Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Bardzo proszę o poradę czy w takim przypadku możemy odmówić przyjęcia zwrotu towaru ?? klient otrzymał zakupiona kurtkę 26 stycznia , zgłosił zwrot 8 lutego przed chwilą czyli 26 lutego otrzymaliśmy zwrot (nadana została wczoraj
Oczekuje na nadanie
2024-01-25, 13:40
W drodze
2024-01-25, 13:57
. Kurtka jest ewidentnie noszona . Metka była urwana i jest przywiązana na supeł , kurtka śmierdzi potem , nie nadaje się do dalszej odsprzedaży. Tu ewidentnie Pani sobie w kurtce pochodziła miesiąc i oddała. Po prostu wiem , że jak odmówię przyjęcia zwrotu otrzymam negatywny komentarz , no ale dlaczego ja mam płacić 1000 zł za kurtkę i wyrzucić ją do kosza bo zapach nie pozwala na nic innego. Czy allegro w tej sytuacji stanie po stronie sprzedającego ?????
@daily-torebki nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu , masz prawo natomiast umniejszyć zwrot środków adekwatnie do utraty wartości towaru na skutek działania klienta ,.... oczywiście skrupulatnie to uzasadniając .
Zwrot został dostarczony po terminie zgłoszone 8 lutego nadane do zwrotu 25 lutego czy nawet to nie jest podstawą do odmowy zwrotu
@daily-torebki Nie bo oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest nadal ważne - towar jest Twoją własnością.
Tak to niestety wygląda.
@daily-torebki nie , towar po odstąpieniu od umowy należy do Ciebie , jeśli czas na zwrot został przekroczony możesz naliczyć koszty za bezumowne korzystanie z przedmiotu .
@daily-torebki Nie masz prawa odmówić przyjęcia zwrotu - odstąpienie od umowy zostało złożone w terminie i towar jest Twoją własnością.
Oddaj kurtkę do pralni i potrąć kupującemu koszty prania oraz utratę wartości.
Zachowaj oczywiście dowód opłacenia usługi prania aby móc go przedstawić kupującemu.
Negatywa nie unikniesz pewnie ale co innego można tu doradzić?
@daily-torebki klient ma 14 dni na odstąpienie od odebrana i kolejne 14 dni na nadanie od odstąpienie więc może to trwać spokojnie miesiąc 😞
Odmówić zwrotu bez podania przyczyny nie możesz ale musisz wycenić tyle ile warta jest używana kurtka, oddaj 200 zł i za tyle ją wystaw, jak oddasz całość to tym samym uczysz że tak się da, że tak można itp.
tu masz podstawę prawną 🙂
Art. 34. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 obowiązki informacyjne przedsiębiorcy ust. 1 pkt 9.
no właśnie ja rozumiem ale on zgłosił zwrot 8 lutego a nadał kurtkę 25 lutego (powinien 22 )
@daily-torebki odstąpienie jest dalej w mocy, a Ty możesz dodatkowo obciążyć konsumenta za bezumowne korzystanie - posiadanie Twojego towaru ale odmówić nie możesz 😞
@daily-torebki daj kurtkę na pralnie chemiczną i przedstaw rachunek na użytek dyskusji i protecta jako jedna z pozycji poniesionych kosztów przywrocenia towaru do stanu używalności