Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam brak kategorii stanu
nowy z defektem
powystawowy
jest tylko Nowy do wyboru
a oferty ktore maiłam w stanach nowy w defektach
wymusza na mnie do poprawki na Nowy
Pojawiło nam sie obowiązkowe do uzupełnienia parametr STAN w produktach kosmetycznych. Problem w tym, że do wyboru jest tylko nowe, nie ma powystawowe, uzywane, po zwrocie itp. Proszę o wyjaśnienie czy to jakiś bład czy jakaś kolejna cudowna zmiana allegro. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@AlleMakijazPL @Krak-akcesoria @Health___Beauty @AlleMakijaz @az1rael
Otrzymałam potwierdzenie, że zaistniała sytuacja nie jest błędem, ale zamierzoną zmianą. Obecnie możliwe jest wystawianie w tej kategorii wyłącznie produktów nowych.
@Health___Beauty czyli tak jak mówiłem jak nie masz innych form na sprzedaż poza allegro to ten otwarty perfum dla ciebie jest wart 1 zł i tyle oddajesz bo allegro ci nie pozwala sprzedac tego dalej. Albo masz maszynę do zafoliowywania opakowań i rżniesz głupa do klienta czy i tak źle i tak niedobrze. Natomiast wydrukuj sobie treść postai odpowiednią ulotkę informującą wysyłaj z perfumą niech wiedzą komu zawdzięczają taki obrót rzeczy
to fajnie, że nikt wcześniej o tym nie informował ale mniejsza o to. Jako sprzedawca rozumiem, że wystawianie tego typu rzeczy które są używane/zużyte moze stanowić jakieś tam niebezpieczeństwo. Natomiast dlaczego zniknął stan POWYSTAWOWE/ PO ZWROCIE? Bo na przykład fabrycznie zamknięty krem, zabezpieczony fabryczną folia ale bez kartonika według waszej definicji nowy nie jest. POdobno otwarcie jakiegokolwiek opakowania według waszej definicji pozbawia produktu stanu NOWY, nawet jeśli cała zawartość wewnątrz jest fabrycznie zgrzana w folii - tak mi powiedział konsultant kiedyś.
@Krak-akcesoria @No właśnie nie, nie mniejsza o to. To nie jest kosmetyczna (nomen omen) zmiana więc powinna być wcześniej zapowiedziana a nie wprowadzona po cichu. Powinna być informacja co najmniej miesiąc wcześniej że od 7.12 będzie można sprzedawać tylko nowe kosmetyki, żeby ktoś kto np. Ma duży zapas jakichś uszkodzonych mógł to sprzedać. Albo chociaż nie zamawiać nowych - przecież hurtownie też prowadzą sprzedaż produktów z uszkodzonym opakowaniem.
prawda, powinniśmy o tym zostać poinformowani wcześniej żeby to przenieśc na jakies inne marketplace, co mamy teraz zrobić z dnia na dzień? Jeżeli nie chcecie na allegro używanych pootwieranych kosmetyków to rozumiem ale w takim razie zmieńcie definicje stanu produktu NOWE. Kiedyś nam zdjęliście aukcje jakiegoś produktu wystawionego w kategorii NOWE gdzie w opisie stan opakowania było "zaklejone taśmą albo lekko zgniecione w transporcie, już nie pamietam. Natomiast sam produkt był higienicznie zapakowany i zabezpieczony fabryczną blendą. To jakiś absurd
według was to tez jest tak że jeżeli ktoś ode mnie kupi produkt NOWY odbierze go i zobaczy np w składzie składnik na który jest uczulony, odeśle go bez kartonika ale higieniczny i fabrycznie zabezpieczony srebrną plombą, bez dostepu powietrza to ja go już nie mogę wystawić jako produkt po zwrocie i napisać brak opakowania zewnętrznego. Czy mam go wystawić jako nowy i napisać brak opakowania zewnętrznego? tylko według was to juz jest złamanie regulaminu i minusowe punkty. Macie najwiekszy marketplace w Polsce a nie potraficie wprowadzić jednej zmiany od a do z tak zeby była funkcjonalna
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Bardzo proszę o przedstawienie oficjalnego stanowiska Allegro co ma zrobić sprzedawca w sytuacji, gdy zgodnie z prawem kupujący dokonuje zwrotu używanych perfum, a serwis pozbawia sprzedawcę możliwości ich dalszej sprzedaży jako produktu używanego.
oficjalne stanowisko będzie takie żebys to sobie wystawiła gdzie indziej niż allegro. Niedorzeczne jest to że nie ma do wyboru "po zwrocie" - nie ma rozróżnienia miedzy nowym a po zwrocie zatem nei da się rzetelnie opisać aukcji. Jeżeli sprzedam coś nowego a ktos mi to zwroci rowniez nowe bo sie rozmyslil to musze wystawic jako nowe a nie po zwrocie, według allegro to jest nierzetelne. Robi sie coraz większy bałagan na allegro
@Krak-akcesoria Że niby Allegro będzie oficjalnie zachęcać do sprzedaży poza Allegro? 😁
Nie, oni sie chyba zabezpieczyli przed dużymi kosztami, które przerzucili na was.
Jak będziecie sprzedawać otwarte perfumy, klient który tego nie doczytał pójdzie po protecta. Z kassy allegro, a tego nie chca.
@Monika__L nie rozumiem. Jak ktoś czegoś nie doczyta to zgłasza zwrot albo zgłasza reklamację do sprzedawcy i dostaje zwrot kasy od sprzedawcy. Raczej teraz będą obciążeni protectem, bo ja nie zamierzam nikomu oddawać 100% pieniędzy za to, że zrobił sobie tester z perfum, których ja potem nie mogę sprzedać, bo Allegro mi zabrania.
bedziesz oddawac bo wyłapiesz negatywa, o to im chodzi
@Health___Beauty to, że Ty nie zamierzasz oddawać ich nie interesuje, jeśli AP uzna, że Ci potrąci z konta, to tak zrobi i nie masz na to wpływu
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ prosze o wypowiedz
@KOGIEL_T Allegro nie ma prawa podważać decyzji sprzedawcy co do obniżenia zwrotu czy odrzucenia reklamacji. Miałam kilka takich przypadków gdzie kupującym wypłacono rekompensatę z AP w takich sytuacjach ale nas NIGDY tą wypłatą nie obciążono. Przecież skoro ktoś mi odeślę używane perfumy to allegro nie może powiedzieć - proszę oddać 100% środków. A jak zapyta dlaczego zwrot 1 zł to prosta odpowiedź- dla mnie to produkt bezwartościowy, bo allegro uniemożliwia mi sprzedaż używanych perfum.
@AlleMakijazPL @Health___Beauty wyjaśniam to z opiekunami kat. perfumy, więc poproszę Was o cierpliwość. Wrócę tutaj do Was, gdy tylko dostanę odpowiedź.
z kategorii nożyczki fryzjerskie, grzebienie, szczotki do włosów również zniknęła kategoria "po zwrocie, "używane". Wydaje mi się, że ludzie takie rzeczy kupują chetnie bo taniej i sobie je sami dezynfekują, to samo pęsety kosmetyczne, zalotki itp. Przeciez to nie jest środek, który po otwarciu traci właściwości lub może wywołać rakcje alergiczną (perfumy zresztą też po zwrocie lub z ubytkiem nie są niebezpieczne dla zdrowia), jest normalnie zdatny do użytku jeśli jest po zwrocie. Chyba klient powinien o tym decydować co chce kupić?
my kiedys sprzedalismy nowe perfumy za 799zł, ktos sobie otworzył popsikał i zwrócił, dostał zwrot mniejszy o 140zł i oczywiście negatyw, w Twoim przypadku bedzie tak samo niestety