Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
witam.
zajmuje sie sprzedażą gier retro czyli ps1, ps2,ps3 xbox, xbox 360
Problem jest z wystawianiem nowych gier retro. Są to produkty wprowadzone na rynek 20-30lat temu i miko że sa one nowe w folii to w swietle prawa przy sprzedazy powinny byc traktowane jako produkty uzywane. Nie widze sensu szukania dodawania jakis producentow itp gdyz produkt ten juz dawno temu zostal wprowadzony na rynek i ja nie robie tego jako pierwszy. I tak stanowi rozporzadzenie gprs. Producenci niektorzy juz dawno nie istnieja byc moze nawet osoby nie zyja. Czy ktos w koncu cos z tym zrobi aby zwyczajnie mozna bylo to oznaczyc podobnie jak przy grach uzywanych??
@hokamaciejholys kategorie, w których wystawiasz oferty nie są wykluczone z GPSR.
Podanie w nich danych producenta oraz informacji o bezpieczeństwie jest wymagane, bez względu na stan, a opcja "wprowadzone po 13 grudnia 2024 roku" nie jest dostępna przy wystawianiu nowych ofert.
Droga Pani wlasnie dzwonila do mnie Pani z wojewodzkiego inspektoratu inspekcji handlowej o wszystko co przedtawilem mi potwierdzila. Czyli po pierwsze
1 same gry sa przedmiotem niskiego ryzyka ale mimo to rozporzadzenie to zawarte jest na samej grze czyli producent jak i wydawca jest to napisane na pudelku oraz kazda gra na pudelku zawiera juz info o bezpieczenstwie.
po drugie jezeli gra jest nowa w folii mowimy tu o grach retro czyli ps1 ps2, ps3, xbox dbox classic a nie nowszych :
jezeli taka gra jest nowa w folii staje sie przedmiotem nowym kolekcjonerskim wiec tutaj traktujemy to jako antyk a nie jako gre wiec interpratacja jest tu calkowicie inna. To jie moze byc tak ze wy wrzucacie to wszystko do jednego wora zapobiegawczo i na latwizne. Podobnie zrobiliscie ze sprzedaza tychze gier za granice co poskutkowalo tym ze calkowicie zabiloscie rynek gier retro w 3 rynkach zagranicznych. Wroce z konkretnymi paragrafami prawnymi z rozporzadzenia co to jest antyk.ja zwyczajnie uwazam ze przy grach retro powinna byc opcja przy wystawianiu nowy kolekcjonerski. I na koniec mozna byloby to wystawiac jak gre uzywana i zaznaczac ptaszkiem to cale rozporzadzenie
@hokamaciejholys przekażę to do osób, które zajmują się tematem GPSR.
Natomiast w pierwszej wiadomości napisał Pan "Nie widze sensu szukania dodawania jakis producentow itp", skoro te informacje są podane na pudełku, to dlaczego dodanie ich na Allegro stanowi problem?
Nie mogę się zgodzić, że gra, która jest w folii, uznana za przedmiot kolekcjonerski staje się antykiem, antyki (zgodnie z zasadą zawartą w ustawie o podatku od towarów i usług) to przedmioty, których wiek przekracza sto lat.
No ok to nie antyk ale przedmiot kolekcjonerski wiec jakby roznica jest taka ze przedmiot zostal wprowadzony juz do obiegu a nie ja wprowadzam go na nowo i generalnie podlega w tym rozporzadzeniu troszke podobnie
@la_nika napisał(a):Nie mogę się zgodzić, że gra, która jest w folii, uznana za przedmiot kolekcjonerski staje się antykiem, za antyk (zgodnie z zasadą zawartą w ustawie o podatku od towarów i usług) antyki to przedmioty, których wiek przekracza sto lat.
Moneta srebrna AG wypuszczona w zeszłym miesiącu, nowa, zamknięta w kapslu też nie jest antykiem a jest wykluczona u Was z GPRS daliście możliwość oznaczenie tego jako artykuł kolekcjonerski 🙂
@hokamaciejholys Allegro nie rozwija już takich kolekcjonerskich kategorii więc zapomnij o jakieś pomocy 🙂
ps. wpisz producenta jako Sony, Microsoft i wystaw kto to sprawdza 😄 a informacje o bezpieczeństwie to napisz że nie wolno jeść, lizać, używać zgodnie z przeznaczeniem itp.
(18) | Antyki, takie jak dzieła sztuki lub przedmioty kolekcjonerskie to szczególne kategorie produktów, w przypadku których nie można oczekiwać, że będą spełniać wymagania bezpieczeństwa określone w niniejszym rozporządzeniu, w związku z czym należy je wyłączyć z jego zakresu stosowania. Aby jednak uniknąć sytuacji, w której inne produkty byłyby błędnie przypisane jako należące do tych kategorii, konieczne jest uwzględnienie tego, że dziełami sztuki są produkty tworzone wyłącznie do celów artystycznych, że przedmioty kolekcjonerskie występują wystarczająco rzadko oraz mają wartość historyczną lub naukową, która uzasadnia ich zbieranie i ochronę, oraz że antyki, jeżeli nie zostały już uznane za dzieła sztuki lub przedmioty kolekcjonerskie, lub jedno i drugie, mają wyjątkowy wiek. Podczas oceny, czy produkt jest antykiem, na przykład dziełem sztuki czy przedmiotem kolekcjonerskim, można brać pod uwagę załącznik IX do dyrektywy Rady 2006/112/WE (13). DLACZEGO SA TO PRZEDMIOTY KOLEKCJIONERSKIEJ ANO DLATEGO ZE NIKT NIE KUPUJE NOWEJ GRY W FOLII NA PS1 PS2 XBOX 360 XBOX CLASSIC ZEBY W NIA GRAC TE GRY W FORMIE UZYWANEJ SA DUZO TANSZE. NATOMIAST JEZELI JEST TO NOWE POTRAFI BYC 4 RAZY DROZSZE. |
@hokamaciejholys przekazałam Twoje argumenty i cytowany zapis do osób zajmujących się GPSR na Allegro.

Tu jest Pelna lista czym sie kozna w tym temacie posilkowac odp ta dostalem z wojewodzkiego inspetoratu inspekscji handlowej
@hokamaciejholys cześć! Przepraszam, że czekałeś na moją odpowiedź.
Z konsultacji z zespołem, który zajmuje się GPSR otrzymałam potwierdzenie, że podczas oceny, czy produkt jest antykiem, na przykład dziełem sztuki czy przedmiotem kolekcjonerskim, można brać pod uwagę załącznik IX do dyrektywy Rady 2006/112/WE (jego treść wklejam poniżej).
Gry Video (nawet retro) nie znalazły się na tej liście. Natomiast dopytuję, czy rozważane jest wprowadzenie podkategorii (Gry video) w Kolekcje i sztuka, w których takie gry mogłyby być wystawiane (w tej kategorii nie trzeba podawać informacji związanych z GPSR).
Jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi w tej sprawie, gdy to się zmieni, dam Ci tutaj znać.
Zgodnie z treścią załącznika IX do dyrektywy Rady 2006/112/WE, dziełami sztuki, antykiem, przedmiotem kolekcjonerskim może być:
DZIEŁA SZTUKI, PRZEDMIOTY KOLEKCJONERSKIE I ANTYKI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 311 UST. 1 PKT 2, 3 I 4
CZĘŚĆ A
Dzieła sztuki
(1) Obrazy, kolaże i podobne płyty dekoracyjne, rysunki i pastele, wykonane wyłącznie ręcznie przez artystę, z wyłączeniem planów i rysunków do celów architektonicznych, inżynieryjnych, przemysłowych, komercyjnych, topograficznych lub podobnych, ręcznie zdobione produkty rzemiosła artystycznego, tkaniny malowane dla scenografii teatralnej, do wystroju pracowni artystycznych lub podobnych zastosowań (kod CN 9701);
(2) oryginalne ryciny, sztychy i litografie; sporządzone w ograniczonej liczbie egzemplarzy, czarno-białe bądź kolorowe, złożone z jednego lub kilku arkuszy wykonane wyłącznie ręcznie przez artystę, niezależnie od stosowanego przez niego procesu lub materiału, jednak z wyłączeniem wszelkich procesów mechanicznych lub fotomechanicznych (kod CN 9702 00 00);
(3) oryginalne rzeźby i posągi z dowolnych materiałów, pod warunkiem, że zostały one wykonane wyłącznie przez artystę; odlewy rzeźb, których liczba jest ograniczona do ośmiu egzemplarzy, a wykonanie było nadzorowane przez artystę lub jego następców prawnych (kod CN 9703 00 00); w wyjątkowych przypadkach określonych przez państwa członkowskie limit ośmiu egzemplarzy może zostać zwiększony w odniesieniu do odlewów rzeźb wykonanych przed dniem 1 stycznia 1989 r.;
(4) tkaniny dekoracyjne (kod CN 5805 00 00) oraz tkaniny ścienne (kod CN 6304 00 00) wykonane ręcznie na podstawie oryginalnych wzorów dostarczonych przez artystę, pod warunkiem że ich liczba jest ograniczona do ośmiu egzemplarzy każdego wzoru;
(5) pojedyncze dzieła z ceramiki w całości wykonane przez artystę i przez niego sygnowane;
(6) emalie na miedzi, wykonane wyłącznie ręcznie, w liczbie ograniczonej do ośmiu ponumerowanych egzemplarzy sygnowanych przez artystę lub pracownię artystyczną, z wyłączeniem biżuterii, wyrobów złotniczych i jubilerskich;
(7) fotografie wykonane przez artystę, drukowane przez niego lub pod jego nadzorem, sygnowane i numerowane oraz wykonane w liczbie ograniczonej do trzydziestu egzemplarzy we wszelkich formatach i na wszelkich możliwych nośnikach.
CZĘŚĆ B
Przedmioty kolekcjonerskie
(1) Znaczki pocztowe lub skarbowe, stemple pocztowe, koperty pierwszego dnia obiegu, papeteria ostemplowana lub podobna, skasowane lub nieskasowane, ale nie znajdujące się w obiegu i nie przeznaczone do obiegu (kod CN 9704 00 00);
(2) kolekcje i przedmioty kolekcjonerskie, zoologiczne, botaniczne, mineralogiczne, anatomiczne, historyczne, archeologiczne, paleontologiczne, etnograficzne lub numizmatyczne (kod CN 9705 00 00).
CZĘŚĆ C
Antyki
Przedmioty inne niż dzieła sztuki lub przedmioty kolekcjonerskie o wieku przekraczającym 100 lat (kod CN 9706 00 00).
@hokamaciejholys przykro mi, ale kategoria Gry retro nie zostanie wprowadzona w Kolekcje i sztuka, ponieważ odpowiednie podkategorie są zawarte w kategorii Elektronika, nie powielamy kategorii z tym samym asortymentem.
Oni to robia zapobiegawczo tylko i wylacznie gdyz same gry to jest artykul niskiego ryzyka to po pierwsze. Po drugie na kazdej jest oznaczenie bezpieczenstwa oraz producent jak i wydawca. No i po trzecie to jest artykul retro czyli w mysl prawa traktuje sie go jako uzywany. Podobnie jak z ta sprzedaza za granice ze mozna sprzedawac tam tylko nowe rzeczy co w przypadku retro gier calkowicie zabilo ten ryben bo umowmy sie w grach retro gry nowe sa raczej artykulem kolekcjonerskim