anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmienimy zasady wyróżniania ofert

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

Obecnie każdy sprzedający może wykupić Wyróżnienie we wszystkich ofertach. 31 marca 2025 roku zmienimy zasady.

Wyróżnienie będziecie mogli wykupić tylko jeśli działacie na kontach firmowych z co najmniej neutralnym poziomem jakości sprzedaży i tylko w ofertach, które spełniają wszystkie poniższe warunki:

• Stan: nowy
  • format kup teraz
  • oferta jest dostępna dla wszystkich kupujących – nie wyróżnicie ofert widocznych tylko na Allegro Business
  • oferta nie jest zestawem różnych produktów (na przykład szampon i odżywka wystawione jako zestaw nie będą mogły być wyróżnione).

Oferty, w których Wyróżnienie zostanie wykupione do 30 marca, będą promowane do końca opłaconego okresu. Od 31 marca nie wyróżnicie już oferty, jeśli nie spełnicie powyższych warunków.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45

mifi-wifi
#7 Wielbiciel#

Art. 6 uokik
1. Zakazane są porozumienia, których celem lub skutkiem jest wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym, polegające w szczególności na:
1) ustalaniu, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub sprzedaży towarów;
2) ograniczaniu lub kontrolowaniu produkcji lub zbytu oraz postępu technicznego lub inwestycji;
3) podziale rynków zbytu lub zakupu;
4) stosowaniu w podobnych umowach z osobami trzecimi uciążliwych lub niejednolitych warunków umów, stwarzających tym osobom zróżnicowane warunki konkurencji;
5) uzależnianiu zawarcia umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia, niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy;
6) ograniczaniu dostępu do rynku lub eliminowaniu z rynku przedsiębiorców nieobjętych porozumieniem;
7) uzgadnianiu przez przedsiębiorców przystępujących do przetargu lub przez tych przedsiębiorców i przedsiębiorcę będącego organizatorem przetargu warunków składanych ofert, w szczególności zakresu prac lub cen.

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Allegro robi to żeby właśnie spełnić wymagania UOKiK. Strzelają sobie w stopę, aby zrezygnować z pozycji monopolisty i wesprzeć podmioty konkurencyjne. Wyrzucają ogromną część sprzedawców i rezygnują ze sporej części rynku na korzyść innych portali tego typu. To jest godna podziwu postawa altruistyczna, co w biznesie rzadko się zdarza.

oznacz moderatorów

euphoria_art
#12 Orędownik#

Tysiące ludzi przez waszą decyzję straciło płynność gotówkową. Wydaje mi się że to po tym kowidzie zmiany idą nie w tym kierunku co powinny iść, komórki mózgowe wymierają, tworzą się różnego rodzaju zatory blokujące spostrzeganie świata i siejące zamęt na Allegro.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@euphoria_art "Skąd u was tak chore pomysły /...? Pewnie prosto z Ameryki 😄

oznacz moderatorów

euphoria_art
#12 Orędownik#

@TomBanknoter  jak myślisz to co wyprawia Allegro ostatnio jest zdrowym pomysłem czy chorym? Opisałem to groteskowo jak te nowe zmiany Allegro jest to jedna Wielka Groteska i cyrk na kółkach.

Masz szczęście ze kategorii w której sprzedajesz nie dotknęła taka zmiana bo byś zwinął interes z Allegro i na pewno zdrowo byś się nie poczuł.

oznacz moderatorów

Comp-As
#7 Wielbiciel#

Zgadzam się. Mamy nie tylko do czynienia z faworyzowaniem jednych nad drugimi, ale również nie można oprzeć się wrażeniu, że znowu - tym razem ze strony Allegro - chodzi o osłabienie i wyniszczanie małych biznesów. Zostajemy pozbawieni narzędzi które pomagają nam - głównie małym biznesom - odnaleźć się w gąszczu konkurencji i choć trochę wyrównać szanse na rynku. O dziwo, bo przecież takich MISIów (małych i średnich) jest cała masa. Jaki jest zatem cel, żeby ALE rezygnowało z pokaźnych wpływów z promowania używanych rzeczy (których na rynku jest multum)? No nie da się nie zauważyć i nie wspomnieć o tym z czym mamy do czynienia już od dłuższego czasu w gospodarce poprzez działania odgórne - osłabianie i wyniszczanie klasy średniej. Dodam na koniec, że ALE okazało się (być może znowu) nie pro-Polskie i wykorzystuje paskudną praktykę potrzasku jako (żeby nie użyć słowa Monopolista) główny gracz na rynku sprzedażowym/zakupowym. Co z tym zrobimy ? 

oznacz moderatorów

Comp-As
#7 Wielbiciel#

Algero- wielki „gracz” systemu. Pozdrawiam kumatych i myślących. 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Comp-As Po raz kolejny proponuję powtarzać sobie codziennie przed zaśnięciem: Sprzedawanie na Allegro nie jest obowiązkowe

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@euphoria_art Ta zmiana jest we wszystkich kategoriach, również w kolekcjonerskich - co jest totalnym bezsensem.

A jeśli chodzi o zwinięcie interesu z Allegro, to zrobiłem to miesiąc temu - i bynajmniej nie żałuję 😛

oznacz moderatorów

wszystko_tanio23
#7 Wielbiciel#

pomyłka

oznacz moderatorów

sprawdzone-gry
#8 Zapaleniec#

Dzień Dobry. Proszę zauważyć, że są całe branże jak np gry retro gdzie są tylko używane gry. Tak samo znaczki, monety i wiele innych. W takim wypadku sprzedawcy nie mają już narzędzia do konkurowania, a Allegro pozbawia się samo prowizji 🙂 Są też branże gdzie duża część to używki np wszystkie gry, a do tego są atrakcyjne ceny dla klientów. Proszę o przekazanie gdzieś dalej sugestii, żeby Allegro jeszcze raz przemyślało tą decyzję. Dziękuję i Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

PB2Team
#8 Zapaleniec#

Ogólnie masakra. Oczywiście dużym sklepom to na rękę, wykoszą używane rzeczy. Zostaną tylko nowe. Klient zapłaci więcej bo sklepy bez takiej konkurencji podniosą ceny. Ale zostaną tylko duzi gracze. Jak tego nie zmienią to będzie ciężko…

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Destrukcja jest z pewnością dokładnie przemyślana. Może spodziewają się odpływu do Lokalnie, a tu może się okazać, że skorzystają inne platformy. Kupujący przeniosą się za Sprzedawcami.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Pengano @PB2Team "Kupujący przeniosą się za Sprzedawcami" - święte słowa. Do pustego sklepu klienci nie będą zaglądać. Ja się stąd zwinąłem po przeszło20 latach sprzedaży. Spodziewałem się, że w pierwszym miesiącu wpływy będą mniejsze o kwotę średniej sprzedaży na Allegro. Tymczasem okazały się mniejsze tylko o kwotę prowizji zostawianej tutaj 😛

oznacz moderatorów

mobilny_net_pl
#8 Zapaleniec#

@nat_not proszę o rozważenie zmiany tej decyzji.

W naszej kategorii produktów konkurencja po prostu zmieniła status "powystawowy" na "nowy" i w opisie pisze np. opakowanie otwarte w celu aktualizacji oprogramowania.

Wiem, że nie mają Państwo jak się przed tym bronić, ale takie działanie tylko niszczy wizerunek Allegro wśród klientów.

Mogliby Państwo wprowadzić wymóg dla używanych przedmiotów, że konto ma mieć minimum Super lub Super+ - wtedy wiadomo byłoby, że sprzedawca podchodzi do tematu rzetelnie.

Obecnie wylali Państwo dziecko z kąpielą wrzucając lombardy do tej samej kategorii, co sprzedawców (profesjonalnie) odnawianych komputerów, czy innych urządzeń.

oznacz moderatorów

PB2Team
#8 Zapaleniec#

Dokładnie tak, rozumiem, że nowe rzeczy mogą być promowane, ale rzeczy używane, z tym że odnowione i w stanie bardzo dobrym z gwarancją od super sprzedawcy powinny być ponad najtańszy ofertami lombardów.

1 nowe

2 odnowione, super sprzedawca 

3 wszystkie takie przyniszczone używane, lombardy

oznacz moderatorów

itomi_pl
#8 Zapaleniec#

zgadzam się w 100%, kategoria elektronika powinna być wyłączona z tej zmiany

oznacz moderatorów

mobilny_net_pl
#8 Zapaleniec#

Najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zwykłego ograniczenia - promować może podmiot, który wystawia FV23% - nie marża, czy np. sprzedaje bez FV.

oznacz moderatorów

itomi_pl
#8 Zapaleniec#

bardzo fajna propozycja

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@itomi_pl @mobilny_net_pl Wcale nie fajna, bo wyklucza całe działy kolekcjonerskie. Dla mnie ograniczenia są po prostu durne, przede wszystkim z biznesowego punktu widzenia samego Allegro. Przecież z ofert wyróżnionych kasują prawie dwa razy wyższą prowizję.

Osobiście mam to gdzieś, bo po pierwsze od dawna nie korzystałem z wyróżnień, a po drugie z końcem lutego w ogóle przestałem tu sprzedawać. Jednak generalnie jestem przeciwnym głupim ograniczeniom w gospodarce, nawet jeśli są wprowadzane przez prywatne podmioty, jak Allegro

oznacz moderatorów