anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Terminowe odpowiedzi jak to liczą?

MAMY ROZWIĄZANIE!
mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przeglądam te swoje statystyki i tego pojąć nie mogę czemu mam -200 punktów  (od dziś wcześniej na czerwono się nie paliło) za terminowe odpowiedzi gdzie średni czas odpowiedzi mam 1h 39m .zaznaczam że po powrocie z urlopu od 2 tygodni staram się zaglądać co najmniej co kilka godzin na pocztę i odpowiadać na pytania .nawet na urlopie odpowiadałem co psuło urlop ale cóż taki mamy klimat .jak to wyjaśnić?

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@mwmonety Otrzymałam informację, że możemy wygenerować dla Ciebie zestawienie udzielonych odpowiedzi i na tej podstawie będziesz mógł sprawdzić, które wiadomości zostały bez nich. Napisz w tej sprawie przez formularz kontaktowy.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not  Już sam poszukałem i wychodzi że 3 dni temu klient mi zadał pytanie w stylu " ile do zapłaty" przy aukcji w licytacji sugerując mi żebym mu sprzedał tanie poza allegro ,meil ten nie dotarł na moją pocztę tylko do centrum wiadomości (sprawdzam zwykle tylko pocztę jak ktoś pyta to wiadomość przychodzi i na pocztę i do centrum ) a w dodatku próbując na niego odpowiedzieć wyświetla się "błąd systemowy" .Podejrzewam że meil do mnie na pocztę nie dotarł ze względu na formę pytania niezgodną z regulaminem a czemu nie można odpowiedzieć i co to za błąd to nie wiem wiem tylko że moja reputacja ucierpiała bez mojej winy. czy da się to jakoś zmienić?

oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not  To jest świeży temat dopisałem do poprzedniego swojego posta temat dotyczy obecnej sytuacji 

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@mwmonety Proszę, żebyś napisał w tej sprawie przez formularz. Na podstawie zestawienia, do którego odpowiedni zespół ma dostęp, uzyskasz informacje, czy przyczyną problemu jest właśnie ta wiadomość.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
www_retrok_pl
#9 Pomysłodawca

czy system sprawdza pojawienia się znaku `?` we wiadomości od klienta?

Nie każda wiadomość od klienta jest pytaniem tak więc i nie odpowiadam zawsze. Sprawdzenie pojawienia się takiego znaku jest dość naiwnym algorytmem, ale za to prostym do zaimplementowania i wykluczającym nie-pytania.

Druga sprawa. Wymagane jest 99% terminowych odpowiedzi, czyli uwzględnia się jakiś bufor zapasowy. Natomiast przy małym wolumenie pytań (tyczy się to też innych parametrów typu gwiazdka, negatyw, nieodpowiedziana wiadomość) generuje znacznie większy uszczerbek procentowy niż zakładany bufor. Należałoby zmienić podejście w ustalaniu progów stosując kwotowo-procentowe podejście (jak waloryzacja emerytur).

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@www_retrok_pl Kupujący nie zawsze przedstawiają problem w formie pytania. Nie znaczy to, że takie wiadomości powinieneś zostawiać bez odpowiedzi.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
anicar
#9 Pomysłodawca

Kupujący często piszą dla samego pisania i nie mają pojecia jak ten system działa.  System ten jednak jest mocno wypaczony - allegro nagradza tych którzy problemu nie rozwiązują w ogóle, albo reagują z bardzo dużym opóźnieniem, a każe tych ,którzy rzetelnie w czasie pracy komunikują się z klientem. Sam często dzwonię do klienta  zamiast pisać , bo nie każdy potrafi czytać ze zrozumieniem lub pisać tak aby wszystko było jasne. A  z drugiej strony jak wysyłam pytania jako kupujący - 90% odpowiedzi to autoresponder : " Dziękujemy za złożenie zapytania. Skontaktujemy się najszybciej jak to możliwe" . Czasami ktoś odpowie w przeciągu 1 dnia,ale najczęściej to 2-3 dni,albo wcale. Co robi wtedy allegro - nagradza firmę ,która klienta olewa ,a każe która faktycznie problem rozwiązuje

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

Do nat_not

Proszę o informację o sposobie naliczania punktów za czas odpowiedzi:

1. Naliczyli nam państwo punkty 80/100 za czas odpowiedzi na JEDNĄ wiadomość mimo że podajecie (przy tej mierze) „Co sprawdzamy w tej mierze” „W tej mierze sprawdzamy średni czas, w którym kupujący otrzymali od Ciebie pierwszą odpowiedź na: wiadomości wysłane w ciągu ostatnich 30 dni” 
  2. Nawet z nazwy tej miary wynika że jest ona mierzona z wielu wyników = dlatego nazywa się ŚREDNI CZAS. Z jednej liczby coś nie może być nazywane ŚREDNI.. ponieważ z jednego wyniku nie można wyciągnąć ŚREDNIEJ!! Dowód w screeenie poniżej że jest to z jednego pytania

HMS_Computers_II_0-1749973436170.png

Wg podanej przez was informacji bierzecie średni czas odpowiedzi na wiadomości z ostatnich 30 dni. W przypadku wiadomości o którą pytam (ID wątku: S2jwesH09aZO5NnptHFAYKvu4NJFBTpmXufKERZ8Juc ) była ona z godziny 23:58 z 9 czerwca i odpowiedzieliśmy na nią 10 czerwca o 7:47, czyli po 7 godz. i 49 minutach. Tylko że w 30 dniach od 9.VI było jeszcze 6 (oprócz sobót i niedziel) pytań i odpowiedzi z których ŚREDNI czas odpowiedzi (razem z tym 7g,48min) wynosi 01 godz  53 min.  Wg waszych informacji, cytat „Twój średni czas odpowiedzi w Dyskusjach oraz na wiadomości klientów zaokrąglamy w górę – do pełnych godzin. Dzięki temu, gdy Twój średni czas odpowiedzi wyniesie poniżej 4h, otrzymasz maksymalną liczbę punktów.”

1. Mając średni czas odpowiedzi 01 godz  53 min.  Powinniśmy więc mieć 100/100. Dlaczego tak nie mamy?

Zestawienie czasów odpowiedzi z 30 od daty 9.VI:

Id wątkuLogin kupującegoData pytaniaData odpowiedziTermin odpowiedzi na pytanieCzas odpowiedziCzas odpowiedzi w sekundachStatus
S2jwesH09aZO5NnptHFAYKvu4NJFBTpmXufKERZ8Juckwasiarnia09.06.2025 23:5810.06.2025 07:4710.06.2025, 23:58:2907 godz  49 min28144Terminowa odpowiedź
ri0vX55mc9a1UQmWtoGchqZtmAlNpmkfJ1YChsogDs7kastorab10.06.2025 19:2810.06.2025 19:31 00 godz  03 min  
TDN8WaZSodauTkls8lIKfn2HwqqkTslfl4bkLi55Bk7Client:12999623702.06.2025 09:4602.06.2025 11:00 01 godz  14 min  
ibQd5ux4cPkhoJilDFhmpAB3J3rvD1smQFFiLFBsHZtJabiczek29.05.2025 15:3029.05.2025 15:42 00 godz  12 min  
NHeTm5UASsNzTKDAHkchY98B0tA5b9hZWGUkwU8nO4sCzajnikorBRK15.05.2025 12:5615.05.2025 13:04 00 godz  08 min  
UP0Z6FfZlkyuscEP0nEiDgGVQZ8Boi0LHfTrGxdKOlyClient:6805702813.05.2025 14:5513.05.2025 15:43 00 godz  48 min  
2bOTTnqwo6flPD1QUHlZ01QEKE1v7qTJvl2Nnp1APgPatomOp12.05.2025 16:5512.05.2025 16:59 00 godz  04 min  
    Średni czas odpowiedzi =>01 godz  53 min  
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II Wasz średni czas odpowiedzi to 7 godzin 49 minut. Wynik jest zaokrąglony do 8 godzin i za każdą godzinę poniżej 24 godzin naliczyliśmy 5 punktów, czyli 16 godzin x 5 punktów = 80 punktów.

W statystykach Jakości sprzedaży na Waszym koncie widzę tylko jedną odpowiedź braną pod uwagę w ciągu ostatnich 30 dni. Tutaj znajdziecie informacje dotyczące zasad przyznawania punktów dla każdej z miar. Są tam również wyniemione wiadomości, które uwzględniamy w procesie przyznawania punktów w mierze Terminowe odpowiedzi. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator
  1. Dlaczego tylko jedna odpowiedź jest uwzględniana, jak było 7 w ciągu ostatnich 30 dni?
  2. średnią, jak nazwa wskazuje, się liczy z wielu liczb!
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II Tylko jedna odpowiedź jest uwzgęlniona w statystykach. Sprawdźcie czy pozostałe, o których wspominacie, spełniają warunki wymienione w artykule, który wskazałam wyżej.

Miara nazywa się "Średni czas odpowiedzi" i umożliwia przeliczenie danych również wtedy, gdy w statystykach pojawia się tylko jedna odpowiedź. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

Nie wiedzę tam odpowiedzi dlaczego akurat ta odpowiedź jest liczona, a reszta nie!

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

"Miara nazywa się "Średni czas odpowiedzi" i umożliwia przeliczenie danych również wtedy, gdy w statystykach pojawia się tylko jedna odpowiedź." 

Użycie słowa „średni” sugeruje, że obliczono coś z większej liczby danych (np. uśredniono czas z wielu pomiarów). Jeśli tego nie zrobiono, wypowiedź może wprowadzać w błąd.

Jest to więc nadużycie językowe lub błąd logiczny.

Alegro nie potrafi zrobić tak aby było używane sformułowanie nie wprowadzające w błąd i było poprawne językowo?

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II Dziękuję za Twoje uwagi. Przekażę je do osób odpowiedzialnych za ten obszar. Niestety nie mogę zapewnić, że nazwa miary zmieni się w najbliższym czasie.

Pamiętaj, że w mierze Średni czas odpowiedzi sprawdzamy czas, w którym kupujący otrzymali od Was pierwszą odpowiedź w dyskusji lub pierwszą odpowiedź na wiadomości wysłane przez opcję "Zadaj pytanie" dostępną na stronie oferty (uwzględniamy odpowiedzi, które zostały udzielone mejlowo na zaszyfrowany adres mejlowy klienta o domenie @allegromail.pl lub przez Centrum Wiadomości). 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

Dziękuję za przekazanie sugestii aby sprostować wprowadzające w błąd sformułowanie.

Ale zostaje główne pytanie: Przepraszam, ale dalej ani w pani odpowiedzi ani na podanej stronie nie widzę odpowiedzi dlaczego uwzględnili państwo tylko to jedno pytanie i naszą odpowiedź, a pozostałe sześć pytań i odpowiedzi nie.

W załączonej w pierwszym poście tabelce też daję czas naszej pierwszej odpowiedzi na pytania w okresie ostatnich 30 dni!

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II Przesłałam wskane przykłady korespondencji do weryfikacji. Wrócę tutaj z odpowiedzią.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@HMS_Computers_II 

Liczą się wyłącznie pytania zadane poprzez przycisk "Zadaj pytanie" widoczny w ofercie. NIE LICZĄ SIĘ: pytania o zakup po dokonaniu zakupu, pytania będące odpowiedziami na e-mail który klient otrzymał od Allegro (np. z potwierdzeniem zakupu) itp. Dokładnie tak jest w Twoim przypadku. Tylko jedno z Twoich pytań zostało zadane za pomocą "Zadaj pytanie" w ofercie. 

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@TechartGSM ma racje 🙂 pytania po zakupie nie są wliczane do tej statystyki 😄 nie wiem dlaczego to już trzeba allegro pytać

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

@nat_not 

@TechartGSM 

"NIE LICZĄ SIĘ: pytania o zakup po dokonaniu zakupu"

Dzięki @TechartGSM za częściowe wyjaśnienie. Chociaż nie tłumaczy to pytania z 13 maja, bo to pytanie zadał ktoś kto nie zrobił u nas zakupu. Po drugie dlaczego Allegro w swoich wyjaśnieniach dotyczących tej miary podaje że to dotyczy KUPUJĄCEGO? Czyli tego kto u nas kupił!. Cytat:" Co sprawdzamy w tej mierze” „W tej mierze sprawdzamy średni czas, w którym kupujący otrzymali od Ciebie pierwszą odpowiedź na: wiadomości wysłane w ciągu ostatnich 30 dni” 

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator

cd..

@nat_not 

@TechartGSM 

"NIE LICZĄ SIĘ: pytania o zakup po dokonaniu zakupu"

Jeżeli jest tak jak napisał @TechartGSM (chociaż jedno pytanie jest od kogoś kto nie dokonał u nas zakupu, więc nie w pełni wyjaśnia moje pytanie) to wystarczyło aby Allegro w wyjaśnieniach dotyczących tej miary używało sformułowań jednoznacznie wyjaśniających co podają w tej mierze.

Wystarczy jak by było napisane: :" Co sprawdzamy w tej mierze” „W tej mierze sprawdzamy średni czas, w którym PYTAJĄCY(ALEGROWICZE), KTÓRZY NIE DOKONALI JESZCZE ZAKUPU U CIEBIE, otrzymali od Ciebie pierwszą odpowiedź na: wiadomości wysłane w ciągu ostatnich 30 dni” 

Lub dowolne inne sformułowanie które będzie JEDNOZNACZNE!

Bo dla mnie, i pewnie dla wielu innych również, sformułowanie: "...kupujący otrzymali od Ciebie..”  wskazuje że chodzi o naszą odpowiedź dla kogoś kto u nas zrobił zakup

oznacz moderatorów