Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Również nam usunięto wszystkie nasze firmowe oferty. Posiadamy własny zastrzeżony znak firmowy, własne kody ean i własne numery części. Wszystkie nasze produkty zostały zakończone i co gorsza postawiono blokadę na ich wznowienie. To całkowice rozwala sprzedaż. Co mamy w tej sytuacji zrobić? Nigdzie nie naruszyliśmy regulaminu. Dostaliśmy błyskawicznie dwa ostrzeżenia a następnie blokadę wystawiania własnej marki. Prosze o pilną pomoc. Tych aukcji mamy bardzo dużo i są to nasze najlepsze oferty.
@Autoruso bardzo proszę, abyś skontaktował się z nami za pomocą formularza.
Możliwe, że będzie potrzebne dosłanie jakichś dokumentów, dlatego najlepiej i najszybciej będzie, jeśli napiszesz bezpośrednio do odpowiedniego działu.
Rozumiem, ale to potrwa kolejne kilka dni zanim to się wyjaśni a moja sprzedaż przez to leży na dnie. Nie mogę wystawiać produktów własnej marki co grozi w moim przypadku likwidacją firmy. Prosze o pilną pomoc bo nie zrobiłem niczego wbrew waszewmu regulaminowi.
Na maile nikt od rana nie odpowiada. Na czacie również nie można się połączyć
W allegro dzisiaj jest ogrom usunięć w pełni legalnych produktów. Zobacz tematy innych sprzedawców.
U nas to samo, wczoraj 10 ofert dzisiaj prawie 50 zamkniętych. Napisałem na formularz, czekam na odpowiedź.
Dokładnie już zauważyłem. Pytanie kiedy ktoś coś z tym zrobi? U nas wszystkie nasze własne produkty zostały zablokowane. Tak jakbym sam chciał podrobić własną firmę. Bzdura. Zero odpowiedzi na maile i zero odpowiedzi na czacie
@Autoruso rozumiem, że zależy Ci na czasie konsultuję tę sprawę i dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź.
Pilnie czekam na pomoc. Przeanalizowałem wszystkie usunięte oferty i moim zdaniem jest to błąd jakiegoś algorytmu. Nie mogę wystawić żadnych ofert z producentem: inny. Taka sprzedaż jest zablokowana. Aukcje o których Państwo piszecie w mailu też są prawidłowe. Zarówno nr części jak i kod ean jest nasz własny. Opis i cała reszta również zgadza się z podanymi danymi. W emailu twierdzicie Państwo, że nasze produkty mogą stanowić podróbkę co jest nieprawdą. Jak mogę podrabiać własną firmę i własny znak firmowy? Widzę, że również inni mają podobne problemy. Jak długo może trwać rozwiązanie problemu i kiedy odblokujecie Państwo możliwość wystawiania ofert?
Gdy zaś próbuję wznowić aukcję to wyskakuje komunikat:
Wystąpił błąd - Blokada możliwości wystawienia ofert z produktami marki OTHER. Wyjaśnij naruszenie zasad.
Czyli tak jakby nie mogę wystawić żadnej aukcji gdzie zaznaczony jest producent: inny
I tu dopiero zaczyna się pole do naruszeń. W takiej sytuacji musze sztucznie podpinać mój produkt pod inną markę?
@Autoruso nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi w Twojej sprawie i prawdopodobnie dziś się to nie wydarzy, więc poproszę Cię o cierpliwość. Tak jak obiecała Monika, gdy tylko otrzymamy wieści, wrócimy do Ciebie z informacjami.
Rozumiem, że problem jest globalny i wymaga to czasu, aczkolwiek w naszej sytuacji każdy dzień bez sprzedaży generuje duże straty. W ten sposób zablokowaliście nam Państwo możliwość sprzedaży wszystkich naszych aukcji premium. Zrozumiałbym usunięcie jakiejś konkretnej aukcji jeśli zawiera błąd aczkolwiek blokada wystawiania wszystkich przedmiotów, gdzie wybrać należy markę: inna i wpisać ręcznie nazwę marki to już przesada. Proszę więc o pilną reakcję i odblokowanie możliwości wystawiania aukcji. Kiedy najszybciej mogę spodziewać się odpowiedzi w tej sprawie? Z góry dziękuję za szybką reakcję.
@Autoruso nie jestem w stanie zadeklarować Ci konkretnej daty, bo czekamy na informacje od zespołu, który tę blokadę na Twoim koncie ustanowił. Jak tylko je otrzymamy, natychmiast do Ciebie wrócimy.
otrzymałem odpowiedź na maila o treści:
"Dobry wieczór,
dziękuję za wiadomość.
Podjęliśmy działanie, ponieważ otrzymaliśmy tzw. wiarygodne zawiadomienie od podmiotu, który reprezentuje właściciela praw marki z listy marek chronionych.
Zgodnie z założeniami programu Brand to protect, który ruszył 2 września 2024, usunęliśmy zgłoszoną ofertę oraz inne, w których oferował Pan produkty tej marki.
W związku z tym przez następne 180 dni nie może Pan wystawiać ofert z produktami tej marki. Działanie te dotyczy wszystkich kont, które są zarejestrowane na ten sam NIP.
Jeśli w ciągu tych 180 dni otrzymamy zgłoszenie naruszenia praw innej marki, wyciągniemy kolejne konsekwencje, które szerzej opisujemy w tym artykule." To niestety dalej nie wyjaśnia problemu jak mam wystawiać oferty z produktami które mają w nazwie innego producenta. Obojętnie bowiem jakiego bym nie wybrał to i tak opcja wystawienia jest zablokowana z powodu wyboru: inna.
A my nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?
Od 18 miesięcy sprzedaję podobne do tego niżej wyłączniki,
Ściągnęłam sobie dokumentację, EAN itp. i co miesiąc robiłam wystaw podobne. Aż do dziś. Przed chwilą chcąc wystawić jak zawsze, klikam wystaw podobną i otrzymałam komunikat że " numer EAN nie istnieje w bazie GIS. Czyli przez 18 miesięcy istniał ale już nie istnieje? Z tego co wiem to wyłączniki są produkowane nadal i z tym samym numerem więc nie bardzo wiem o co biega.
Pisz do Onet, WP, Interii, lokalnej prasy i wszystkich innych mediów, które przyjadą do głowy. Nie odpuszczaj tej dziecinady.
Zapomnij że Ci szybko pomogą i że wogóle pomogą. Tutaj robią ludziom wodę z mózgu. Obiecują gruszki na wierzbie. Nie polecam Allegro i radze szukać innej aplikacji. Będziesz tak co chwilę się męczyć tutaj z nimi, szkoda nerwów i czasu. Paru znajomych też miało z nimi podobne problemy, zmienili aplikacje i problem zniknął.
15 lat temu założyłem konto. Przez ten czas nie sprzedałem ani nie kupiłem żadnego produktu. W tamtym tygodniu pierwszy raz chciałem kupić produkt przez aplikację oszustów i obłudników z allegro. Okazało się że jestem zablokowany. Zablokowali mnie ponieważ według nich mam powiązania, wpółdziałam z kontem które ma sankcje lub udostępniam tej osobie moje konto. Powiedzieli mi że osoba która ma sankcje musi z nimi się skontaktować aby mnie odblokować. Kontaktu do domniemanego współpracownika nie chcieli dać sami też się nie zainteresowali sprawą że bezpodstawnie blokują niewinną osobę, a z osobą która ma sankcje nie kontaktowali się aby to wyjaśnić czy przez pomyłkę niezablokowali niewinną osobę. Co najlepsze osoba która ma sankcje okazało się że może korzystać z allegro bez problemu, a konto z którego przez 15 lat niekorzystałem zablokowali mi!!! Kontaktu trzeba było szukać na własną rękę. Po dwóch dniach udało się znaleźć i skontaktować z osobą która ma sankcje. (Daty są w screenach wiadomości mojej oraz osoby z sankcją) Gdy powiedziałem jej że ma nałożone sankcje, a mnie powiązali z jej kontem i niesłusznie zablokowali i że musi się skontaktować z allegro aby mnie odblokowali nie zrobiła problemu i się odrazu z nimi skontaktowała. Co jej odpisali?? Żeby mnie odblokować to muszę ja do nich się odezwać. A mi piszą że ona musi się do nich odezwać. I tak w kółko jak nakręcone małpy które są tam po to aby usuwać konta z długim stażem. Jeżeli chodzi o sankcje na konto z którym mnie powiązano okazało się że dostała te sankcje za to że nie dała się oszukać oszustowi który chciał wyłudzić pieniądze i telefon. Znajomy miał taki przypadek, kupujący zgłosił niezadowolenie z telefonu znajomy oddał pieniądze, telefonu nie odzyskał a Allegro olało sprawę!!!
Ja się zastanawiam w jakim sensie współpracuje z osobą która ma sankcje skoro z mojego konta przez 15 lat nic nie kupiłem ani nie sprzedałem. A gdy pierwszy raz chciałem kupić to byłem zablokowany.
Z nimi nie ma sensu dyskusji z nimi trzeba iść do sądu. Jak zapłacą raz, drugi, trzeci to może zaczną myśleć i uważać kogo zawieszają czy komu usuwają ogłoszenia za które się płaci...
Myślę, że w końcu pewnego dnia ktoś weźmie jakąś dobrą kancelarię prawną i zrobi porządek z tym zlepkiem ekspertów po krótkim kursie eksperta.
@Autoruso wracam z odpowiedzią z konsultacji.
Otrzymaliśmy zgłoszenie od kancelarii prawnej w imieniu właściciela marki Volkswagen, wskazali Twoje oferty (11814127077; 14849719587; 16798597657; 16970313508) jako nieoryginalne, co spowodowało nałożenie blokady na oferty z marką "inna". Oferty z tą marką zostały zastopowane i nie możesz wystawiać nowych ofert z tą marką.
Możesz odwołać się od tej decyzji przesyłając dokumentację potwierdzającą legalność oferowanego towaru.
Muszę poprosić Cię o kontynuowanie korespondencji e-mail w tej sprawie.