie jasności,a dla przykładu aplikacja baselinker która jest odpowiednia według was,czy za jej pośrednictwem mogę wystawiac aukcje na innym portalu? Aukcje są mojego autorstwa: moje zdjęcia opis i parametry??co w takim konkretnym przypadku?- pytanie do:("...wykorzystywania materiałów pobranych z Allegro na stronach konkurencji (vide art. 4.1 regulaminu)."

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator

Dzień dobry, W związku z wprowadzeniem aneksu do regulaminu rest api allegro mam pytanie co do powiązanych aplikacji pocztowych tj. DPD, E - Nadawca, Inpost Manager czy tez inpost kurier. Są to aplikacje niezbędne do prowadzenia sprzedaży wysyłkowej. Czy w związku z tym również te aplikacje musze poodpinać czy też nie naruszają one regulaminu? Co prawda w zakładce powiązanych RESTAPI mam tylko DPD ale w zakładce powiązane aplikacje mam jeszcze inne tj. wymienione powyżej oraz połączenie z agencją reklamową allegro ADS. Proszę o pilną informację.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Autoruso Weryfikuję tę sprawę. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Autoruso Wracam do Ciebie z odpowiedzią. Jeśli chodzi o powiązane aplikacje, to w tym przypadku właściciele tych kluczy API odpowiadają za pobierane dane i ich zarządzanie. Czyli można korzystać z integracji.

Nie można udostępniać podmiotom trzecim swoich kluczy API, które znajdują się na stronie https://apps.developer.allegro.pl/.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Czyli jeśli dobrze rozumiem to inne aplikacje mogą dalej działać tylko te na tej stronie z rest API nie są zgodne z regulaminem. Niestety na tej stronie jest właśnie aplikacja DPD.

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator

CZy w tym przypadku aplikacje DPD muszę usunąć. Czy dobrze rozumiem, że wszystkie inne mogą zostać tylko te na tej stronie nie mają prawa istnieć tzn, są niezgodne z regulaminem?

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Autoruso możesz mieć na tej stronie jakiś klucz, ale nie możesz go podawać zewnętrznej aplikacji/integracji, żeby z niego korzystała.

Dozwolone jest to, by sobie wygenerować taki klucz i na własny użytek z niego korzystać, np. zlecisz developerowi, by napisał Ci integrację między platformami i to będzie tylko Twojej firmy aplikacja.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator

Czyli konkretnie w tym przypadku rozumiem, ze aplkacje DPD nalezy usunać? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów