anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru zakupionego na FV od firmy

TechartGSM
#12 Orędownik#

Firma w formie spółki z o.o. zakupiła ode mnie towar na FV a po odebraniu przesyłki zgłosiła zwrot towaru. W ofercie jest zaznaczone iż nie przyjmuję zwrotów od firm. Zasadniczo nie widzę problemu by oddać pieniądze - chciałbym się tylko upewnić że w takiej sytuacji mogę grzecznościowo dokonać zwrotu za sam towar, bez kosztu wysyłki i nikt nie spróbuje mi tego podciągnąć pod zakup konsumencki i każe zwrócić koszt najtańszej wysyłki, prawda?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

bosek_2804
#13 Ambasador#

Odpowiem za siebie. Sprzedając na faktury dla firmy od firmy zwrotów mamy prawo nie przyjmować, ale to robimy bo ALLEGRO nas zniszczy. Co do kosztów wysyłki, nigdy nie zrobiłem korekty faktury na usługę transportowa i nigdy się kupujący nie upomniał.  Próbuj. 

***(...Allegro doprowadza do konfliktów między ludźmi...)
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TechartGSM na allegro to tak grzecznościowo nie działa 😞  albo przyjmujesz i oddajesz z kosztem dostawy albo nie, oddasz bez kosztów będzie dyskusja i problemy 😞

Jak mi zgłasza zwrot firma od razu zanim wyślą robię odmowę i wklejam ustawę 🙂 potem jak jest normalny kontakt możesz dogadać się że oddasz bez kosztów wysyłki ale to zależy na kogo trafisz 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TechartGSM
#12 Orędownik#

W takim razie tym bardziej chętnie posłucham odpowiedzi kogoś z Allegro...

W moim mniemaniu nie jest to zwrot konsumencji, więc nie powinny obowiązywać zasady zwrotu konsumenckiego i mogę nie oddawać kosztu wysyłki...

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM podaj proszę numer tego zamówienia. Znając szczegóły będę mogła odnieść się do Twojego pytania szczegółowo. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#12 Orędownik#

@la_nika Proszę:

fb10d560-1147-11f0-8bd9-bdee86130310

Zaznaczam że chodzi mi o ogólne stanowisko w takich przypadkach, czyli : nie reklamacja tylko zwrot w stylu bez podania przyczyny, nie pasuje mi itp. oraz podmiot wyłączony z praw konsumenta, czyli spółka z o.o., komandytowa i inne takie.
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM przy zakupie niekonsumenckim (a ten taki jest) nie jest to uregulowane, czyli wszystko zależy od tego jak się dogadacie z kupującym. Nie musisz przyjmować takiego odstąpienia, więc decyzja o zwrocie wpłaty jest już ukłonem w stronę kupującego.
Jako Allegro nie będziemy w to wnikać, natomiast myślę, że warto poinformować kupującego, że zgadzasz się na zwrot i dlatego zwracasz tylko koszt zamówienia, nie dostawy. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Dokładnie tak to powinno działać. Usługa dostarczenia towaru jako faktura za transport to skonsumowany pączek. Oddać takiego pączka się nie da, a zwrot się bardzo źle, wręcz brzydko kojarzy. Zwrot. A feeee. 

***(...Allegro doprowadza do konfliktów między ludźmi...)
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@la_nika Jako Allegro nie będziemy w to wnikać,

Serio ? odda za sam towar, mimo że się dogadali, będzie dyskusja, boty wezmą to za zakup konsumencki potem wniosek do protect, nie od dziś tu jesteśmy 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów