anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Delivery DHL od 7 kwietnia

MAMY ROZWIĄZANIE!
kostas11
#21 Demiurg#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  powiedźcie mi czy jak dołączy DHL do Allegro Delivery podjazd będzie darmowy od pierwszej paczki ?

Bo powiem Wam że jak zrobicie płatne czy wprowadzicie do innych z pakietu Delivery darmowe od 5 szt to trzeba będzie się pożegnać, na dziś mam z reguły po jednej góra dwóch jednego przewoźnika, ostatnio miałem 1 x One Box DPD, One Box UPS i Orlen 😞  Gdzie ta wasza ekologia ?

Czy nie można zrobić jednego kuriera obsługującego sprzedawcę do wyboru przez sprzedającego, przecież ja wiem lepiej co terminowo wychodzi mi z firmy !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39
GasparPL
#9 Pomysłodawca#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_  też tego nie rozumiem. Prowadze małą sprzedaż do kilkunastu paczek dziennie, a zaraz będę musiał pilnować 5 kuriera... Kumam jakby np 2-3 było obowiązkowych. Ale 5 kurierów? Orlen i UPS odbierają ode mnie w porywach 2-3 paczki, czasem jedną. Kompletnie nie widzę w tym sensu, żeby moje paczki rozbijały się na tylu kurierów. Dobrze, że kurier Allegro do mnie nie jeździ, bo tak bym miał 6 kurierów na głowie. Moim zdaniem PRZESADA......

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@esturion_pl sens jest taki że walczą z InPostem i chcą ich wygryźć, a jaki będzie tego efekt zobaczymy za jakiś czas, ja osobiście powoli mam tego dość, 5 paczek i każda innego przewoźnika 😞 podwyżki 😞 dokręcają tak śrubę że zaraz urwą gwint 😄

Ruch mniejszy styczeń - luty ubyło pół miliona użytkowników 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

@kostas11 Rozumiemy, że woleliby mieć własną metodę wysyłki, jednak to InPost posiada najchętniej wybieraną sieć automatów i Allegro tego jeszcze długo nie zmieni.

Czy ktokolwiek z Allegro może odpowiedzieć po co to robicie?

Przecież skoro np. jest X wysyłek to im więcej u danego kuriera tym niższa cena. Natomiast wy dzielicie na jak najwięcej kurierów, ale i tak nie dajecie możliwości wyboru kuriera Klientom. Czy stoi za tym jakaś logika czy to chęć ciągłych zmian i wykazania swojej pracy?

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@esturion_pl przecież mają swoją One Kurier 🙂 

Robią to po to żeby kupujący mieli więcej przewoźników do wyboru, a z drugiej strony sami wybierają kurierów 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

@kostas11 Bardziej chodzi o to, że One Kurier to i tak współpraca z przewoźnikami. Ich usługa to nadal realizacja zamówień na bazie zewnętrznych przewoźników. Temu dziwimy się, że zamiast realizacji Allegro Delivery przez jedną firmę kurierską inną niż InPost jest realizowana przez kilka firm.

Są to utrudnienia logistyczne i formalne, trudne do wyjaśnienia, temu chcielibyśmy poznać stanowisko serwisu.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@esturion_pl na razie to współpraca, potem rozbudowa sieci i wspomnisz moje słowa że rok - dwa pogonią UPS, DPD i DHL i zacznie się monopol 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Syla270985
#13 Ambasador#

Dobrowolnie tego *$&@?% bym nie włączyła dla klientów. Wystarczył mi jeden przypadek kiedy zamówiłam kuriera DHL a po przesyłkę nie przyjechał i musiałam nadać InPostem do Paczkomatu umówionego z klientką. Nie można nadawać ich przesyłek w boxach tylko zamawiać podjazd, w Żabkach też nie przyjmują, czyli uzależnienie od humorku kuriera, któremu po przesyłkę nie chce się podjechać. Już wolę One, przynajmniej czy to box czy kurier, mogę nadać w maszynie. Jak mi to włączycie to wyłączę, najwyżej będę bez Smart. Chyba że w żabkach zaczną to to przyjmować albo w boxach. 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@GasparPL @esturion_pl @AlePiesio Dodajemy kolejnych partnerów w ramach Allegro Delivery, ponieważ dzięki temu powiększamy sieć Allegro Delivery o kolejne automaty i punkty odbioru, a także dostawy do domu kurierem DHL. 
Metody Allegro DHL, które włączymy do Allegro Delivery to Allegro Kurier DHL, Allegro Odbiór w Punkcie DHL oraz Allegro Automat DHL BOX 24/7.

Odpowiadając na wcześniej zadane pytania @kostas11, podjazd kuriera DHL w ramach Allegro Delivery bedzie darmowy bez względu na ilość przekazywanych przesyłek.
DHL w ramach Allegro Delivery będzie działał bardziej jak ORLEN, ponieważ przesyłki można nadawać także w automatach i punktach przewoźnika.
@AlePiesio Nie można odznaczyć konkretnej metody w ramach Allegro Delivery (wyjątkiem jest Allegro One Kurier, dla niektórych adresów udostępniamy możliwość wyłączenia tej metody dostawy, jeśli Kurier nie obsługuje adresu odbioru). 

Sprzedający będą mogli nadać przesyłki wyłącznie przez Wysyłam z Allegro lub poprzez integrację zewnętrznych narzędzi z API Wysyłam z Allegro). 
Sprzedający będą mogli przekazać paczki podczas jednorazowego lub stałego podjazdu kuriera, w automatach paczkowych DHL BOX 24/7 oraz w punktach nadań DHL POP, również w Żabkach.
W okresie przejściowym – czyli do czerwca – metody Allegro DHL możecie włączać i wyłączać w cenniku niezależnie od pozostałych metod Allegro Delivery. Potem włączymy je już na stałe w ramach programu.

la_nika_0-1741615574632.png

W tym artykule znajdziecie informacje na temat DHL w ramach Allegro Delivery, a jeśli macie pytania, oczywiście chętnie na wszystkie odpowiemy. 
Zachęcam też do udziału w webinarze na ten temat (26 marca g. 13:00) możecie zapisać się na niego tutaj

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
GasparPL
#9 Pomysłodawca#

@la_nika rozumiem, ale nie uważa Pani że przy kilkunastu paczkach dziennie oczekiwanie na przyjazd 5 kurierów to przesada?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@GasparPL jasne, rozumiem że przy małej ilości przesyłek podjazd pięciu kurierów to sporo, ale mam nadzieję, że takie sytuację, jeśli będą się zdarzać, będą rzadkością. Nikt nie steruje u nas tym ręcznie, a system działa tak, aby przesyłki docierały do kupujących najszybciej, więc gdy wybierają Allegro One w ramach Delivery to czy system wybierze UPS czy DPD zależy od wielu czynników.
W przypadku pozostałych metod Allegro Delivery to kupujący wybiera przewoźnika. 

@esturion_pl tak, to ten sam rodzaj usługi, ale nie wybieramy tylko automatów paczkowych i punktów z oferty konkretnych przewoźników, chcemy też zwiększyć zasięgi kurierskie. Mając w ofercie więcej przewoźników, jesteśmy w stanie obsługiwać więcej kupujących.
Rozumiem Wasz punkt widzenia tej sytuacji, ale dla nas z perspektywy całej Polski i całego Allegro współpraca z większą ilością przewoźników jest korzystna i pozwala nam rozwijać metody Allegro Delivery. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika W takim razie ostatnie pytanie z naszej strony w tym temacie. Czy jest jakikolwiek przewoźnik w Polsce który nie świadczy usług kurierskich na terenie naszego całego kraju?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@esturion_pl rozumiem, że jest to pytanie retoryczne. 
Nie znam takiego przewoźnika. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika 

@la_nika  napisał(a):

chcemy też zwiększyć zasięgi kurierskie. Mając w ofercie więcej przewoźników, jesteśmy w stanie obsługiwać więcej kupujących.

Kiedy spytaliśmy o zasięgi kurierskie w Polsce nie było to retoryczne pytanie z naszej strony. Zdziwiliśmy się po prostu, iż napisała Pani o zwiększeniu zasięgów kurierskich, skoro wybierając dowolnego kuriera w Polsce zasięg kurierski jest na cały kraj. Natomiast te zmiany są wprowadzane na nasz rynek krajowy, stąd też nasze niezadowolenie w stosunku do tychże zmian.

O ile zwiększenie gęstości punktów odbioru jest jakimś argumentem "za", to zasięg kurierski nie jest takim argumentem w wysyłkach krajowych w Polsce.

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

@la_nika proszę pamiętać,że tych 5 kurierów co przyjechało po jedną paczkę, to może wrócić z powrotem że zwrotami ,  i tak jeźdżą z jedną paczką w jedną i drugą stronę 

oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika Czyli oficjalnym powodem jest rozszerzenie sieci punktów. Natomiast jak to ma się do kurierów? Przecież nie ma znaczenia czy podjedzie do nas na adres DPD, DHL, UPS. To ten sam rodzaj usługi.

Dodatkowo logistycznie zarządzanie tak wieloma rodzajami w ramach Allegro Delivery też mija się naszym zdaniem z celem, gdyż zysk w postaci trochę gęstszej sieci odbiorów jest niczym w porównaniu z trudnością obsługi takiego rozwiązania. Często np. 3 automaty stoją obok siebie, więc realnie niezbyt dużo to daje ostatecznemu odbiorcy.

oznacz moderatorów
logario_ig
#12 Orędownik#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

A czy ogarniecie przy tej okazji problem dużych rozmiarów w AD? Czy zostanie tak jak było z One Kurierem? Przypominam, że nie można przypiąć dostawy AD do towarów większych niż 64 cm, bo nie można ustawić AD bez punktów odbioru. Czyli teoretycznie można nadać One Kurierem paczkę 64+ cm, ale jednocześnie nie można, bo nie można włączyć samego One Kuriera. Jeżeli teraz dodacie DHL do AD bez tej zmiany, to DHL-em też nie będzie można już nadawać większych przesyłek, co do tej pory było możliwe.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@logario_ig upewnię się i dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@logario_ig pracujemy nad docelowym rozwiązaniem tego problemu.
Na razie Allegro Kurier DHL zostanie dostępny również poza programem Allegro Delivery.
Poza Allegro Delivery, Allegro Kurier DHL pozostaje bez zmian (jeśli chodzi i o wymiary i o cennik).
Do czasu włączenia Kuriera DHL w Allegro Delivery, problem z większymi gabarytami powinien zostać rozwiązany. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
TomBanknoter
#18 Luminarz#

@kostas11 Mi to już nie robi różnicy, co najwyżej utwierdza w przekonaniu, że decyzja o ewakuacji z tego chorego miejsca była słuszna 😋

oznacz moderatorów
ACQUATICA
#11 Animator#

Mnie to Allegro już bawi. Ostatnio były 4 paczki, jedna do Allegro One, jedna Pocztex, jedna inpost i jedna Orlen. Najpierw spacerek do jednego paczkomatu, później do drugiego, później do punktu 200  m dalej, a później na pocztę. Na wysłanie 4 paczek poświęciłem pół godziny (nie licząc przygotowania). Nie wiedziałem czy śmiać się, czy płakać. teraz dojdzie DHL czyli odwiedzę jeszcze Żabkę, którą tak "uwielbiam" by nadać DHL. I jeszcze musisz pamiętać godzinę graniczną wszystkich. To powoli przestaje bawić... 

oznacz moderatorów