Cześć,
kilka dni temu wstawiłam ofertę klimy, której stan wskazywał na "niepełny komplet", a na samej górze opisu zawarta była informacja, że brakuje w niej pilota, lecz urządzenie można obsługiwać przez apkę.
Klima poszła do klienta, a ten najpierw do mnie napisał z prośbą o wyjaśnienia, więc otrzymał odpowiedź, że stan produktu jest zgodny z opisem oferty. Ten uznał, że następnego dnia podłączy produkt. W tym samym czasie założył dyskusję, w której napisał to samo i od razu ją zamknął. Dzisiaj znów napisał wiadomość, w której domaga się, aby umożliwić mu dokonanie zwrotu, bo jak twierdzi - zakup był dla osoby starszej, co mnie dziwi, bo zakup w rzeczywistości jest na firmę, której punkty PKD bardzo pokrywają się z tym, że sprzęt mógłby być używany w biurze. Dodatkowo wiedział jak wygląda zestaw, a w dalszym ciągu zdecydował się na uruchomienie produktu i wtedy nie myślał o tym, że starsza osoba nie będzie umiała obsłużyć tego aplikacją?
Mniejsza - pytanie bardziej dotyczy tego czy jeśli on zamówił produkt na firmę (JDG) i najbardziej prawdopodobne jest zakupienie tego na użytek działalności + potwierdził świadomość dot. stanu produktu w koszyku, to czy ja mam obowiązek umożliwiać mu jakikolwiek zwrot?
Czy ktoś spotkał się już wcześniej z taką sytuacją?
Jeżeli z PKD lub profilu działalności firmy (możesz np poszukać ich strony internetowej), wynika, że zajmują się sprzedażą, montażem lub konserwacja klimatyzacji, to jest to zakup związany z działalnością gospodarczą. Wtedy nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu.
Jeżeli nie można określić czy zakup miał związek czy nie z prowadzą działalnością gospodarczą, to kupujący najpóźniej w chwili zakupu powinien złożyć oświadczenie, że zakup nie ma charakteru zawodowego.
Niestety nie ma w punktach PKD nic o konserwacji czy montażu klimatyzacji, jednak jest np. "Działalność związana z administracyjną obsługą biura, włączając działalność wspomagającą" i czysto teoretycznie chyba można to pod to podciągnąć. Chociaż klient nie składał żadnego oświadczenia, o którym wspominasz.
Ciekawi mnie jak zapatruje się na to allegro.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Proszę o wytłumaczenie dlaczego klient:
1- miał możliwość dokonania zwrotu, kiedy zakup był na firmę i w wiadomościach odmówiłam przyjęcia zwrotu, co klient zignorował i postąpił po swojemu
2- nadał produkt 37 czy nawet 38kg za pomocą DPD za 19,99zł?
Przepraszam bardzo, ale pytałam kuriera DPD do jakiej wagi przyjmuje paczki w ramach Allegro i to co klient odesłał mi w tej cenie znacznie przekracza granice. Ja musiałam to nadać za ponad 120zł i sytuacja jest dla mnie bardzo niezrozumiała.
Platforma aktualnie postawiła mnie w sytuacji podbramkowej, więc proszę o wyjaśnienia i porady co do dalszych kroków. Paczka ma być u mnie jutro i nie zamierzam jej przyjmować.
Cześć @xaze3331, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy Twój wpis, na Twoim koncie nie widzę żadnych zamówień.
Dziękuje @xaze3331, konsultuję sprawę z odpowiednim działem. Wrócę do tego wątku, gdy otrzymam od niego odpowiedź.
@matt_rose czy udało się uzyskać odpowiedź?
Cześć, @xaze3331. Jeszcze to weryfikujemy. Damy Ci znać, gdy otrzymamy więcej informacji.
@xaze3331 odpowiedź masz tu https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/czy-to-zgodne-z-prawem-konsumenta/m-p/121...
Jeśli sprzedawca podejrzewa, że zakup nie miał charakteru konsumenckiego, jako Allegro nie możemy tego podważyć. Nie jesteśmy sądem i nie mamy mocy prawnej, aby zweryfikować charakter zakupu.
Tu chodzi o kwestie prawne. Nie jesteśmy sądem, dlatego nie mamy podstaw, aby podważać decyzję sprzedawcy. Jeśli nie zgadzasz się z nim, możesz wejść na drogę sądową.
Na początek. Klient odesłał, przez DPD czy Allegro Delivery DPD, to są dwie różne firmy kurierskie. Każda na własny cennik i regulamin.
Jeżeli chodzi o zwrot za 19,99 zł, to oficjalnie paczka ma mniejszą masę i jak zostanie zważona na sortowanii, to będzie naliczona dopłata.
@xaze3331 Klima do biura to nie to samo co wiertarka dla budowlańca 🙂 ale masz prawo po swojemu postąpić i odmówić nikt Ci nie podważy tego prócz sądu, teraz wezwij kupującego do odebrania paczki i zaznacz że ma na to 7 dni po tym czasie zaczniesz naliczać za magazynowanie 😄