anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Stawka VAT - zw. nie można ustawić w danej kategorii

PRDevices
#8 Zapaleniec

Dostałem informację od Allegro, że muszę uzupełnić stawki VAT. W przeciwnym wypadku moje aukcje nie będą widoczne dla klientów biznesowych. Ze względu na nie przekroczenie 200tys obrotu korzystam ze zwolnienia VAT. Wystawiam więc faktury ze stawką "zw." i stosowną podstawą prawną. Ale w aukcjach nie mogę ustawić stawki VAT. Niby w opcjach jest "zw" ale otrzymuję komunikat, że nie stawka nie jest dostępna w mojej kategorii.
Proszę o pomoc / wyjaśnienie tematu.

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

mudol
#12 Orędownik

Mam dokładnie ten sam problem, allegro jakoś nie ogarnia, że ktoś może być zwolniony z podatku VAT, czyli opcja "ZW" i nie mogę w swoich ofertach tej opcji wybrać,

Podstawa prawna ZW:

"art. 113 ust 1 i 9 ustawy o VAT"

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   ogarnijcie ten chaos i poprawcie ten błąd, 

aaaledrogo.jpg

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@mudol @PRDevices przykro mi, ale obecnie nie mamy rozwiązania w tej sytuacji.
Odpowiedni zespół pracuje nad rozwiązaniem i gdy otrzymamy informacje w tej sprawie, dam znać w tym wątku. Obecnie jednak Wasze oferty mogą z tego powodu nie być dostępne dla klientów biznesowych. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PRDevices
#8 Zapaleniec

Chciałbym zatem prosić jeszcze o odpowiedź na dwa pytania:
1. Co to jest "klient biznesowy" - czy taki, który ma konto "firmowe" na allegro, czy każdy, który ma dane firmowe i nip podane w zakupach?
2. Czy klient biznesowy widzi aukcje z opcją: wystawiam fakturę bez VAT?

oznacz moderatorów

la_nika

@PRDevices na Allegro nawet mając konto firmowe, można wybrać widok dla konsumenta, w tym miejscu:

la_nika_1-1751364455327.png

Wtedy widzą również oferty tych sprzedających, którzy nie wystawiają faktury VAT. 
Jeśli mają zaznaczony widok Biznes, nie zobaczą Twoich ofert. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PRDevices
#8 Zapaleniec

Dziękuję, 

Czy zatem jest planowane wprowadzenie opcji zw. w opcjach wystawiania ofert, czy lepiej po prostu wpisywać 23% jak sprzedawcy z Chin, którzy wystawiają faktury "na niby", ale są widoczni? 🙂

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@PRDevices  teoretycznie łatwiej. W paktyce dużo łatwiej zgłaszać roszczenia i scigać sprzedawce z Polski niż z Chin.

Pamietaj że dla kupującego - firmy . Stawka i możliwość odliczenia VAT maja znaczenie ( wychodzi wówczas inna cena netto czyli faktyczna cena zakupu dla firmy VATowca.

Jełsi zadeklarujesz że wystawiasz FV i określisz VAT na 23% a potem wystawisz VAT ZW to już widze jak kupujący na firme okażą swoje "zadowolenie"

oznacz moderatorów

PRDevices
#8 Zapaleniec

Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę 🙂 Stawiając pytanie jednocześnie dałem upust swojemu niezadowoleniu. Gdyż właśnie nieopatrznie zakupiłem ostatnio od chińczyka - nie zauważyłem bo wysyłka z magazynu allegro - i taką fikcyjną fakturę otrzymałem i mogę sobie..... schować.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@PRDevices 

"Gdyż właśnie nieopatrznie zakupiłem ostatnio od chińczyka - nie zauważyłem bo wysyłka z magazynu allegro - i taką fikcyjną fakturę otrzymałem i mogę sobie..... schować." 
Może warto wkleić tutaj identyfikator takiego zamówienia, przecież @la_nika napisała, że faktura nie może być wystawiona na niby ^^ na pewno Ci pomoże uzyskać prawidłowy dokument xD 

oznacz moderatorów

la_nika

@PRDevices jest planowane wprowadzenie rozwiązania tego problemu. 
Faktury nie mogą by wystawiane na niby. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PRDevices
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź 🙂

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

Zdążycie z tym do "deadline"? 

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

Kiedy naprawicie ten błąd? Dzisiaj znów dostałem maila:

"w niektórych ofertach nie masz uzupełnionej stawki VAT. Od 26 sierpnia ta opcja będzie obowiązkowa. Sprawdź, jak możesz ją dodać."

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

PRDevices
#8 Zapaleniec

Chyba nie ma co liczyć na zmianę. Domyślam się, że stawka ZW. dostępna w opcjach dotyczy zwolnienia przedmiotowego. Tylko niektóre produkty są zwolnione z vat.  My chcemy skorzystać  ze zwolnienia podmiotowego (niezależnego od produktu, czy kategorii) - więc jest blokada, bo system tego nie przewiduje. 
Oczywiście można by było w opcjach wyboru stawki VAT dać opcje: 23%, 5%, 8% .... zw. przedmiotowe, zw. podmiotowe (jeśli już trzeba rozróżniać). Tacy mali sprzedawcy są pewnie do wycięcia, więc nie ma co zmieniać. 

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

trzeba będzie ponownie pisać skargi do UOKiK to się szybko ogarną

tutaj już wrzucam linka jakby co:

https://uokik.gov.pl/ograniczanie-konkurencji-zglos-naruszenie

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Kolejny tydzień minął, a wy jak zwykle zero informacji,

KIEDY TO W KOŃCU NAPRAWICIE? Czy świadomie chcecie ograniczać dostęp do sprzedaży i zgłosić już to do UOKiK

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

kiedy to w końcu ogarniecie? Kolejne dni mijają, 

Czy od razu pisać do uokik żeby wam karę wlepili za próbę nielegalnego ograniczania sprzedaży?

oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

kiedy to ogarniecie? W ostatni dzień czy nigdy tego nie poprawicie?

oznacz moderatorów

la_nika

@mudol tak jak pisałam wcześniej. Odpowiedni zespół pracuje nad rozwiązaniem tego problemu. Przekażę Wam szczegółowe informacje na ten temat, gdy je otrzymam. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mudol
#12 Orędownik

czy ten "odpowiedni zespół" to został zwolniony za niekompetencje? Czy to trzeba osobnych przetargów aby zrobić jedną prostą rzecz? Za 2 dni wyłączycie NIELEGALNIE moje oferty jak i innych sprzedawców! Będziecie nam płacić odsetki karne za straty?

oznacz moderatorów