Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem informację od Allegro, że muszę uzupełnić stawki VAT. W przeciwnym wypadku moje aukcje nie będą widoczne dla klientów biznesowych. Ze względu na nie przekroczenie 200tys obrotu korzystam ze zwolnienia VAT. Wystawiam więc faktury ze stawką "zw." i stosowną podstawą prawną. Ale w aukcjach nie mogę ustawić stawki VAT. Niby w opcjach jest "zw" ale otrzymuję komunikat, że nie stawka nie jest dostępna w mojej kategorii.
Proszę o pomoc / wyjaśnienie tematu.
Mam dokładnie ten sam problem, allegro jakoś nie ogarnia, że ktoś może być zwolniony z podatku VAT, czyli opcja "ZW" i nie mogę w swoich ofertach tej opcji wybrać,
Podstawa prawna ZW:
"art. 113 ust 1 i 9 ustawy o VAT"
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ ogarnijcie ten chaos i poprawcie ten błąd,
@mudol @PRDevices przykro mi, ale obecnie nie mamy rozwiązania w tej sytuacji.
Odpowiedni zespół pracuje nad rozwiązaniem i gdy otrzymamy informacje w tej sprawie, dam znać w tym wątku. Obecnie jednak Wasze oferty mogą z tego powodu nie być dostępne dla klientów biznesowych.
Chciałbym zatem prosić jeszcze o odpowiedź na dwa pytania:
1. Co to jest "klient biznesowy" - czy taki, który ma konto "firmowe" na allegro, czy każdy, który ma dane firmowe i nip podane w zakupach?
2. Czy klient biznesowy widzi aukcje z opcją: wystawiam fakturę bez VAT?
@PRDevices na Allegro nawet mając konto firmowe, można wybrać widok dla konsumenta, w tym miejscu:
Wtedy widzą również oferty tych sprzedających, którzy nie wystawiają faktury VAT.
Jeśli mają zaznaczony widok Biznes, nie zobaczą Twoich ofert.
Dziękuję,
Czy zatem jest planowane wprowadzenie opcji zw. w opcjach wystawiania ofert, czy lepiej po prostu wpisywać 23% jak sprzedawcy z Chin, którzy wystawiają faktury "na niby", ale są widoczni? 🙂
@PRDevices teoretycznie łatwiej. W paktyce dużo łatwiej zgłaszać roszczenia i scigać sprzedawce z Polski niż z Chin.
Pamietaj że dla kupującego - firmy . Stawka i możliwość odliczenia VAT maja znaczenie ( wychodzi wówczas inna cena netto czyli faktyczna cena zakupu dla firmy VATowca.
Jełsi zadeklarujesz że wystawiasz FV i określisz VAT na 23% a potem wystawisz VAT ZW to już widze jak kupujący na firme okażą swoje "zadowolenie"
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę 🙂 Stawiając pytanie jednocześnie dałem upust swojemu niezadowoleniu. Gdyż właśnie nieopatrznie zakupiłem ostatnio od chińczyka - nie zauważyłem bo wysyłka z magazynu allegro - i taką fikcyjną fakturę otrzymałem i mogę sobie..... schować.
"Gdyż właśnie nieopatrznie zakupiłem ostatnio od chińczyka - nie zauważyłem bo wysyłka z magazynu allegro - i taką fikcyjną fakturę otrzymałem i mogę sobie..... schować."
Może warto wkleić tutaj identyfikator takiego zamówienia, przecież @la_nika napisała, że faktura nie może być wystawiona na niby ^^ na pewno Ci pomoże uzyskać prawidłowy dokument xD
@PRDevices jest planowane wprowadzenie rozwiązania tego problemu.
Faktury nie mogą by wystawiane na niby.
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Zdążycie z tym do "deadline"?
Kiedy naprawicie ten błąd? Dzisiaj znów dostałem maila:
"w niektórych ofertach nie masz uzupełnionej stawki VAT. Od 26 sierpnia ta opcja będzie obowiązkowa. Sprawdź, jak możesz ją dodać."
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Chyba nie ma co liczyć na zmianę. Domyślam się, że stawka ZW. dostępna w opcjach dotyczy zwolnienia przedmiotowego. Tylko niektóre produkty są zwolnione z vat. My chcemy skorzystać ze zwolnienia podmiotowego (niezależnego od produktu, czy kategorii) - więc jest blokada, bo system tego nie przewiduje.
Oczywiście można by było w opcjach wyboru stawki VAT dać opcje: 23%, 5%, 8% .... zw. przedmiotowe, zw. podmiotowe (jeśli już trzeba rozróżniać). Tacy mali sprzedawcy są pewnie do wycięcia, więc nie ma co zmieniać.
trzeba będzie ponownie pisać skargi do UOKiK to się szybko ogarną
tutaj już wrzucam linka jakby co:
https://uokik.gov.pl/ograniczanie-konkurencji-zglos-naruszenie
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Kolejny tydzień minął, a wy jak zwykle zero informacji,
KIEDY TO W KOŃCU NAPRAWICIE? Czy świadomie chcecie ograniczać dostęp do sprzedaży i zgłosić już to do UOKiK?
kiedy to w końcu ogarniecie? Kolejne dni mijają,
Czy od razu pisać do uokik żeby wam karę wlepili za próbę nielegalnego ograniczania sprzedaży?
kiedy to ogarniecie? W ostatni dzień czy nigdy tego nie poprawicie?
@mudol tak jak pisałam wcześniej. Odpowiedni zespół pracuje nad rozwiązaniem tego problemu. Przekażę Wam szczegółowe informacje na ten temat, gdy je otrzymam.
czy ten "odpowiedni zespół" to został zwolniony za niekompetencje? Czy to trzeba osobnych przetargów aby zrobić jedną prostą rzecz? Za 2 dni wyłączycie NIELEGALNIE moje oferty jak i innych sprzedawców! Będziecie nam płacić odsetki karne za straty?