Witam.
Niedawno moje środki zostały wstrzymane, a moje konto wymagało ponownej weryfikacji. Wykonałem więc wszystkie czynności zgodnie z instrukcją. Ponieważ nie mam kamerki internetowej, użyłem opcji weryfikacji przez telefon. Zeskanowałem podany kod QR i po przekierowaniu na stronę weryfikacji postępowałem zgodnie z instrukcją. Wykonałem skan obu stron dowodu osobistego, a następnie skan twarzy.
Po jakimś czasie otrzymałem e-mail od Allegro z informacją, że muszę uzupełnić weryfikację o Oświadczenie PEP. Wydrukowałem więc wszystkie trzy strony tego oświadczenia, wypełniłem i wszystkie trzy podpisałem imieniem, nazwiskiem oraz datą. Następnie zeskanowałem dokumenty i trzy pliki JPG wysłałem zgodnie z instrukcją poprzez zakładkę „Ustawienia wypłat” na Allegro.
Dzisiaj otrzymałem kolejny e-mail z informacją, że muszę podjąć jeszcze kilka kroków. Kiedy klikam w załączony link, zostałem ponownie przekierowany do zakładki „Ustawienia wypłat”, gdzie pojawia się komunikat, że wystąpił błąd podczas weryfikacji AML. W komunikacie widnieje informacja, że brakuje numeru dokumentu oraz daty ważności dokumentu.
Więc ponownie zrobiłem skan dowodu osobistego i twarzy. Nawet utwożyłem konto na Sumsub ID zeby sprawdzić czy przechycone dane dowodu są prawidłowe i po sprawdzenie wszystko się zgadza. Więc dalej nie wiem dlaczego dostałem komunikat o braku numeru dokumentu i daty ważności dokumentu. I teraz znowu dostałem pytanie o oświadczenie PEP.