anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wy w tym Allegro to już odlatujecie?

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Dostałem dzisiaj maila: "Wyjaśnij problem. Nowy wniosek w ramach Allegro Ochrony Kupujących [173416-1771234643]"

Dotyczy zamówienia: 5e1beea0-04fa-11f1-b9e0-3d52ff917276

Jak widzę na trackingu przesyłka dotarła, klient nie otworzył dyskusji, nie składał reklamacji - ba! nawet nic nie pisał poprzez Centrum wiadomości, nie dzownił, żadnego kontaktu.

Teraz proszę, wyjaśnijcie mi co to ma być i z jakiego powodu?? Wypadało by chyba poinformować sprzedającego jeżeli jest jakiś problem, a nie kazać mi wyjaśniać coś, o czym nie mam pojęcia.

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie pierwszy post już widzę tego typu, obawiam się nawet, że to nowy sposób wymyślony przez klientów na to by mieć paczkę i pieniądze. 

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@Halfrunt Całkowita wartość zamówienia wraz z dostawą - 14,48zł...

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM Jak klient "wyczuł" jak można za darmo dostawać fanty to może w ten sposób kupować u wielu sprzedawców i czuć się "królem biznesu" . Allegro powinno jak najszybciej ukrócić takie zapędy a "recydywistów" blokować lub usuwać.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Kwota nie jest żadnym wyznacznikiem. Miałem kupującą, która wymieniała sobie w ten sposób biżuterię (kolczyk do nosa) uwaga w cenie 7zł. - zamawiała produkt, odspajała opakowanie i podmieniła na swój zużyty. Tak się w tym procederze rozzuchwaliła, że wpadła za trzecim razem, gdy postanowiła odesłać model produktu, którego nigdy nie miałem.

Tak więc te 14,48 to całkiem niezły wynik bez potrzeby zwracania i zbytniego kombinowania.

Oczywiście nie twierdzę że w Twoim przypadku tak jest. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

dyskusje widmo... tego jeszcze nie grali...

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TechartGSM Konsultuję Twoją sprawę. Jak tylko otrzymam informacje wrócę z odpowiedzią. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TechartGSM Zweryfikowałam sprawę. Paczka ma status doręczona, ale kupujący zgłosił nam, że tej przesyłki nie otrzymał. 

W tej sytuacji złożył wniosek o Allegro Ochrona Kupujących. Otrzymałam informację, że jest to zwrot pieniędzy bez konsekwencji dla Ciebie jako sprzedającego. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

@N_Nitka28 to po grzyba mail do sprzedawcy "wyjaśnij problem" jak sprzedawca nie ma bladego pojęcia co się dzieje.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@N_Nitka28 Świetnie! Macie za dużo pieniędzy, to Wasz problem. Dobrze wiedzieć że wystarczy powiedzieć że zamówienie nie dotarło, a Wy mimo statusu na trackingu "Doręczona" oddajecie w moment pieniądze. 

Róbta co chceta, ale wysyłanie do sprzedającego emaila, w którego treści znajduje się na przykład zdanie: "Jeśli zwrócimy kupującemu pieniądze w ramach Allegro Ochrony Kupujących, to wprowadzimy na Twoje konto ograniczenia. Wypłaconą kwotę doliczymy do Twojego rozliczenia z Allegro na podstawie Załącznika nr 9 Regulaminu Allegro, cz. IV pkt 9." to jak dla mnie jest to JAWNE ZASTRASZANIE i proszę, nie tłumacz się że to taki tekst z automatu... Nie zrobiłem niczego nie tak, byście mnie straszyli, więc zalecam grzecznie - coś z tym zróbcie.

Ponadto w tym samym emailu nie ma słowem wspomnianego co jest podstawą złożenia wniosku - sprzedawcy nie są jasnowidzami, niestety. Wprowadzacie tylko niepotrzebny element stresu i dezorientujecie sprzedającego. 

Tyle.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@N_Nitka28 Najlepiej by było ukrócić to , że co powie kupujący to jest prawda i że racja jest po jego stronie oraz zaprzestać rozdawania pieniędzy z AOK bez konkretnych podstaw i dowodów. Na środki które tak są łatwo rozdawane pracują wszyscy sprzedawcy a nie tylko allegro.

oznacz moderatorów