Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam szanownych forumowiczów, chciałem podzielić się z Wami swoimi doświadczeniami związanymi z nową funkcjonalnością serwisu allegro. Mianowicie przy dodawaniu nowej oferty skorzystałem z opcji - "dodaj zdjęcia i opis z katalogu. Wszystko fajnie, pięknie, zdjęcia i opis załadowany do oferty, ogłoszenie aktywne.
Dziś otrzymuję wiadomość:
Otrzymaliśmy zgłoszenie od uprawnionego podmiotu, który współpracuje z nami w ramach programu Współpraca w Ochronie Praw.
W opisach Twoich ofert zostały umieszczone zdjęcia i grafiki, do których wyłączne autorskie prawa majątkowe posiada inny podmiot. Takie materiały możesz zamieścić wyłącznie za zgodą podmiotu uprawnionego (lub podmiotu przez niego upoważnionego).
Czytałem powyższe kilka razy, i nie dowierzałem. Allegro oferuje nową funkcjonalność, po czym za korzystanie z nowych rozwiązań otrzymujemy upomnienie od allegro, które mogą w konsekwencji /tu cytuję tekst z upomnienia/:
bezpośredni wpływ na obniżenie Jakości Twojej sprzedaży
ograniczenie dostępu do usługi Super Sprzedawca
konsekwencją może być nawet zawieszenie Twojego konta
możliwość podjęcia kroków prawnych przez właściciela autorskich praw majątkowych do zdjęć
Zapytałem więc uprzejmie, w czym jest problem. Odpowiedź:
odjęliśmy działania po weryfikacji wiarygodnego zgłoszenia od firmy XXXXXXX, podmiotu uprawnionego do reprezentowania właściciela marki XXXXXXXX.
W zgłoszeniu wykazano naruszenie praw autorskich do zdjęć/grafik zamieszczonych w opisie Pana oferty. W ofercie zostały wykorzystane zdjęcia lub grafiki, do których wyłączne autorskie prawa majątkowe posiada inny podmiot.
Do podjęcia działań zobowiązani jesteśmy po otrzymaniu zgłoszenia będącego tzw. wiarygodną wiadomością w rozumieniu art. 14 ust. 3. Ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
Prosimy o niewystawianie ofert z wykorzystaniem zdjęć, do których autorskie prawa majątkowe posiada inny podmiot. Takie materiały może Pan zamieścić wyłącznie za zgodą podmiotu uprawnionego (lub podmiotu przez niego upoważnionego).
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Jak można oferować funkcjonalność, która w konsekwencji może doprowadzić do podjęcia kroków prawnych przez właściciela autorskich praw majątkowych do zdjęć?
Oj, chyba ktoś się zaczyna dobierać do zawłaszczonych zdjęć...
zastanawia mnie jedno, ciekawy jestem czy osoba, która utworzyła ten produkt również dostanie upomnienie, i druga sprawa, czy allegro usuwa taki produkt/zdjęcia ze swojej bazy. Bo to chyba logiczne, że tak powinni zrobić, skoro twierdzą, że nie mają do nich praw autorskich i udostępniają materiały bez zgody podmiotu dysponującego tymi prawami.
pewnie nie - na kogo trafi na tego bęc !
Miałem tak raz - wystawiajac na jakimś koncie - produkty z hurtownii.
Mi zamknęli i upomienie - a X aukcji o tym samym EAN - dalej wisiała i pewnie wisi do dziś 🙂
oj @mikeza - tutaj jedyna logika to fuzzy logic 🤣
@GADCOM_SG odpisz do Allegro, że dysponujesz zgodą od... Allegro. I jeśli ktoś ma wyjaśnić tą sytuację, to raczej portal, nie Ty. 😄
Co do ochrony praw do zdjęć, to wyjaśnienie tego z Allegro jest jak gra w szachy z gołębiem. Oni Cię karzą, ze względu na samo oświadczenie jakiegoś podmiotu, bez dowodów. Twoje natomiast oświadczenie, że to bzdura mają w d.... A tak naprawdę jeśli do administratora portalu, tu zarządcy bazaru, Ty oświadczasz, że nie łamiesz praw, to Allegro jest kryte i odpowiedzialność im żadna nie grozi. Natomiast zgłaszającemu łamanie praw zostaje droga sądowa i tam udowodnienie swoich racji.
Czekam na odpowiedź zwrotną, liczę, że usuną upomnienie, które otrzymałem i ogarną temat tej "super funkcjonalności". @ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Spoko mi typ zawinał zdjęcia z mojej aukcji hamsko wkleił w swoją jeszcze "przed" tą super funkcja.
Napisałem do allegro wywalili na mnie jajka, żebym sam się dogadał z gościem haha kino kabaret i kpina. Dlatego jak inny może dlaczego ja nie.
Upomnieć to powinni sami siebie ,w końcu sami stworzyli katalog i zasady korzystania z niego .
Dokładnie
dodam jeszcze jeden aspekt odnośnie katalogu - już nieco poza tą dyskusją ale wg. mnie też znaczący.
Myśle ,że Allegro to na rękę bo prowizja wiadomo - a jakość to pal pies.
Chodzi mi o wysyp nowych sprzedawców co rujnują Allegro długoterminowo wg. mnie - tych co to się spina z X hurtowniami i robi dropy nie widząc towaru - sprzedają od majtek bo smartfony.
Naaoglądali się Youtuba jak to można w dropie zrobić 100 tyś w drugim miesiącu działalności.
Potem dopiero widzą jak się wykładają na swoich błędach - część się zawija a wchodza nowi z nadzieją na duże zyski 🙂
aha - katalog w sensie - że mają gotowca zatem praktycznie zero pracy - idą na gotwe na paru % - a ktoś się narobił wcześniej aby wprowadzić produkt.
@GADCOM_SG odnośnie tej funkcjonalności i tego jak bezmyślnie Allegro kopiuje wszystko jak leci, łącznie z opisami - pobrałem właśnie dane zmywarki AEG, w opisie "podarowanym" przez Allegro jest taka wzmianka:
"Proszę przed kliknięciem KupTeraz o kontakt, sprawdzę aktualny stan magazynowy i wyjaśnię jak wydłużyć Gwarancję do 5 lat.
Warto pytać sprzedawcę o aktualne PROMOCJE."
@ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ możecie wyjaśnić dlaczego opisy, które udostępniacie sprzedawcą, naruszają zasady tworzenia ofert?
@medalik_2009 - odwalasz robotę nieistniejącego bota Allegro w kwestii analizy opisów ofert... Dobrze płacą? 😉
@biosorcerer robię to ku chwale Allegro i całego handlu internetowego. Zgodnie z apelem admina tego forum. 😄
@medalik_2009 Chwała Ci za to WIELKI BOCIE .
A tak serio, to dziwię się, że skrypty nie trzepią takich ofert - skoro są niezgodne z regulaminem, tylko użytkownicy mają zgłaszać. Z drugiej strony skrypt by zawisł na pierwszej ofercie majfrenda 🤣
Rozmowa z pomocą allegro to jak "walenie głową w mur", na prośbę o usunięcie upomnienia otrzymałem tą samą odpowiedź co poprzednio ... więc temat nowej funkcjonalności, która miała ułatwić wystawianie ofert jest jedną wielką .........
@GADCOM_SG Konsultuję Twoją sprawę z odpowiednim zespołem i dam Ci znać, kiedy otrzymam odpowiedź.
Czy udało się coś ustalić w tej sprawie? Czy korzystanie z nowej funkcjonalności jednak niesie groźbę kary ze strony Allegro?
@GADCOM_SG Przepraszam Cię, że tyle to trwa. Twoją sprawę traktujemy priorytetowo i kiedy tylko otrzymam więcej szczegółów, to wrócę tutaj z odpowiedzią. Poproszę Cię o jeszcze chwilę cierpliwości.