Cześć,
mam pilną sytuację związaną z dostawą w ramach usługi Allegro DHL i liczę, że ktoś z Allegro może tu szybciej zareaguje, bo przez formularz reklamacji dostałam informację, że odpowiedź może potrwać nawet tydzień - a tu czas jest kluczowy.
Klient wybrał dostawę kurierem pod drzwi. Kurier oznaczył przesyłkę jako „nieudaną próbę doręczenia” i przekierował ją do punktu odbioru Żabka, mimo że klient był cały czas w domu. Klient jest po amputacji nogi, mieszka na drugim piętrze i fizycznie nie jest w stanie odebrać paczki z punktu.
Klient kontaktował się z kurierem - ten twierdzi, że dzwonił domofonem, ale klient niczego nie słyszał. Co więcej, tego samego dnia inny kurier bez problemu skorzystał z domofonu i dostarczył przesyłkę, więc instalacja działa prawidłowo. Kurier twierdzi teraz, że do ponownej próby doręczenia potrzebne jest zlecenie z DHL (tzw. interwencja).
Problem w tym, że ja jako sprzedawca nie mogę złożyć takiej dyspozycji bezpośrednio w DHL, bo przesyłka jest realizowana w ramach Allegro. Infolinia DHL odrzuca mnie, a Allegro w reklamacji pisze, że odpowie w ciągu tygodnia.
To absurdalna sytuacja - przesyłka jest kilka minut drogi od klienta, a człowiek po amputacji nogi nie dostanie paczki, bo systemowo nie da się tego teraz „przepchnąć” szybciej.
Czy ktoś z Allegro może pomóc przyspieszyć interwencję w DHL, żeby kurier po prostu odebrał paczkę z punktu i doręczył ją zgodnie z zamówieniem?
Numer Allegro AD026BFE30
@rzepowo_pl Poprosiłam o interwencję. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.
Specjalna obsługa osób niepełnosprawnych, to ustawowe zadanie operatora wyznaczonego (oczywiście wymaga to zgłoszenia, że pod danym adresem mieszka taka osoba). Niestety inne firmy będą traktować takie adresy, jak każdy inny adres, bez specjalnego traktowania.
Dzięki za wyjaśnienie, przekażę tę informację klientowi.
W tej konkretnej sytuacji problem polega jednak nie tylko na kwestii specjalnej obsługi osób z niepełnosprawnością, ale przede wszystkim na tym, że klient był cały czas w domu, a mimo to kurier oznaczył brak doręczenia i przekierował paczkę do punktu odbioru. Tu chodzi więc o niewykonanie usługi zgodnie z wybraną formą dostawy, niezależnie od statusu klienta.
Co z tego? Allegro nie daje ludziom możliwości wybrania jej. To nie pierwszy na tym forum przypadek paczki na adres dla osoby niepełnosprawnej przekierowanej tylko dlatego, że kurierowi Dhl nie chciało się dostarczyć i wklepał trefny status i pozbył się kłopotu.
Smart dyskryminuje niepełnosprawnych.
@rzepowo_pl Niestety nie mam dobrych wieści do przekazania.
Jeśli klient nie ma możliwości poproszenia kogoś o odebranie przesyłki w jego imieniu, będzie ona czekać w punkcie do wyznaczonego terminu, a następnie zostanie zwrócona do Ciebie. Opcja przekierowania ponownie na adres niestety w przypadku tego przewoźnika nie działa.
Najlepszym rozwiązaniem będzie zwrot tej paczki oraz złożenie przez klienta nowego zamówienia. Jeśli klient zrobi to teraz, czas oczekiwania powinien być krótszy niż rozpatrywanie reklamacji na usługę dostawy.
Ok, dziękuję za informację