anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skandaliczna decyzja POK – proszę o pomoc.

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry, Zwracam się z prośbą o pilną pomoc i interwencję kogoś z Moderatorów Allegro. Zostałem rażąco skrzywdzony automatyczną decyzją o przyznaniu kupującemu rekompensaty z POK i natychmiastowym obciążeniem mojego salda na kwotę 2203,05 zł (wniosek nr 479768-1784314583).Sytuacja wygląda następująco:Klient kupił ode mnie lampy samochodowe za 2200 zł. Zgłosił reklamację, że rogi kloszy są ukruszone, ale sam w opisie zaznaczył, że karton transportowy był idealny i nienaruszony.Reklamację odrzuciłem w regulaminowym terminie 14 dni, co potwierdził w dyskusji Doradca Kacper, pisząc, że z mojej strony proces reklamacji przebiegł zgodnie z procedurami.Kupujący sam dołączył do dyskusji oficjalne pismo od InPost, w którym przewoźnik ODRZUCIŁ jego reklamację, ponieważ paczka została dostarczona bez żadnych uszkodzeń zewnętrznych.NAJWAŻNIEJSZE: Kupujący do dzisiaj NIE ODESŁAŁ mi towaru. Odmówił zwrotu, twierdząc, że wysłał zdjęcia.Mimo to, Allegro wczoraj (05.09) zamknęło wniosek POK na korzyść klienta i potrąciło mi z Allegro Finance ponad 2200 zł! W tym momencie klient ma darmowy towar w domu oraz pełny zwrot gotówki, a ja zostałem z zerem.Jak to możliwe, że Allegro legalizuje bezpodstawne wzbogacenie się klienta i oddaje mu pieniądze sprzedawcy, zanim towar w ogóle został odesłany do weryfikacji? Przecież to łamanie regulaminu POK i polskiego prawa.Bardzo proszę o weryfikację sprawy i pomoc w cofnięciu tego niesprawiedliwego obciążenia mojego konta.

oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Tel_662-552-532 weryfikowałam Twoją sprawę z zespołem, ale nie mamy tutaj podstaw do zmiany decyzji. Zgodnie z decyzją przewoźnika, przesyłka nie uległa uszkodzeniu w trakcie transportu. W takich przypadkach, gdy uszkodzenie nie powstało z winy firmy kurierskiej, odpowiedzialność spoczywa na sprzedającym. W Twojej sytuacji kupujący zwracał  uwagę na niewystarczające zabezpieczenie przedmiotu (brak amortyzacji, jedynie owinięcie folią). 

Informację o decyzji przewoźnika otrzymałeś 29 lipca. Do momentu akceptacji wniosku z programu Allegro Ochrona Kupujących, czyli 5 września, sprawa nie została rozwiązana, a nasi doradcy kilkukrotnie prosili Cię o porozumienie się z kupującym. Nie odnotowaliśmy także informacji, abyś przesłał klientowi etykietę zwrotną do przesłania towaru.

Z uwagi na brak porozumienia ze wskazaniem ścieżki rozwiązania problemu przez tak długi czas, rozpatrzyliśmy wniosek na korzyść kupującego i przykro mi, ale na ten moment nie mamy podstaw do wykonania korekty obciążenia na Twoim koncie.

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@HolaOla Nie mogę się zgodzić z tą opinią. Rocznie sprzedaję ponad 1000 części samochodowych. Doskonale wiem, jak bezpiecznie pakować tak delikatne przedmioty jak lampy, i nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji. Słowa kupującego o „złym pakowaniu” to tylko jego prywatna wersja, aby wymusić zwrot pieniędzy.Najważniejsze jest jednak to, że kupujący NIE ODESŁAŁ mi lamp. W tym momencie, przez decyzję Allegro, klient ma na koncie 2200 zł i wciąż trzyma moje lampy w domu. To jest bezpodstawne wzbogacenie.Reklamację odrzuciłem w terminie i zgodnie z procedurami. Sprawę przekazałem już na oficjalną ścieżkę odwoławczą drogą mailową (nr spraw: 63845779 oraz 63848486). Oczekuję, że dział finansowy Allegro naprawi ten błąd i zwróci niesłusznie pobrane środki na moje saldo.
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

*@HolaOla Muszę sprostować kolejną nieprawdę, którą podał Pani zespół. Pisze Pani o "niewystarczającym zabezpieczeniu", opierając się na kłamstwach kupującego z czatu. *Proszę zajrzeć w oficjalny formularz reklamacyjny, który ten klient wypełnił na samym początku. Kupujący wpisał tam czarno na białym: „Towar bardzo dobrze zapakowany i zabezpieczony do transportu”.Skoro sam klient oficjalnie potwierdził idealne zabezpieczenie paczki, a InPost dostarczył nienaruszony karton, to uszkodzenie mogło powstać wyłącznie z winy klienta po otwarciu przesyłki. Allegro ukarało mnie na kwotę 2200 zł, ignorując oficjalne dokumenty i słowa samego kupującego z formularza. To niedopuszczalne.

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,Składam oficjalną skargę na rażąco stronnicze i niezgodne ze stanem faktycznym działanie moderatorki HolaOla na forum Allegro Gadane, a także wnoszę o natychmiastową weryfikację menedżerską wniosków odwoławczych nr 63845779 oraz 63848486.Moderatorka publicznie zarzuciła mi „niewystarczające zabezpieczenie przedmiotu”, opierając się wyłącznie na późniejszych, zmyślonych wiadomościach klienta z czatu. Całkowicie zignorowała oficjalne dokumenty w sprawie:W oficjalnym zgłoszeniu reklamacyjnym kupujący wpisał słowo w słowo: „Towar bardzo dobrze zapakowany i zabezpieczony do transportu”.Ubezpieczyciel InPost oficjalnie odrzucił reklamację, potwierdzając, że karton był nienaruszony.Pracownicy Allegro ukarali mnie na kwotę 2203,05 zł, zostawiając klienta z pełną gotówką oraz drogimi lampami, których odmówił odesłania. Działanie Państwa zespołu sankcjonuje bezpodstawne wzbogacenie (art. 405 Kodeksu Cywilnego) i jest uderzeniem w rzetelnego sprzedawcę, który wysyła ponad 1000 części rocznie bez takich problemów.Żądam natychmiastowego cofnięcia tej decyzji przez osobę na stanowisku kierowniczym.Z poważaniem, Krzysztof Sobuś Parts4You

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
W nawiązaniu do przeprowadzonej rozmowy telefonicznej z godziny 11:26 oraz wiadomości SMS, oficjalnie potwierdzam na czacie Allegro, że nie wyrażam zgody na żadne częściowe „dogadywanie się” na boku ani na pozostawienie u Pana 2 z 4 lamp.
Skoro otrzymał Pan pełny zwrot gotówki (2200 zł) za cały komplet, to cały komplet – wszystkie 4 sztuki lamp – ma Pan obowiązek mi zwrócić. Oficjalna decyzja Allegro wyraźnie wskazuje, że towar ten stanowi obecnie MOJĄ WŁASNOŚĆ [CeB2gx]. Zamontowanie połowy lamp na samochodzie i darmowe korzystanie z nich po odzyskaniu pełnej kwoty to bezpodstawne wzbogacenie.
Wzywam Pana do podania adresu oraz godzin, w których mój kurier może odebrać od Pana CAŁY komplet 4 sztuk lamp [CeB2gx]. Jeśli chce Pan zachować te lampy na aucie, proszę o natychmiastowy zwrot kwoty 2203,05 zł na moje konto.
W przypadku braku podania danych dla kuriera do odesłania całego kompletu, całą historię przesyłam jutro rano do działu prawnego Allegro oraz na Policję jako wyłudzenie środków i przywłaszczenie mienia.
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@HolaOla Szanowna Pani Moderator, mamy właśnie absolutny przełom i ostateczny dowód na to, jak Państwa automatyczny system dał się oszukać nieuczciwemu kupującemu.
Przed chwilą (o godzinie 11:26) kupujący ZADZWONIŁ do mnie na telefon prywatny i bezczelnie zaproponował częściowe „dogadanie się”, ponieważ... ZAMONTOWAŁ 2 Z 4 REKLAMOWANYCH LAMP NA SWOIM SAMOCHODZIE I Z NICH KORZYSTA.
Przeniosłem już tę rozmowę na oficjalny czat Allegro i wysłałem klientowi poniższe wezwanie:
„W nawiązaniu do przeprowadzonej rozmowy telefonicznej z godziny 11:26 oraz wiadomości SMS, oficjalnie potwierdzam na czacie Allegro, że nie wyrażam zgody na żadne częściowe „dogadywanie się” na boku ani na pozostawienie u Pana 2 z 4 lamp. Skoro otrzymał Pan pełny zwrot gotówki (2200 zł) za cały komplet, to cały komplet – wszystkie 4 sztuki lamp – ma Pan obowiązek mi zwrócić. Oficjalna decyzja Allegro wyraźnie wskazuje, że towar ten stanowi obecnie MOJĄ WŁASNOŚĆ [CeB2gx]. Zamontowanie połowy lamp na samochodzie i darmowe korzystanie z nich po odzyskaniu pełnej kwoty to bezpodstawne wzbogacenie. Wzywam Pana do podania adresu oraz godzin, w których mój kurier może odebrać od Pana CAŁY komplet 4 sztuk lamp [CeB2gx]. Jeśli chce Pan zachować te lampy na aucie, proszę o natychmiastowy zwrot kwoty 2203,05 zł na moje konto. W przypadku braku podania danych dla kuriera do odesłania całego kompletu, całą historię przesyłam jutro rano do działu prawnego Allegro oraz na Policję jako wyłudzenie środków i przywłaszczenie mienia.”
Państwa zespół zablokował moje 2200 zł, twierdząc, że lampy były zniszczone i bezużyteczne z powodu złego pakowania [CeB2gx]. Tymczasem klient właśnie na nich jeździ! Czy Allegro oficjalnie pozwala na to, aby kupujący miał na koncie darmowy zwrot środków z POK i jednocześnie użytkował darmowy towar na prywatnym samochodzie?
Proszę o natychmiastowe przekazanie tej informacji do działu zajmującego się sprawami o numerach 63845779 oraz 63849342 w celu anulowania tego skandalicznego regresu finansowego.
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@HolaOla Szanowna Pani Moderator, mamy właśnie ostateczny dowód na to, jak rażąco niesprawiedliwa była Państwa decyzja i jak bezczelnie kupujący oszukał system Allegro.
Przed chwilą kupujący oficjalnie przyznał na czacie oraz w wiadomościach, że... część reklamowanego towaru (lampy w klapę) była całkowicie sprawna, zamontował je już na swoim samochodzie i z nich korzysta! Mało tego, o godzinie 12:25 oficjalnie napisał do mnie na czacie Allegro: „Dlatego proponuję obniżenie wartości towaru o połowę”.
Proszę zobaczyć, jak absurdalna jest ta sytuacja:
  1. Kupujący wyłudził z Programu Ochrony Kupujących pełny zwrot środków za CAŁY komplet (2200 zł), twierdząc, że wszystko jest zniszczone [Wwb0_e].
  2. Teraz sam przyznaje, że połowa towaru działa, jeździ na moim aucie, a po moim wezwaniu do zwrotu własności [CeB2gx] spanikował i proponuje mi oddanie połowy pieniędzy na boku.
  3. Cała Państwa teoria o „złym pakowaniu całego kompletu” właśnie legła w gruzach, skoro lampy w klapę dotarły w stanie idealnym i spełniają swoją funkcję na samochodzie [CeB2gx].
Klient posiada obecnie na swoim prywatnym aucie darmowe lampy za 2200 zł oraz darmową gotówkę na koncie. Z kolei moje konto sprzedawcy zostało bezprawnie obrabowane przez automat Allegro.
Wszystkie screeny z tego przyznania się do winy zostały już wysłane do oficjalnej sprawy mailowej nr 63849342. Oczekuję, że w poniedziałek rano ktoś z kierownictwa Allegro natychmiast cofnie ten skandaliczny regres finansowy. Nie pozwolę na okradanie mojej firmy w świetle tak jednoznacznych dowodów.
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

IMG_8761.jpeg

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

@HolaOla No i jak pani to skomentuję ? 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Tel_662-552-532 Z tego co widzę decyzja nie została zmieniona. Forum nie jest miejscem do składania reklamacji, ale widzę, że napisałeś do nas w tej sprawie w mailu i otrzymałeś informację o wpłynięciu reklamacji. 

Nie jesteśmy w stanie odnieść się do prywatnych rozmów. Zawsze bazuje na informacjach, które dzieją się na Allegro. Mam nadzieję, że Twoja sprawa zakończy się pomyślnie. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@N_Nitka28 Pani Nicol, te dowody nie pochodzą z prywatnych rozmów, ale z oficjalnego czatu Allegro, do którego macie Państwo pełny wgląd w historii tego zamówienia. Kupujący wprost napisał tam na czacie, że zamontował część lamp i z nich korzysta, a po otrzymaniu pieniędzy z POK sam zaproponował ugodę i obniżenie ceny o połowę.
Oficjalne odwołanie wraz ze zrzutami ekranu zostało już wysłane drogą mailową bezpośrednio do Działu Finansowo-Prawnego. Liczę na to, że pracownicy obsługujący zgłoszenie rzetelnie przejrzą historię oficjalnego czatu Allegro, zamiast bezmyślnie powielać sprzeczne decyzje.
oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

@N_Nitka28 Pani Nicol, te dowody nie pochodzą z prywatnych rozmów, ale z oficjalnego czatu Allegro, do którego macie Państwo pełny wgląd w historii tego zamówienia. Kupujący wprost napisał tam na czacie, że zamontował część lamp i z nich korzysta, a po otrzymaniu pieniędzy z POK sam zaproponował ugodę i obniżenie ceny o połowę.
Oficjalne odwołanie wraz ze zrzutami ekranu zostało już wysłane drogą mailową bezpośrednio do Działu Finansowo-Prawnego. Liczę na to, że pracownicy obsługujący zgłoszenie rzetelnie przejrzą historię oficjalnego czatu Allegro, zamiast bezmyślnie powielać sprzeczne decyzje.
oznacz moderatorów

Sebulba_96
#8 Zapaleniec

Klasyka allegro, dzięki takim decyzją na allegro baza klientów jest przepełniona nieuczciwymi kupującymi. Przez to często mimo że chce załatwić sprawę bez odsyłania przedmiotu niestety zawsze wybieram tę drugą opcję. Odeśle towar - dopiero wtedy jest rozpatrywana reklamacja. Allegro może mieć własny AOK, ale AOK nie jest ustawowym postępowaniem reklamacyjnym. Jeżeli sprzedawca prawidłowo odrzucił reklamację, Allegro może wypłacić rekompensatę według swojego programu, lecz automatyczne przerzucenie pełnego kosztu na sprzedawcę — szczególnie przy pozostawieniu towaru u klienta — jest czymś, co zdecydowanie warto nagłaśniać. Dobrze, że pokazujesz tę patologię na forum 

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca

@Sebulba_96 Dokładnie tak, to jest najgorsza patologia. Najbardziej bulwersujące jest to, że klient oficjalnie przyznał na czacie Allegro, że część lamp zamontował na samochodzie i z nich korzysta. Mimo to pracownicy Allegro wolą ślepo patrzeć w papier od InPostu i ignorować jawne przywłaszczenie towaru oraz wyłudzenie gotówki. Sprawa została już zgłoszona jako reklamacja obsługowa i jeśli Allegro nie odda moich 2200 zł, sprawa natychmiast trafia do Rzecznika Praw Przedsiębiorców oraz do UOKiK. Nie można pozwalać na takie traktowanie legalnie działających firm.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

otrzymałeś POK do swojego konta ponieważ nie dokonałeś proby odbioru paczki mogłeś po deczyji z inpostu wysłać etykiiete zwrotu lub kuriera pol ten towar i zwrócić środki

druga sprawa to to ze sam kupujący mogł uszkodzić twoar a mie powstać z winy sprzedawcy czy transportu 

czy odrzuciłeś reklamacje w jaki sposb ?

jaka była tresc bo jesli zrzuciłeś ja na Inpost a inpost odrzucił twierdząc ze paczka byhła prawidłowo doręczona to oni się mogli do tego przyczepić  

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@AlleMakijazPL Sprawa wygląda zupełnie inaczej i jest o wiele bardziej absurdalna. Reklamacja została przeze mnie rozpatrzona i odrzucona w terminie, co zresztą oficjalnie potwierdził na czacie sam Doradca Kacper z Allegro, pisząc, że wszystko odbyło się zgodnie z procedurami.
Główny problem polega na tym, że klient oficjalnie przyznał na czacie Allegro, że część lamp (2 z 4 sztuk) zamontował na swoim samochodzie i normalnie z nich korzysta. Co więcej, po otrzymaniu pełnego zwrotu gotówki z POK z moich środków, sam zaproponował mi na czacie ugodę i „obniżenie wartości towaru o połowę”.
InPost odrzucił reklamację, ponieważ karton z zewnątrz był nienaruszony (co klient sam potwierdził w protokole). Mimo to Allegro oddało klientowi 100% pieniędzy, a on bezprawnie zatrzymał sprawny towar i na nim jeździ. To jest zwykłe przywłaszczenie i bezpodstawne wzbogacenie, na które Allegro przymknęło oko. Sprawa na szczęście poszła już wyżej jako reklamacja obsługowa.
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

Tak, ja wiem, że to jest jasne.

Natomiast w mojej ocenie Twój błąd polegał na tym, że wydałeś decyzję reklamacyjną jeszcze przed odebraniem towaru i jego fizycznym zweryfikowaniem. Uważam, że to właśnie jest tutaj kluczowe.

Moim zdaniem prawidłowa kolejność powinna wyglądać tak: najpierw zgłaszasz reklamację do InPost i do czasu wyjaśnienia sprawy wstrzymujesz się z ostateczną decyzją wobec klienta. Jeżeli InPost odrzuca reklamację, dopiero wtedy odbierasz towar, dokładnie go oglądasz i na tej podstawie podejmujesz decyzję.

Wtedy, jeśli po oględzinach stwierdzasz, że towar został np. uszkodzony wskutek nieprawidłowego montażu, możesz konkretnie uzasadnić odmowę uznania reklamacji. W obecnej sytuacji decyzja została wydana zanim w ogóle miałeś możliwość zweryfikowania stanu towaru. wówczas wtedy nikt by nie doliczyć ci niczego do rachunku .

oznacz moderatorów

Tel_662-552-532
#9 Pomysłodawca
@AlleMakijazPL Teoria ładna, ale w praktyce niemożliwa do wykonania w tej sprawie. Kupujący od samego początku kategorycznie blokował odesłanie towaru. Twierdził, że nie odeśle lamp, dopóki przewoźnik nie wyda decyzji, a później zasłaniał się urlopem.
Ja jako sprzedawca miałem narzucony przez Allegro nieprzekraczalny termin na odniesienie się do reklamacji i podjęcie decyzji. Nie mogłem czekać w nieskończoność, aż łaskawie odeśle towar, bo system naliczyłby mi automatyczną karę za przekroczenie czasu na odpowiedź. Klient celowo przeciągał sprawę, żeby zatrzymać lampy i wymusić kasę z POK, a ja musiałem działać w granicach terminów, które narzuca portal. To była celowa gra klienta na zwłokę
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#13 Ambasador

gdybyś wysłał etykietę nadawczą a on by nie odesłał to decyzja reklamacyjna odmowna była by zasadna i blokująca dla niego wypłatę z POK

z treści moderacji wynika ze nie wysłałeś etykiety nadawczej i to był niestety Twój błąd 

gdybyś wysłał etykietę lub kuriera a on by nie wydał towaru to sprawa była by jasna dla Allegro i dla ciebie 

a tak - doliczono tobie tą opłatę 

oznacz moderatorów