anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wystawianie ofert - Błędy na które nikt nie reaguje.

Autozaslony
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Może Wy coś pomożecie.

Sprzedajemy produkty dla różnych marek samochodów, które na zdjęciu wyglądają identycznie. Różnią się np elementami do mocowania, których nie jesteśmy w stanie pokazać.

Od kilku miesięcy mamy problem z wystawianiem ofert, ponieważ ktoś namieszał jak zwykle w Waszej beznadziejnej produktyzacji. Wystawiamy różne oferty (dla różnych marek samochodów), które mają wspólną cechę wymiary oraz zdjęcie główne, ale nazwa jest inna, specjalnie nadajemy dla każdego produktu inny EAN ale Wasz system mimo tego ciągle na siłe próbuje połączyć go z innymi produktami.

Składałem już kilka albo kilkanaście razy zgłoszenia, Wasi doradcy na infolinii, twierdzą, że rozumieją temat i że zgłoszą to i coś z tym zrobią i do tej pory nikt z tym nic nie zrobił a odpowiedź z Waszego działy zajmującego się tym tematem jest po prostu żenująca "może coś zrobimy, a może nie, może to zadziała a może nie" 

Rozwiązania są bardzo proste i są dwa, które zresztą również podsuwają Wasi doradcy.

- zwiększenie wagi dla innego EANA i zmniejszenie wagi dla zdjęcia w avatarze

- dodanie parametru np marka pojazdu, którego "inność" będzie miała również dużą wagę przy analizowaniu zdublowanych ofert.

Ale Wasi pseudo specjaliści nic w tym temacie nie robią, bo albo tego nie rozumieją albo nie chcą.

To jest chora sytuacja i sami strzelacie sobie w kolano.

Utrudniacie wystawianie ofert a co za tym idzie mamy mniejszą sprzedaż a Wy mniejsze prowizje a co za tym idzie zyski, 

Nie ma chyba drugiej firmy na świecie, która tak działa.

Zróbcie coś w końcu z tym.

oznacz moderatorów
40 ODPOWIEDZI 40

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Autozaslony to standard, każdą rzecz którą można załatwić w 5 minut można załatwić kontaktując się z allegro przez kanał publiczny (czy to AG, dawniej cafe allegro czy fb) natomiast przez formularz kontaktowy może to trwać kilka lat. 
Oczywiście są problemy których rozwiązanie trwa kilka lat nawet po kontakcie przez AG - ale wówczas zwykle przez formularz kontaktowy dostaniesz odpowiedź, że tego się nie da i ... 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Autozaslony cieszę się, że udało się to rozwiązać!
Nie mam wglądu w to, jak dokładnie wyglądały poprzednie zgłoszenia ani w procedury czy działanie innych zespołów, dlatego trudno mi się do tego odnieść. 
Mogę jedynie polecić pisanie do nas tutaj, na forum w przyszłości. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik

@la_nika Niestety się nie udało.

Ja nie wiem co ten Wasz dział robi ale na pewno nie usuwa błędów i widzę, ze nawet Was okłamują.

Proszę zrzut z identyczną sytuacją mimo jak to napisałaś poprawienie błędu.

Dorzućcie w końcu parametr o który prosiłem bo zmniejszenie wagi na zdjęcie ich ewidentnie przerasta. Kpina.screen1234.jpg

oznacz moderatorów

Sa_nova

@Autozaslony dzięki za informację oraz zrzut ekranu. Zgłosiłam problem i wrócę do Ciebie z informacją. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik

@Sa_nova żeby było jasne, wcześniej @la_nika już się tym zajmowała i niby coś zrobili ale tak naprawdę nic nie zrobili.

Ponawiam prośbę, która też jest w zgłoszeniu z przedwczoraj o dodanie parametru: marka samochodu. 

To powinno rozwiązać problem, skoro Wasi pseudo informatycy nie potrafią zmienić wag na zdjęcie i EAN.

oznacz moderatorów

Sa_nova

@Autozaslony tak widziałam, że Monika już wcześniej zgłaszała problem - dodałam informację, że problem wciąż występuje oraz prośbę o dodanie parametru, do wcześniejszego zgłoszenia w Twojej sprawie. 😊 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik

@Sa_nova Czy coś w końcu wiadomo?

oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @Autozaslony. Problem nie powinien już występować. Daj znać, czy wszystko gra.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik

Tam nie ma błędu.

Jest sobie wystawienie, np 7027880680

"Od zawsze" jest połączone z katalogiem i wszystko gra. NAGLE Allegro twierdzi, że to nie jest produkt CW5.01/11 tylko CW5B.01/11, nie ma EAN 5902787841256, tylko 5902787841331. Na jakiej podstawie, w jakim celu? Nie wiadomo. Trzeba odrzucić to bezsensowne działanie Allegro i wyszukać produkt w katalogu 5902787841256 i cud! Jest, dokładnie ten sam, który niby jest niepoprawny. Łączymy ręcznie i wszystko działa tak jak wcześniej. Po co to jest? 

EElektryka_com_0-1755075308243.pngEElektryka_com_1-1755075317805.png

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik

@EElektryka_com Tylko zauważ, że wówczas masz przypisane dwa EANy co jest kompletnie bez sensu. 

I jeżeli ktoś da jakąś negatywną opinię na temat drugiego włącznika to automatycznie ona będzie przypisana również do tego pierwszego co jest totalnie niesprawiedliwe.

Szczerze to po prostu ta ich cała produktyzacja jest kompletnie nie przemyślana, nie uzgodniona z żadnym sprzedawcą i dlatego wszyscy mają problemy. 

Z tego co czytam na forum to wprowadzają EANy w coraz to nowych kategoriach więc coraz więcej sprzedawców będzie miało problemy a oni coraz więcej zgłoszeń.

Mam wrażenie, że w tej firmie pracują ludzie z łapanki, którzy nie mają pojęcia co robią.

A i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, ten ich system to jakaś informatyczna patologia. 

On działa jak chce i kiedy chce. Dodaję ofertę, łączy mi na siłę z innym produktem, ale czasami wystarczy odczekać kilka minut, spróbować jeszcze raz i nagle już nie łączy albo łączy ale z innym 😄

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik

To już pomijam, bo to jest insza sprawa, od początku Allegro dopisuje bzdury do katalogu bez sprawdzania. Rekord to widziałem chyba z 70 bzdurnych EAN z Chin dopisanych do produktu, który ma tylko jedno EAN. Pewnie chodzi o pozycjonowanie tych EAN zeby potem tam wcisnąć jakiś produkt jak już EAN będzie w systemach wyszukiwarek.

Ja już tego nie zgłaszam - nie ma sensu. Allegro nic nie zmienia w tej materii.
Ten drugi EAN zarejstrowany w Japonii, typowe dla Chińskich macherów.

EElektryka_com_0-1755077676795.png

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@EElektryka_com "Rekord to widziałem chyba z 70 bzdurnych EAN z Chin dopisanych do produktu" - allegro połączyło kilka produktów w jeden giga-produkt. 
Chińczycy korzystając z tym samych zdjęć (zwykle i tak pożyczonych od kogoś przedstawiających coś innego) tworzyli setki "produktów" aby im nie sklejało ofert. Kody EAN oczywiście brali z generatora. 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@k_owczarek1 zastanawia się czy wszystkie produkty na świecie nie powinny mieć jednego EAN

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Doskonały przykład jak ograniczony widok na świat ma allegro, kolejna prosta sytuacja, której serwis nie przewidział

@Autozaslony i dokładnie - ciekawe jaką premię dostał pracownik allegro, który stwierdził, by do produktyzacji i łączenia ofert używać zdjęć produktów

@Autozaslony i dokładnie 2 - ciekawe jaką premię dostał pracownik allegro, który stwierdził, by do produktyzacji i łączenia ofert używać zdjęć produktów bez testów i uprzedniego pytania o to użytkowników serwisu

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik

@RED właśnie w tym problem, że oni nic co wprowadzają nie konsultują ze sprzedawcami. Jakiś typ z ulicy coś sobie wymyśli co nie ma sensu a potem walczysz o to miesiącami a i tak nic to nie daje. Tylko najgłupsze w tym wszystkim jest to, że to dotyczy wystawiania aukcji, czyli coś z czego allegro "żyje". W każdej normalnej firmie, pracownik którego działania powodowałyby straty finansowe wyleciałby z pracy ale nie u nich, oni są dumni z tego.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

oni są dumni z tego.

też odnoszę takie wrażenie

oznacz moderatorów

rawfoods
#8 Zapaleniec

Podepnę się pod wątek bo również mam taką sytuację.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 
Chcę wystawić nowy towar (EAN 5903268539235), katalog na siłę łączy z innym towarem o innym numerze EAN, z innym zdjęciem. 

rawfoods_1-1755080571498.png

Ktoś z moderatorów wyjaśni, pomoże?

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@rawfoods zweryfikujemy to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_HolaOla_

@rawfoods spróbuj proszę teraz ponownie, problem powinien zniknąć. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

rawfoods
#8 Zapaleniec

Kolejny podobny przykład. Dwa różne EAN-y, dwa rózne smaki:

rawfoods_0-1755525619730.png

oznacz moderatorów