anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwolnienie z posiadania kasy fiskalnej a prowizja pobierana od razu przez allegro

ellkar
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Z rozporządzenia wynika, że zwolnieniu z kasy fiskalnej podlega dostawca towaru, który otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku"   i tu moje pytanie, allegro od razu pobiera prowizję i nie otrzymuję całości zapłaty za sprzedany towar. Czy w takiej sytuacji mogę dalej korzystać ze zwolnienia z posiadania kasy fiskalnej ?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ellkar

Tak możesz, bo i tak zapłatę otrzymujesz na konto bankowe, a nie fizycznie gotówką. Jednakże musisz pamiętać, że są różne wyjątki od zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej.

Ogólnie to masz przedmioty podlegające obowiązkowej fiskalizacji na kasie fiskalnej (sprzedaż choć jednego takiego przedmiotu osobie prywatnej, pozbawia prawa do zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej), przedmioty zwolnione ze zwolnienia z VAT (czyli takie których sprzedaż powoduje że staje się czynnym płatnikiem VAT czyli VAT-owcem). Obie te grupy są niezależne, przedmiot może być w jednej z nich, a może być w obu.

W twoim przypadku masz w ofercie części do samochodów, a to są przedmioty wykluczone ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej oraz ze zwolnienia z VAT. Tak więc nie łapiesz się w ogóle na zwolnienie z kasy fiskalnej. Wyjątkiem jest sprzedaż dla firmy wtedy nie trzeba kasy fiskalnej, ale zostaję VAT.

oznacz moderatorów

ellkar
#7 Wielbiciel

Ok,dziękuję za odpowiedź. To są moje prywatne aukcje. Na firowym koncie sprzedaje tylko odzież. Chodzi mi tylko o różnice między tym co wpłaca kupujący a dostaje sprzedawca na konto, sprzedaje coś za 100zł a na konto wpada 80zl. Czyli mam większy przychód niż to co wpada na konto i co wykazuję w raportach dziennych. Do tego jeszcze teraz allegro wysyła raport DAC7 gdzie mam większą sprzedaż niż to co wykazuję po wpływach na konto.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ellkar

Ważne jest, że kupujący nie płaci gotówką. A to, że dostajesz na konto mniej niż cena sprzedaży, to nie problem. Na pobrane opłaty Allegro wystawia ci fakturę.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@ellkar  napisał(a):

Chodzi mi tylko o różnice między tym co wpłaca kupujący a dostaje sprzedawca na konto, sprzedaje coś za 100zł a na konto wpada 80zl. Czyli mam większy przychód niż to co wpada na konto i co wykazuję w raportach dziennych. 

@ellkar którą z tych kwot wykazujesz jako przychód w raportach dziennych? Ta różnica o której piszesz nie ma wpływu na wysokość twojego przychodu.

oznacz moderatorów

ellkar
#7 Wielbiciel

@ja_Nitka Wykazuję w raportach dziennych to co wpływa na konto, czyli niższą kwotę którą przelewa allegro po odjęciu prowizji.

oznacz moderatorów

ogryz7
#12 Orędownik

@ellkar To robisz błędnie, ponieważ wykazujesz dochód.

Powinieneś wykazywać cały Twój przychód, czyli pełne kwoty, jakie dostajesz od kupujących (łącznie z kosztami wysyłki). Na koniec miesiąca dostajesz fakturę od allegro, na której masz łączną sumę wszystkich pobranych prowizji i przesyłek, którą księgujesz jako koszt. Różnica przychodu i kosztów jest Twoim dochodem, od którego płacisz podatek.

Na Twoim przykładzie: sprzedajesz towar za 100zł (przychód), allegro pobiera automatycznie 20zł (koszt), na konto dostajesz 80zł (dochód).

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@ellkar jeszcze napisz że jesteś na ryczałcie xD

oznacz moderatorów

ellkar
#7 Wielbiciel

Nie, nie jestem na ryczałcie.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@ellkar jeśli masz wykazywać przychód to jest to cała kwota jaką wpłaca Ci klient, tak ja napisał @ogryz7  , więc nie ma tu znaczenia to że Allegro od razu pobiera prowizję.
I  przychód powstaje w dniu wpływu środków na rachunek w Allegro, a nie na Twoje konto w banku, jak wypłacasz sobie środki z Allegro raz w tygodniu, to nie znaczy że masz przychód raz w tygodniu.

oznacz moderatorów