@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
”Z rozporządzenia wynika, że zwolnieniu z kasy fiskalnej podlega dostawca towaru, który otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku" i tu moje pytanie, allegro od razu pobiera prowizję i nie otrzymuję całości zapłaty za sprzedany towar. Czy w takiej sytuacji mogę dalej korzystać ze zwolnienia z posiadania kasy fiskalnej ?
Tak możesz, bo i tak zapłatę otrzymujesz na konto bankowe, a nie fizycznie gotówką. Jednakże musisz pamiętać, że są różne wyjątki od zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej.
Ogólnie to masz przedmioty podlegające obowiązkowej fiskalizacji na kasie fiskalnej (sprzedaż choć jednego takiego przedmiotu osobie prywatnej, pozbawia prawa do zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej), przedmioty zwolnione ze zwolnienia z VAT (czyli takie których sprzedaż powoduje że staje się czynnym płatnikiem VAT czyli VAT-owcem). Obie te grupy są niezależne, przedmiot może być w jednej z nich, a może być w obu.
W twoim przypadku masz w ofercie części do samochodów, a to są przedmioty wykluczone ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej oraz ze zwolnienia z VAT. Tak więc nie łapiesz się w ogóle na zwolnienie z kasy fiskalnej. Wyjątkiem jest sprzedaż dla firmy wtedy nie trzeba kasy fiskalnej, ale zostaję VAT.
Ok,dziękuję za odpowiedź. To są moje prywatne aukcje. Na firowym koncie sprzedaje tylko odzież. Chodzi mi tylko o różnice między tym co wpłaca kupujący a dostaje sprzedawca na konto, sprzedaje coś za 100zł a na konto wpada 80zl. Czyli mam większy przychód niż to co wpada na konto i co wykazuję w raportach dziennych. Do tego jeszcze teraz allegro wysyła raport DAC7 gdzie mam większą sprzedaż niż to co wykazuję po wpływach na konto.
Ważne jest, że kupujący nie płaci gotówką. A to, że dostajesz na konto mniej niż cena sprzedaży, to nie problem. Na pobrane opłaty Allegro wystawia ci fakturę.
@ellkar napisał(a):
Chodzi mi tylko o różnice między tym co wpłaca kupujący a dostaje sprzedawca na konto, sprzedaje coś za 100zł a na konto wpada 80zl. Czyli mam większy przychód niż to co wpada na konto i co wykazuję w raportach dziennych.
@ellkar którą z tych kwot wykazujesz jako przychód w raportach dziennych? Ta różnica o której piszesz nie ma wpływu na wysokość twojego przychodu.
@ja_Nitka Wykazuję w raportach dziennych to co wpływa na konto, czyli niższą kwotę którą przelewa allegro po odjęciu prowizji.
@ellkar To robisz błędnie, ponieważ wykazujesz dochód.
Powinieneś wykazywać cały Twój przychód, czyli pełne kwoty, jakie dostajesz od kupujących (łącznie z kosztami wysyłki). Na koniec miesiąca dostajesz fakturę od allegro, na której masz łączną sumę wszystkich pobranych prowizji i przesyłek, którą księgujesz jako koszt. Różnica przychodu i kosztów jest Twoim dochodem, od którego płacisz podatek.
Na Twoim przykładzie: sprzedajesz towar za 100zł (przychód), allegro pobiera automatycznie 20zł (koszt), na konto dostajesz 80zł (dochód).
@ellkar jeszcze napisz że jesteś na ryczałcie xD
Nie, nie jestem na ryczałcie.
@ellkar jeśli masz wykazywać przychód to jest to cała kwota jaką wpłaca Ci klient, tak ja napisał @ogryz7 , więc nie ma tu znaczenia to że Allegro od razu pobiera prowizję.
I przychód powstaje w dniu wpływu środków na rachunek w Allegro, a nie na Twoje konto w banku, jak wypłacasz sobie środki z Allegro raz w tygodniu, to nie znaczy że masz przychód raz w tygodniu.