anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru w uszkodzonym opakowaniu - czy można obniżyć wartość zwracanych środków?

Alkom-PHUP
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam,

Czy mogę obniżyć kwotę zwrotu za produkt, który klient odesłał w uszkodzonym opakowaniu? 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane

@Alkom-PHUP Nie możesz odmówić zwrotu ani automatycznie potrącić za każde zniszczone pudełko. Wydaję mi się, że możesz obniżyć kwotę, jeśli faktycznie udowodnisz, że uszkodzenie opakowania obniża wartość towaru.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Alkom-PHUP
#8 Zapaleniec

Zwrotu oczywiście nie odmawiam. Niemniej jednak w momencie otrzymania otwartego produktu nie mogę wystawić go ponownie z parametrem NOWY - wg regulaminu - tym samym nie sprzedam go już za pierwotną cenę. Kto w takim przypadku powinien ponosić koszty utraty wartości? 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@N_Nitka28 

Nie możesz odmówić zwrotu ani automatycznie potrącić za każde zniszczone pudełko. Wydaję mi się, że możesz obniżyć kwotę, jeśli faktycznie udowodnisz, że uszkodzenie opakowania obniża wartość towaru.

i tutaj przydaje się regulamin allegro z jego definicją towaru nowego o czy moderacja jakoś zapomina

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@RED autor postu zapytał o możliwość obniżenia zwrotu w przypadku uszkodzenia opakowania. I na to pytanie odpowiedziałam

Nie odniósł się do kwestii parametru nowy w ofercie. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#13 Ambasador

Zależy w jakim stopniu uszkodzone i czy opakowanie jest istotną częścią produktu - może pełnić funkcje estetyczne, jak np. ozdobne pudełko do cygar, albo istotne funkcje ochronne, jak np. plastikowe opakowanie do wiertarki.

Jeżeli to jest zwykły kartonik, nie jest jakoś strasznie zniszczony i jeżeli produkt jest cały to nie bawiłbym się już w obniżanie, bo skończysz z negatywem, a obniżysz wartość towaru o kilka złotych. 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@foto-hurtownia 

Generalnie masz rację.

Niestety diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.

Czasem uszkodzenie opakowania, które ma jedynie funkcje transportowe i zaraz po otwarciu produktu wyląduje w śmieciach, może wręcz uniemożliwić sprzedaż produktu na tym portalu. Są na Allegro kategorie dla których jedyny dostępny stan to nowy (chyba np. perfumy), a więc z uszkodzonym opakowaniem niesprzedawalne, co nie oznacza że o zerowej wartości.

Niestety bez względu na to co zrobi sprzedawca, to i tak będzie stratny.

Bo albo zaakceptuje utratę wartości towaru, lub dochodząc swoich racji będzie jak napisałeś i "skończy z negatywem".

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#13 Ambasador

@MOJEGRATY5 Tak, zgadzam się i jestem tego świadom - sami mamy takie towary, których opakowania, jak powiedziałeś, wylądują zaraz w śmietniku, ale że są uszkodzone, to "nowe" już nie są. 

Sprzedawca musi sam ocenić, czy woli obniżyć zwrot i dostać negatywa, czy ponieść koszt finansowy i (może) nie dostać negatywa. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alkom-PHUP jeżeli przedmiot miał status Nowy to teoretycznie tak bo wtedy nie będzie spełniało warunków Nowy wg. allegro

Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli kompletny, nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i bez jakichkolwiek wad lub defektów. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które jest nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach).

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Alkom-PHUP @N_Nitka28 

Jeśli przedmiot który sprzedałeś był NOWY i był dostarczony w NOWYM NIEUSZKODZONYM OPAKOWANIU, to na Allegro, dzięki regulaminowi Allegro masz Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ MOŻLIWOŚĆ OBNIŻYĆ kwotę zwracaną nabywcy o różnicę ceny pomiędzy produktem NOWYM a NIENOWYM.

Allegro za NOWY uznaje produkt (i tu cytat z regulaminu Allegro):

Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli kompletny, nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i bez jakichkolwiek wad lub defektów. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które jest nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach).

Screenshot 2025-09-19 at 08-51-34 Czym jest parametr Stan – Informacje w ofertach – Pomoc dla sprzedających – Allegro.png

Jak powszechnie wiadomo towar NOWY ma większą wartość, niż taki, o którym nie można powiedzieć, że jest nowy. A za utratę wartości "zwracanego" przedmiotu odpowiada konsument. Poniżej zrzut ekranu ze strony UOKiK:

Screenshot 2025-09-17 at 06-22-21 Koszty - UOKiK – Prawa konsumenta.png

By wycenić ubytek wartości przedmiotu można na przykład porównać średnie ceny towaru NOWEGO ze średnimi cenami towaru sprzedawanego w takim stanie jak Twój. Jeśli jednoznaczna wycena szkody jest trudna, to by uniknąć wątpliwości, można przedmiot sprzedać w licytacji "za ile kto da" opisując dokładnie jego stan i wstawiając parametr stan dostępny dla danej kategorii możliwie najbliższy stanowi faktycznemu. Sprzedając towar w licytacji uzyska się trudną do podważenia wycenę aktualnej "wartości rynkowej" przedmiotu.

Ale zanim podejmiesz taką decyzję, rozważ jej konsekwencje.

Masz prawo obniżyć cenę i tego nikt nie będzie kwestionował.

Ale nabywca ma prawo wystawić Ci negatywny komentarz i jeśli tylko nie będzie on wulgarny, to Allegro go nie usunie, a Ty będziesz się musiał mierzyć ze wszystkimi jego konsekwencjami.

Bo choć masz słuszność, to spadek w rankingach Cię nie minie...

Nie wiem o jaką kwotę idzie gra, ale jeśli to nie są znaczące kwoty, to moim zdaniem nie warto, gdyż potencjalne straty mogą przewyższyć chwilowe zyski.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

Client:80340374
#15 Entuzjasta

Wg allegro towar NOWY ale z uszkodzonym, zniszczonym czy nawet zadrapanym opakowaniem nie może być nowy tylko jest uzywany. Niewazne, że towaru nikt nie używał.

Uzywane i koniec wiec zniszczenie a nawet samo otwarcie opakowania realnie obniża wartość towaru nowego do wartości towaru używanego

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Client:80340374 

Tak właśnie jest. Towar NOWY ma być TAKI JAK FABRYKA DAŁA.

Z potarganym opakowaniem, czy bez opakowania NOWY JUŻ NIE JEST, a jaki da mu się przypisać konkretny parametr, to już zależy od kategorii. Nie zawsze musi to być parametr UŻYWANY, bo to też niezgodne jest ze sanem faktycznym. Są kategorie gdzie da się ustawić stan na "NOWY BEZ METKI", "PRZEPAKOWANY", "POWYSTAWOWY" itp. Ale jak ktoś szuka całkowicie nowego i taki filtr ustawi to ofert produktów "NOWOPODOBNYCH" nie zobaczy. I tak powinno być.

Mnie wielokrotnie szlag trafiał, gdy kupowałem kiedyś coś co miało być nowe i nawet samo w sobie było, ale przychodziło w opakowaniu wyglądającym jakby ktoś je przed chwilą psu z gardła wyciągnął, pogniecionym, brudnym i poklejonym taśmą. Pies trącał jak to był kosz na śmieci. Ale jak kiedyś dostałem w takim opakowaniu "produkt kolekcjonerski" który miał być prezentem to "zmieniłem poglądy". I choć w mojej historii na Allegro 95% obrotu to sprzedaż, to w tym wypadku nie jestem w stanie bezwarunkowo stanąć po stronie sprzedawców.

Sprzedawcy powiedzą - Trzeba było czytać opis, lub mogłeś "zwrócić". I częściowo będą mieć rację. Mogłem "zwrócić", ale nie zawsze dostawa i zwrot były/są darmowe, bo zależy kto i od kogo kupuje. Reklamacje nie zawsze są uczciwie przez sprzedawców rozpatrywane i czasem udowadniać swoje racje trzeba, co jest kosztowne a na pewno czasochłonne. Czasem walka "o swoje" nie warta jest "zdrowia i nerwów". A czytanie opisu, gdzie sprzedawca gdzieś tam pośród wielostronicowego elaboratu umieszcza lakoniczną notkę o faktycznym stanie opakowania, jest równie "moralne" jak umieszczanie przez banki kluczowych informacji małym druczkiem w "dopiskach" na końcu strony. Po przebrnięciu przez któryś tam z kolei taki opis po prostu wymiękłem.

Jako sprzedawca chciałbym by we wszystkich kategoriach, w których dopuszczona jest sprzedaż produktów ze stanem innym niż nowy Allegro udostępniło stan "NOWY PRZEPAKOWANY", "NOWY BEZ OPAKOWANIA" itp. Na Allegro to się raczej nie uda, bo mam wrażenie, że serwis metodą "małych kroczków" zmierza w kierunku bycia "galerią handlową" w której sprzedawcy oferują wyłącznie nowe produkty. Ale może choć na Lokalnie, bo tam oferowane są produkty "niemasowe" i o bardzo różnych stanach, a dostępne parametry są raptem 4 i zwykle nie oddają rzeczywistego stanu towaru.

I choć zwykle nie zgadzam się z polityką serwisu, szczególnie z tą wymierzoną w sprzedawców, to w tym wypadku Allegro ma moje poparcie.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

Alkom-PHUP
#8 Zapaleniec

@N_Nitka28Cały bowiem problem bierze się ze sprzecznych ze sobą informacji jakie podaje portal. Klientowi należy się pełny zwrot - jeśli opakowanie nie stanowi integralnej części produktu a my nie możemy ponownie go sprzedać z parametrem NOWY bo ma otwarte lub podniszczone opakowanie. 

Być może wprowadzenie we wszystkich kategoriach parametru stanu NOWY OTWARTY ułatwiłoby nam pracę. Albo możliwość wyboru stanu opakowania przy wyborze parametru NOWY na otwarte, uszkodzone itp.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

Zależy jaki towar, w niektórych przypadkach, w których opakowanie jest bardzo wazne myślę że przejdzie.

oznacz moderatorów