Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam brak kategorii stanu
nowy z defektem
powystawowy
jest tylko Nowy do wyboru
a oferty ktore maiłam w stanach nowy w defektach
wymusza na mnie do poprawki na Nowy
@Krak-akcesoria ale dlaczego wy zakładacie, że ja nigdy nikomu nie pomniejszyłam zawrotu? Zwrot używanych perfum jest niestety plagą - jak widzę, ze ktoś zgłasza zwrot perfum to wiem, że w 4 przypadkach na 5 ten produkt był używany i tak jest. Takie perfumy były wystawiane na licytację a kupującym zwracane tyle za ile perfumy się sprzedały - nikt nie miał wątpliwości ile taki produkt jest warty, bo kupujący zawsze dostawał link do zakończonej licytacji . Wydaje mi się, że nikt z tego powodu negatywa (jeszcze ;)) nie wystawił. A nawet gdyby - to bardzo proszę. Przepisy są jasne - zwrot jest możliwy ale za pomniejszenie wartości produktu odpowiada konsument. A teraz Allegro odbiera nam możliwość sprzedaży tych używanych perfum więc ja nie widzę innej opcji jak zwrot 1 zł a jeśli Allegro chce, żeby kupujący był zadowolony to niech wypłaca resztę z AP. I tak, wiem, na AP składamy się wszyscy. Niemniej liczę, że Allegro pójdzie po rozum do głowy i przywróci możliwość sprzedaży kosmetyków nowych z defektem, a w przypadku perfum również tych używanych.
nam dzisiaj też ktoś odesłał perfumy używane i nie mamy co zrobić
jak to nie wiesz co masz zrobić? zwracasz tyle ile są warte do odsprzedaży na allegro
Powiem Ci tak. Ostatnio allegro przyznało nam -150pkt za rzekomą sprzedaż podróbek firmy DYSON (pracownik wystawił akcesoria do suszarki dyson supersonic za 299zł, firma działająca w ochronie marek CORSEARCH używając algorytmu sztucznej inteligencji wyłapała naszą oferte jako sprzedaż całego zestawu wartego 2000zł za 299zł i uznał że to podróba. Paradoks jest w ogóle taki, że jedyny autoryzowanys erwis firmy DYSOn w Warszawie w korespondencji napisa, że nie jest możliwe poznanie autentyczności takich akcesorii ze zdjęcia, trzeba je miec fizycznie a i tak jest to bardzo trudne). Nikt nam nie odpisuje, allegro nic nie wiem, czekam od 22listopada, zaraz minie miesiąc.) Mmay poziom neutralny zamiast dobry/super i to przed swiętami, punkty dopiero znikną 22 listopada czyli sprzedaż członek strzelił. Mam się teraz narażać na kolejne negatywy i spaść na poziom wymaga poprawy?
dzieją sie tu takie rzeczy, że myślę iż do czerwca znikniemy z allegro (po 14 latach), może będziemy pracować na jakiś 200-300 ofertach może, jest tu coraz gorzej, nie będę komuś płacił 40k miesięcznie za wieczne utrudnianie oskarżanie i kopanie.
@Health___Beauty @AlleMakijazPL Wprowadziliśmy tę zmianę, aby zapewnić kupującym jak największy komfort zakupów oraz bezpieczeństwo. Stan "nowy" określa produkt całkowicie nowy, czyli nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i nieuszkodzony. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu i mieć nieuszkodzone oznaczenia producenta. W przypadku produktów kosmetycznych i zapachów, jeśli takowe wracają bez folii, stają się produktem używanym, a nie produktem nowym z defektem. Nie mamy pewności czy konsument użył produktu, ale musimy domniemać, że taka sytuacja miała miejsce, ponieważ nie mamy możliwości, aby to zweryfikować. Zmiana dotyczy niewielkiego procenta wszystkich ofert na platformie. Perfumy ze stanem inny niż "nowy" możecie wystawić w tej kategorii.
A dlaczego tylko na kategorii perfumy
ja jako kupujący chciałabym miec taki komfort zakupów przy każdej kategorii
I cyk prowizja 20% 🙈 😂
@w_kiwi jak to się ma do produktyzacji? Wystawiam perfumy X po kodzie EAN, produkt znajduje się w kategorii wody perfumowane damskie, nie mogę sama zmienić kategorii dla tego jednego produktu - automat przypisze produkt do właściwiej dla tego produktu kategorii. Druga kwestia jest taka, że nikt tego produktu w kategorii "pozostałe" nie znajdzie, a trzecia, że w kategorii "pozostałe" prowizja od sprzedaży jest dwukrotnie wyższa. Ponawiam podstawowe pytanie - jak mamy teraz traktować klientów zwracających używane perfumy?
W przypadku produktów kosmetycznych i zapachów, jeśli takowe wracają bez folii, stają się produktem używanym, a nie produktem nowym z defektem.
Pełna zgoda. Z tego względu kosmetyki do pielęgnacji i makijażu mają ograniczone prawo zwrotu ale perfumy nie. I kupujący może takie perfumy zwrócić, a my mamy obowiązek taki zwrot przyjąć. I co - w koszty sobie wrzucić, bo nie możemy tego dalej sprzedać?
A - i co to są "nieuszkodzone oznaczenia producenta" ?
co z tego, że kosmetyku po odpakowaniu nie można zwrócić klienta nie obchodzi to
zwracają i mają to w 4 literach
@AlleMakijazPL to się takiego zwrotu nie przyjmuje, proste. Ale zwrot używanych perfum przyjąć trzeba.
nie , nie jest to proste bo klienta to nie obchodzi
to zaraz ci wystawią negatyw - przyczyna - skutek
@AlleMakijazPL rozumiem, ze zwracasz pieniądze za używane/otwierane kosmetyki z ograniczonym prawem do zwrotu w obawie przed negatywem? To gratuluję. I tacy jak Ty nie mają prawa narzekać, bo przez takie postępowanie kupujący uważają, ze wszystko im wolno.
Nie oceniaj kogoś wg własnej miary
Nie zwracam każdemu środków ale oceniam ryzyko
i nie uważam ze to jest Ok
Nie oceniaj kogoś z pespektywy klawiatury
@AlleMakijazPL nie, tu sprawa jest zero-jedynkowa - albo ktoś zwraca nowy nieotwierany kosmetyk i dostaje zwrot środków albo zwraca używany/otwierany i dostaje odmowę zwrotu. Jeśli zwracasz pieniądze za coś co jest używane/otwierane i nie podlega w takim stanie zwrotowi ale boisz się negatywa to potem nie płacz na forum. Hodujesz patologię.
cóż nie zrozumiałaś niczego ale To Twój problem
@AlleMakijazPL czego nie zrozumiałam? Że zwracasz pieniądze za używane kosmetyki, bo się boisz negatywów? Masz prawo ale potem nie narzekaj, ze kupujący robią zwroty wszystkiego, bo cytuję "mają to w 4 literach". Ktoś kupujących nauczył, że można zwracać produkty nie podlegające zwrotowi i się dostanie zwrot kasy to po co z tego nie korzystać? Po co ruszać te 4 litery i iść do sklepu, skorzystać z testera skoro można sobie zamówić online, jak nie będzie pasować to się zwróci, a jak sprzedawca powie, ze nie wolno zwrócić to się go postraszy negatywem więc i tak zwróci?
a co jeżeli mam krem który jest zabezpieczony fabrycznym srebrnym wieczkiem nienaruszonym ale nie ma kartonika? mimo ze nikt go nie otwarł i nie dotykał to jest używany? w jakim sensie jest uzyty? że ktoś go zwrócił bez kartonika?
Wychodzi na to że nie wystawiasz
Oni chcą stan fabryczny stan igła
żądam tego samego w odniesieniu do produktów z działu soczewki i płyny do nich- z pozycji kupującego
ja też chcę komfortu w zakupach
@Monika__L to przepraszam można sprzedawać soczewki/płyny w stanie innym niż nowe?
Ja się naprawdę w 100% zgadzam z tym, że sprzedaż używanych kosmetyków powinna być zabroniona. I nawet na głupim vin ted od lat tak jest. Ale ten zakaz wynika ze względów higienicznych, a perfumy nijak się mają do względów higienicznych. Zwłaszcza, że nawet ustawa pozwala na zwrot używanych perfum.
Nie ale mają pogniecione lub podarte kartony
Albo są bez kartonów luzem albo w dwupaku jeden ma karton a drugi nie