Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W grudniu 31- go złożyłam zgłoszenie 48336430
31.12.24
Aga: 09.12.24 w rozliczeniach allegro została naliczona n moim koncie dopłata w wysokości 29,99 zł, od przewoźnika UPS o nazwie usługi dodatkowej: Weryfikacja adresu. Chciałabym się dowiedzieć z jakiego tytułu opłata została naliczona, etykieta wydrukowana przez narzędzie allegro, nie widzę braków w adresie.
Allegro: Skontaktowałem się z przewoźnikiem w cełu wyjaśnienia, na jakiej podstawie w tym przypadku zostały naliczone dodatkowe koszty. Wrócę do Pani z odpowiedzią z oddziału. 03.01.25
Allegro: Przewoźnik informuje że, według informacji w systemie na etykiecie został wprowadzony błędny kod pocztowy do doręczenia paczki. Zamiast kodu pocztowego 15702 na etykiecie został wpisany kod 15077.
Aga: Adres do wysyłki, w tym kod pocztowy podaje kupujący, dlaczego mam ponosić konsekwencje za jego błąd. Nie mogę przecież, sprawdzać każdego kodu pocztowego, podanego przez klienta.
03.01.25
pracownik allegro złożył w moim imienni reklamację
Allegro: właśnie otrzymaliśmy Twoją reklamację o numerze 48336430.
Wszystkie zgłoszenia staramy się rozpatrzyć w ciągu: 14 dni, lub 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług.
23.01.25
Allegro: kontaktuję się z Panią w sprawie reklamacji numer 48336430, która dotyczy przesyłki 1Z1WR3326870258948.
Moja wiadomość nie zawiera jeszcze decyzji reklamacyjnej.
W Pani imieniu złożyłam reklamację do przewoźnika UPS. Jak tylko otrzymam odpowiedź zwrotną, niezwłocznie skontaktuję się z Panią ponownie.
Bardzo proszę o cierpliwość.
CIERPLIWOŚĆ
4.03.25
Aga: Dzień dobry, reklamacja złożona 03.01.25, brak odpowiedzi, proszę o zwrot środków.
Allegro: dziękuję za wiadomość w sprawie reklamacji numer 48336430, która dotyczy przesyłki 1Z1WR3326870258948.
Reklamację skierowała Pani do Allegro, dlatego w Pani imieniu złożyłam ją do przewoźnika UPS. Jako Allegro jesteśmy jedynie pośrednikiem co oznacza, że pośredniczymy w procesowaniu reklamacji i nie mamy wpływu na datę wydania decyzji.
Konsultuję sprawę reklamacji z UPS. Kiedy otrzymam odpowiedź, od razu do Pani napiszę.
Aga: Jaki jest termin na odpowiedź na reklamacje według regulaminu ups?
7.03.25
Allegro: Otrzymałam informację od UPS, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, standardowy czas rozpatrzenia reklamacji wynosi 30 dni. Jednak w przypadku spraw wymagających dodatkowej analizy lub uzyskania dodatkowych informacji, termin ten może ulec wydłużeniu.
Skontaktuję się z Panią jak tylko otrzymam decyzję od przewoźnika.
Aga: Dzień dobry, o ile termin może się wydłużyć?
17.03.25
Allegro: Rozumiem, że sytuacja jest dla Pani kłopotliwa. Nie otrzymałam jednak od UPS informacji o możliwym terminie rozpatrzenia reklamacji.
Proszę pamiętać, że jako Allegro pośredniczymy jedynie w procesowaniu reklamacji i nie mamy wpływu na datę wydania decyzji.
Aga: Interesuje mnie termin regulaminowy, nie znalazłam regulaminu usług ups, strona podana w Załącznik nr 16. Regulamin świadczenia Usługi Dostawy, nie działa https://www.ups.com/pl/pl/help-center/legal-terms-conditions/tariff.page?
Nagle jest odpowiedz UPS, bagatela 21.03.25 (77 dni)
Allegro: wracam do Pani z decyzją reklamacyjną w sprawie numer 48336430, która dotyczy przesyłki 1Z1WR3326870258948.
Otrzymałam od przewoźnika informację, że reklamacja nie została uznana. Poniżej przesyłam informacje i uzasadnienie, które otrzymałam od UPS:
"W odpowiedzi na Państwa reklamację dotyczącą przesyłki o numerze 1Z1WR3326870258948 uprzejmie informuję, iż zostało zakończone postępowanie wyjaśniające.
Usługa dodatkowa „Weryfikacja adresu” została naliczona zgodnie z obowiązującym cennikiem i Państwa umową.
Został wpisany błędny kod pocztowy odbiorcy 15077, prawidłowy kod pocztowy to 15702.
W związku z powyższym reklamacja do ww przesyłki nie może być uznana."
Liczę, że powyższe wyjaśnienia zostaną uznane za wystarczające, a dalsza współpraca będzie przebiegała pomyślnie.
21.03.25
Aga: Nie otrzymałam odpowiedzi, gdzie znajdę regulamin, chciałabym się odwołać, ponieważ uważam, że odpowiedz przyszła w nieregulaminowym terminie (77 dni) brak odpowiedzi w danym terminie czyni reklamację zasadną.
27.03.25
Aga: W dalszym ciągu czekam na odpowiedź.
Dziś jest 07.04.25, nie ma regulaminu, nie ma odwołania, nie ma odpowiedzi, wielka cisza, klient podał błędny kod pocztowy (oba tego samego miasta - Bialystok), etykieta wygenerowana przez narzędzie allegro, kara 29,99. Mamy jako sprzedawcy kontrolować poprawność kodu pocztowego każdego zamówienia?
@vega-v2 wyślij fakturę klientowi 🙂
Weryfikacja adresu |
UPS_N24_WERYFADRES_DOPLATA
|
29,99 zł
|
Opłaty mogą doliczyć nawet po roku zgodnie z regulaminem 🙂
Opłaty za Usługi, Usługi Dodatkowe, kary oraz odszkodowania zostaną doliczone do rachunku Sprzedającego w miesiącu, w którym nastąpiła ich realizacja lub w kolejnych miesiącach po realizacji tych usług, w zależności od terminu powzięcia przez Spółkę informacji o podstawie do naliczenia tych opłat.
A gdzie regulamin UPS - allegro? 77 dni odpowiedź na reklamację? Brak możliwości odwołania się 🤔
Nadając przesyłkę przez narzędzia Allegro, regulamin przewoźnika (każdego) pojawia się i wymaga zaakceptowania za pierwszym razem generowania etykiety. Następnym razem pojawi się gdy wyczyścisz ciasteczka przeglądarki.
Dziękuję za podpowiedź.
@vega-v2 regulaminy dostawców masz w Załączniku 16 🙂
Wszelkie reklamacje dotyczące korzystania z Usługi Dostawy, pobrania środków pieniężnych od Adresata lub przekazania pobranych środków, dokonanego przez Dostawcę w ramach Usługi świadczonej w oparciu o Usługę Dostawy z wykorzystaniem Funkcjonalności WzA, a także nieprawidłowego działania Funkcjonalności WzA i nieprawidłowego naliczenia opłat dotyczących Usług i Usług Dodatkowych będą rozpatrywane przez Spółkę w ciągu 30 (trzydziestu) dni od daty złożenia reklamacji przez Sprzedającego.
W załączniku 16 regulamin UPS w podanym linku nie istnieje. Allegro twierdzi, że jest pośrednikiem, nie stroną. Prośba o złożenie odwołania, została bez odzewu.
@vega-v2 napisał(a):
W załączniku 16 regulamin UPS w podanym linku nie istnieje. Allegro twierdzi, że jest pośrednikiem, nie stroną. Prośba o złożenie odwołania, została bez odzewu.
Wszystkie regulaminy tam są 🙂
Ogólne Warunki Świadczenia Usług i Warunki Przewozu znajdujące się na stronie UPS Polska Sp z o.o. pod adresem: https://www.ups.com/pl/pl/help-center/legal-terms-conditions/tariff.page?
U mnie strona z linku wygląda tak:
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ czy link do regulaminu poprawiony?
Termin rozpatrzenia reklamacji usługi pocztowej jest określony w rozporządzeniu
§ 9. [Termin rozpatrzenia reklamacji]
1. Operator pocztowy rozpatruje reklamację niezwłocznie i udziela odpowiedzi na reklamację w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia otrzymania reklamacji.
2. Termin uważa się za zachowany, jeżeli operator pocztowy w tym terminie nadał (wysłał) odpowiedź na reklama
§ 14. [Milczące uznanie reklamacji]
Nieudzielenie przez operatora pocztowego odpowiedzi na reklamację w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 1, lub na odwołanie od reklamacji w terminie, o którym mowa w § 12 ust. 1, skutkuje uznaniem reklamacji.
To jest pomocne, tylko jak wyegzekwować?
@vega-v2 zgłoś to do UKE
Dla mnie to hit:
allegro: Rozumiem, że sytuacja jest dla Pani kłopotliwa. Nie otrzymałam jednak od UPS informacji o możliwym terminie rozpatrzenia reklamacji.
Proszę pamiętać, że jako Allegro pośredniczymy jedynie w procesowaniu reklamacji i nie mamy wpływu na datę wydania decyzji.
lub
Wszystkie zgłoszenia staramy się rozpatrzyć w ciągu: 14 dni, lub 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług.
Gdzie są polskie organy nadzoru?
@vega-v2 taka obsługa reklamacji jest niezgodna z prawem, nie ma czegoś takiego w polskich przepisach jak "pośrednik reklamacji", tryb odpowiadania na reklamacje jest opisany dokładnie w prawie pocztowym, jak i transportowym
@kostas11 allegro ma obowiązek podać wszystkie regulaminy na jakie się powołuje
Proszę o stanowisko w sprawie @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
To była przesyłka "Allegro One" (tylko realizowana przez UPS) czy "Allegro Kurier UPS".
A jeżeli chodzi o odpowied na reklamację, to jej nadal nie otrzymałeś. Wg rozporządzenia odpowiedź na reklamację zawiera:
§ 10. [Odpowiedź na reklamację]
1. Odpowiedź na reklamację zawiera:
1) nazwę operatora pocztowego, a w przypadku wyznaczenia przez operatora jednostki właściwej dla rozpatrywania reklamacji - nazwę tej jednostki;
2) powołanie podstawy prawnej;
3) rozstrzygnięcie o uznaniu lub odmowie uznania reklamacji w całości lub w części;
4) w przypadku przyznania odszkodowania - kwotę odszkodowania oraz informację o sposobie i terminie jego wypłaty, nie dłuższym niż 30 dni od dnia uznania reklamacji;
5) imię, nazwisko i stanowisko służbowe pracownika operatora pocztowego, upoważnionego do udzielenia odpowiedzi na reklamację;
6) pouczenie o prawie do odwołania się oraz wskazanie adresu, na jaki należy złożyć odwołanie, a w przypadku usług pocztowych niebędących powszechnymi - informację o możliwości wcześniejszego, tj. przed wyczerpaniem drogi reklamacyjnej, dochodzenia roszczeń określonych w ustawie w postępowaniu:
a) sądowym albo
b) w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich przed Prezesem Urzędu Komunikacji Elektronicznej,
c) (uchylona).
2. Odpowiedź na reklamację powinna dodatkowo zawierać:
1) uzasadnienie faktyczne i prawne - w przypadku odmowy uznania reklamacji w całości lub w części;
2) informację o zatrzymaniu przesyłki pocztowej, gdy reklamacja dotyczy przesyłki zatrzymanej przez operatora pocztowego w przypadkach określonych w art. 36 ust. 2 ustawy.
Przesyłka "Allegro Kurier UPS", po interwencji moderatora otrzymałam możliwość złożenia odwołania, powołałam się na przytoczone punkty rozporządzenia. Jeżeli chodzi o formę odpowiedzi na reklamację, to duże braki formalne.
@vega-v2 bardzo mi przykro, że taka sytuacja miała miejsce.
Dopytuję, czy możemy Ci pomóc i w Twoim imieniu złożyć reklamację w związku z czasem rozpatrzenia reklamacji przez przewoźnika. Wrócę z informacjami, gdy tylko otrzymam odpowiedź.
@vega-v2 możemy w Twoim imieniu złożyć odwołanie do przewoźnika.
Szczegółowe informacje przekazaliśmy w zgłoszeniu nr 48336430, jeśli chcesz, abyśmy złożyli odwołanie, odpisz proszę na wiadomość w korespondencji e-mail.
@la_nika nie ma czegoś takiego jak pośrednictwo w reklamacjach, czy przekazywanie odpowiedzialności za usługi na których zarabiacie komuś innemu, po drugie zwróć uwagę na formę przepisowej odpowiedzi na reklamację - czy u was tak to wygląda?
Allegro pobierając opłaty za usługi odpowiada za ich zgodność z prawem