anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zastraszanie konkurencji nasyłanie kontroli

kolekcjonerstw
#10 Popularyzator#

Dzień dobry - chciałabym się dowiedzieć, dlaczego kopiuje Pan opisy z moich aukcji słowo w słowo, na stworzenie których ktoś poświęcił dużo czasu? Czy ma Pan świadomość konsekwencji takich działań? Czy oferując zabawki zasilane bateryjnie posiada Pan wpis do REJESTRU BDO jako wprowadzający na rynek polski urządzenia elektryczne i elektroniczne oraz akumulatory? Bardzo proszę o usunięcie aukcji, w których opisy najzwyczajniej w świecie Pan UKRADŁ a jeżeli nie jest Pan zarejestrowany w Urzędzie Marszałkowskim i nie ma nadanego numeru BDO to rekomenduję również usunięcie tych aukcji, ponieważ w przypadku kontroli Inspekcji Handlowej i UOKiK kary są dosyć dotkliwe. ” pożyczyłem opisy i dostałem taką wiadomość. No cóż będę musiał je przepuści. Przez chatgpt.

Serio w dzisiejszych czasach ktoś opisów się czepia? Prawa autorskie opisów?  Przecież ja też mogę powiedzieć że to mój opis. Jaki ktoś ma dowód że jest twórcą opisu. Przecież tak można zdjąć każda aukcje.Co jeśli zmienię szyk zdan? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

az1rael
#21 Demiurg#

regulamin allegro produktyzacja tworząc produkt / aukcję etc udostępniasz allegro opisy zdjęcia ean itd a allegro udostępnia poprzez produktyzację innym firmom sprzedającym na allegro czyli kontrolę to słać ale do allegro za swój bubel prawno autorski

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  to jak to jest z tą waszą produktyzacją? Azali sprzedawcy wolno poboerać opisy z katalogu wraz z zdjęciami i takie pisanie mu od drugiego sprzedawcy traktujecie jako naruszenie regulaminu i straszenie czy nie wolno i należy usunąć aukcję / ofertę bo zostaniemy skontrolowani przez wszystkich urzędników, służby instytucje? Co grozi za łamanie regulaminu poprzez zabranianie korzystania z katalogu innym firmom sprzedającym na allegro?

oznacz moderatorów

Qwin_sklep
#12 Orędownik#

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  my też jesteśmy zainteresowani konkretną informacją na ten temat. 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

skuteczne przeniesienie majątkowych praw autorskich musi mieć formę pisemną, zaden wpis w regulaminie tego nie zmieni

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Dziwisz się że ktoś widzi u Ciebie owoc swojej ciężkiej pracy przy tworzeniu aukcji i na to reaguje? To raczej nic dziwnego i normalnie nie powinno mieć miejsca . Tu jednak allegro stworzyło regulamin który zezwala na bezkarne korzystanie z dóbr innych użytkowników . Etyczne to nie jest i warto samemu opracować swoje aukcje by nie ściągać na siebie gniewu konkurencji.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

Kiedyś za kradzież zdjęć i opisów Allegro w najlepszym razie uwalało aukcje, a czasem nawet blokowało delikwentowi konto. Wszystko się zmieniło po wprowadzeniu tej durnowatej produktyzacji. Jednak warto pamiętać, że regulamin Allegro nie ma mocy wyższej niż przepisy ustaw.

oznacz moderatorów

kolekcjonerstw
#10 Popularyzator#

wszystko zależy, czy ogłoszenie ma cechy utworu, nie bez powodu Allegro ma wymagania co do treści opisu i wyglądu zdjęć. Większość aukcji i zdjęć na Allegro nie są utworami wg PA i nie podlegają żadnej ochronie. Nic nie zrobisz.

oznacz moderatorów