Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich,
Widzę po Allegro gadane, że nie tylko mój sklep odnotowuje spadki w sprzedaży na Allegro.
Nie wiem jakie zabiegi Allegro do tego doprowadziły ale był to gwałtowny spadek o 50% a w tym roku 2024 to już 70%.
Sprzedaję ubrania dziecięce i młodzieżowe, nadal się promuję, teraz nawet więcej, prowadzę kampanie ADS a tu bez szału, sklep leży.
Szkoda ale jak nic się nie zmieni, będę zmuszona zamienić Allegro na cos innego.
Może ma ktoś wiedzę, co jest przyczyną takich spadków na Allegro?
@now4kids_pl u mnie ub. rok i początek obecnego był całkiem spoko , ale jak się zaczęło od kwietnia tak do chwili obecnej plaża jakiej nie pamiętam od ponad 30 lat , fakty jakie kojarzę z przed lat zmierzają tylko ku jednemu wytłumaczeniu , nie jest to spowodowane polityką allegro , to tylko moja sugestia poparta wieloletnimi statystykami .
A sprawdź sprzedaż w kategorii w Allegro Analitycs. Tam się można dowiedzieć czy to tendencja globalna czy może tylko Twoja. Porównaj miesiąc do miesiąca z poprzedniego roku.
Ja zauważyłem, że mimo tego spadku sprzedaży faktury są coraz większe 😉
W mojej branży nie mamy konkurencji. Żadne Tamtemy czy Alibabki nam nie zagrażają. Amyzony również nie. Posiadamy asortyment pod konkretną grupę kupujących: piekarnie, firmy kurierskie, przewozy osób i towarów. Jeszcze w 2023 nienadążaliśmy z pakowaniem paczek pod Allegro. Obecnie ? MOżna spać lub pójść na bezpłatny. Allegro prawie martwe.
Kiedyś kupujący szukał części po jej numerze i widział, że jest lub nie ma. Obecnie jeśli nie ma, dostaje sugestię 340 innych produktów wg widzimisie Aliny AI.
Na co skarzą się klienci:
- znalezienie naszych ofert po produktyzacji utrudnione. Schowane i niewidoczne, podklejone pod artykuł innego sprzedającego. Sam swoich aukcji czasem nie mogę znaleźć.
- sortowanie po popularności - jakiś kosmos. Sort wyświetla bez najmniejszego sensu.
- sortowanie po cenie. Jakiś cyrk. Droższe pokazują się wyżej w wynikach niż najtańsze.
- otrzymanie od kupującego oceny to już święto na wsi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- intuicyjność portalu spadła porównywalnie do obsługi arkuszy ZUS lub PIT.
- przerażająca ilość chińczyków odstrasza kupujących. Brak jasnej separacji kto nasz, kto obcy i brak zaufania do ofert. Takie mam sygnały.
- zakłamanie ze strony serwisu sugerujące kupującym zupełnie inne terminy dostawy niż ustawił kupujący.
podsumowując wszystkie wyżej, wspólny mianownik jest jeden. BRAK ZAUFANIA DO ALLEGRO.
@brakestop w samo sedno
Sam swoich aukcji czasem nie mogę znaleźć.
dzwoni do nas kupujący by zapytać o jakiś parametr oferty
podaje jej nazwę a my nie możemy znaleźć jej w serwisie u nas 🙂
dopiero jak potencjalny Kupujący znajdzie jej numer to możemy sobie porozmawiać 🙂
Odnośnie sprzedaży - nie znam innego podmiotu market place, który w tak perfidny sposób zniszczył swoją siłę i popularność.
@now4kids_pl a masz sklep internetowy, masz jakieś porównanie, bo jak sprzedajesz tylko na allegro to cięzko jakieś wnioski czy analizy wyciągnąć ?
Ogólnie to jeśli chodzi o Twoją branżę to rozpycha się tem u czt she in, mają agresywną reklamę, która zabija nawet allegrowe budżety, do tego wysyp chińczyków na allegro ponad połowa ofert z azji + sortowanie i udogodnienia allegro nie pomagają w tym 😞
Niestety nie mam porównania bo na rynku jestem dopiero od 2 lat ale pierwsze 15 miesięcy było szaleństwem, sprzedaż szybko kwitła i pracy było po pachy. A teraz sprzedaż stanęła i to tak nagle.
@brakestop zmień se widok na konsumencki 🙂
@now4kids_pl a Ty zmień że wystawiasz faktury bo nikt kto ma konto firmowe nie widzi Twoich ofert sam zobaczyłem 0 jak wlazłem 😄
Dzięki z podpowiedź
@kostas11 i jak ma być dobrze, jak trzeba coś zmienić, żeby zobaczyć Cosik 😉
@brakestop życie 😄
To się bierze stąd, że Allegro ma jakąś chorą formę poprawności politycznej, czyli dowala się do każdej akcji: a to zdjęcie nie to, a to tło nie to, a to kategoria nie ta... itd. W dodatku poukrywali aukcje. Naprawdę trzeba mieć dobry zmysł techniczny, żeby się do czegoś dokopać. A teraz jeszcze będą kablować...
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Co się znowu zmieniło na allegro? Ostatnie 4 dni to zero ruchu na kontach i sprzedaży?
Jakie zmiany zostały wprowadzone, że ADSy nic nie pomagają w sprzedaży tylko przepalanie kasy. Co się dzieje? Dlaczego są ciągłe utrudnienia dla sprzedających zamiast rozwijać sprzedaż?
Sami przez to macie kłopoty i to ogromne: https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/kurs-akcji-allegro-na-deskach-gigant-spodziewa-sie-slabej-konco...