anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

POWRÓT DO SZKOŁY Z ALLEGRO DELIVERY - wątpliwości co do przebiegu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:103336151
#8 Zapaleniec

Witam,

Obecnie przeprowadzany jest konkurs o nazwie "Powrót do szkoły z Allegro Delivery"- https://allegro.pl/regulaminy/regulamin-konkursu-powrot-do-szkoly-z-allegro-delivery-BvLbPPrOghX W ramach tego konkursu za każdą dostawę z Allegro Delivery otrzymuje się kupon do gry, w której jak najszybciej należy zaznaczyć obrazki cieżarówek. Następnie najlepszy wynik z wszystkich gier jest przypisywany użytkownikowi.

Niby wszystko brzmi fajnie i zrozumiale, ale... nie ma żadnej tabeli zwyciezców czy najlepszywch wyników co nie daje poglądu na to gdzie plasuje sie dany użytkownik w rozgrywkach. Ponadto, poddaje to w wątpliwość zliczanie i sprawdzanie tych wyników, gdyż nie ma oficjalnej listy jakichkolwiek zawodników. Z tego co czytam w regulaminie, oficjalnego przydzielenia nagród też nie ma tylko "do odpowiednich osób rozesłane zostaną maile". Nasuwa się zatem podejrzenie, że w loterii wcale nie muszą zostać rozdane nagrody, a jak już zostaną to niekoniecznie osobom, które brały udział w konkursie i zdobyły najlepszy wynik, bo nie ma nawet żadnych wyników ani nikt niczego nie może weryfikować. Być może jestem przewrażliwiony, ale jeśli to jakoś nie zostanie uregulowane to chyba zwrócę się z tym do UOKiKu, bo śmierdzi to na kilometr przekrętem. 

Oczywiście mogę się mylić, mogłem też coś pominąć w regulaminie, więc proszę mnie poprawić jeśli zajdzie taka potrzeba. A i nie przejdzie zasłanianie się RODO, bo tutaj nie chodzi o żadne dane osobowe, a dane osobowe można w takim rankingu przetworzyć w sposób zgodny z ustawą 😉

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:103336151 konsultuję ten temat, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:103336151 dostałem odpowiedź z konsultacji, że organizator nie udostępnia publicznie tabeli wyników, więc nie ma możliwości porównania swojego czasu z innymi.

Zwycięzcy będą powiadamiani wyłącznie mailowo, zgodnie z kryteriami wskazanymi w regulaminie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
WerBes
#7 Wielbiciel

Zagrałam kilka razy i za każdym razem wyskakiwała informacja o błędnie zaznaczonych obrazkach… 

po kliknięciu „graj” były obrazki które jak najszybciej klikałam żeby były odsłonięte. Czy źle robiłam? 

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@WerBes po kliknięciu "graj", należy zaznaczyć wszystke wskazane w zadaniu obszary, w jak najkrótszym czasie. Tutaj znajdziesz regulamin. 😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:137776451
#8 Zapaleniec

Były wyniki? Miały być do dzisiaj:

1. Konkurs trwa w okresie od dnia 18 sierpnia 2025 r., godz. 08:00 do dnia 7 września 2025 r., godz. 23:59. Ogłoszenie wyników nastąpi dnia 15 września 2025 r.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ale co mają powiadomić wszystkich uczestników że wygrał np. @Client:103336151 ?
Czy mają podać wszystkim Twoje dane osobowe tak, żeby każdy zainteresowany mógł przyjechać i sprawdzić osobiście czy aby na pewno nagroda istnieje? 

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Wow, ale jesteś śmieszkiem, no boki zrywać...

Pytam tylko czy maile poszły do zwycięzców, bo na stronie jest data 20 września, która nie wiadomo skąd pochodzi. Regulamin jest wiążący, ale z konkursami tak jest, że niektórzy organizatorzy sami go nie przestrzegają. Wystarczyło napisać: Tak, maile zostały rozesłane. Złośliwości nie są potrzebne, bo czytać umiem.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:137776451 dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoimi wątpliwościami. Uspokajam, że zarówno konkurs jak i nagroda istnieją. 

Regulamin i zasady konkursu są jawne i opisane w regulaminie.

Formuła konkursu nie przewiduje "rankingu" czy "ligi" uczestników, która byłaby ogólnie dostępna. Regulamin nie przewiduje też publikacji listy zwycięzców, czy listy najlepszych, zasady te obowiązują od początku konkursu.

W aktualnym brzmieniu regulaminu nie przewidujemy publikowania danych osobowych uczestników czy laureatów konkursu, a patrząc z formalnego punktu widzenia, nie mamy do tego podstawy prawnej. Tego typu działania wymagałyby uprzedniej zgody, ponieważ inne podstawy prawne wynikające z RODO mogłyby być nadmiarowe względem skali konkursu oraz mogłyby nie wytrzymać testu niezbędności tj. publikacja takich danych nie byłaby niezbędna, by tego rodzaju konkurs przeprowadzić a ponadto takie rozwiązanie (tj. tylko bezpośredni kontakt ze zwycięzcami) jest powszechnie stosowaną formułą konkursową.

Pragnę też uspokoić, że tego rodzaju konkursy bywają kontrolowane przez właściwe organy (np. UOKIK, UODO) i Allegro jako firma o dużej skali działania jest również traktowana ze szczególną uwagą przez te organy. Nie możemy sobie zatem pozwolić na działania pozorowane, tworzenie konkursów "na niby", czy przyznawanie nagród wedle uznania tylko dlatego, że odbywa się to wewnątrz organizacji.

Doprowadzenie do tego typu sytuacji byłoby nie tylko złamaniem prawa, ale naraziłoby Allegro na bardzo wysokie kary, a ponadto na poważne nadszarpnięcie wizerunku i zaufania.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Chwila, czyli, tak jak powiedziałem: będziecie się zasłaniać RODO żeby nie opublikować najlepszych wyników nawet z wygwiazdkowanymi nazwami użytkowników.

Miałem 40 kuponów. Zaangażowałem wszystkie znane mi osoby. Tak się złożyło, że własnie potrzebowałem nowego Maca, ale też chciałem zobaczyć czy serio rozwiejecie moje wątpliwości. Klikałem jak szalony i śmiem twierdzić że chociaż jeden z losów wygrałby jakąkolwiek nagrodę. Dlatego bardzo chętnie poddam w wątpliwość w UOKiKu ten konkurs. A ten fragment: "Doprowadzenie do tego typu sytuacji byłoby nie tylko złamaniem prawa, ale naraziłoby Allegro na bardzo wysokie kary, a ponadto na poważne nadszarpnięcie wizerunku i zaufania." Tyczy się Allegro dopiero jak ktoś ich po łapkach trzepnie. Bez zgłoszenia do UOKiKu nawet nie ma takiej szansy. Potestujmy więc czy trzepną czy nie. Od teraz przy każdym takim konkursie 🙂

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:103336151 nie zasłaniamy się RODO. W naszej wcześniejszej odpowiedzi informujemy o zapisach w regulaminie oraz z czego wynikały. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Samo poddanie tego weryfikacji będzie ciekawe: Zadanie konkursowe opisane w ustępie poprzedzającym należy wykonać manualnie, w jak najkrótszym czasie i bez posługiwania się narzędziami przyspieszającymi możliwości manualnego rozwiązania zadania. Organizator bierze pod uwagę wyłącznie czas zmierzony przez serwer.

oznacz moderatorów
DENRIK
#2 Obserwator

Do regulaminu mam bardzo wiele pytań – pisałem o tym przez formularz kontaktowy Allegro, ale żadnej reakcji.

Szczególnie dziwi na końcu regulaminu link do konkursu, który odbył się wiosną…
Odnoszę wrażenie, że ktoś „na szybko, na kolanie” sklecił ten regulamin i opublikował.

Cóż to za dziwo – konkurs, w którym w komisji nadzorującej są wyłącznie osoby wskazane przez organizatora, a cała reszta to „tajemnica poliszynela”?

„Ogłoszenie wyników nastąpi dnia 15 września 2025 r.”
A gdzie to OGLOSZENIE wyników nastąpi? Rozesłanie gratulacji bezpośrednio na maile zwycięzców to ma być ogłoszenie wyników?

Wygląda to po prostu na jakąś aferę.

Przypuszczam, że MacBookiem już posługuje się dziecko któregoś z członków komisji wybranych przez organizatora.

Myślę, że nie należy tego tak zostawiać i warto nadać temu rozgłos.
Co ciekawe, informacje o tym konkursie zostały „wyczyszczone” wszędzie, nawet w powiadomieniach na stronie głównej. I bez bezpośrednich linków do stron z informacjami o konkursie bardzo trudno je znaleźć, a może nawet jest to niemożliwe.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@DENRIK "Cóż to za dziwo – konkurs, w którym w komisji nadzorującej są wyłącznie osoby wskazane przez organizatora, a cała reszta to „tajemnica poliszynela”?"

Któż inny miałby wskazać członków komisji jak nie organizator?

"A gdzie to OGLOSZENIE wyników nastąpi? Rozesłanie gratulacji bezpośrednio na maile zwycięzców to ma być ogłoszenie wyników?"

Tak - zgodnie z regulaminem konkursu.

"Przypuszczam, że MacBookiem już posługuje się dziecko któregoś z członków komisji wybranych przez organizatora."

Poważne przypuszczenia.

"Co ciekawe, informacje o tym konkursie zostały „wyczyszczone” wszędzie, nawet w powiadomieniach na stronie głównej."

Jaki cel ma informowanie na stronie głównej o konkursie który się skończył?

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:137776451 pisałem powyżej, że:

"Zwycięzcy będą powiadamiani wyłącznie mailowo, zgodnie z kryteriami wskazanymi w regulaminie.".

Jeśli nie dostałeś powiadomienia to nie zostałeś zwyciezcą konkursu.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Jak brzmi regulamin to ja czytałem, kwestionuje raczej słuszność tego zapisu i powiadomienia tylko zainteresowanych. 

Szczerze? To ja też moge zorganizować konkurs gdzie nagabuje na moje formy przesyłki by zboostować ich popularność, a nastepnie nie przyznać nagrody, bo regulamin nie zakłąda jakiejkolwiek możliwości weryfikacji czy nagroda w ogóle istnieje i czy rozdanie bedzie. Ale przesyłki zboostowane wiec co sie martwić :D! UOKiK jak nic będzie powiadomiony o tym konkursie.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

@gdvorek  napisał(a):

@Client:103336151 dostałem odpowiedź z konsultacji, że organizator nie udostępnia publicznie tabeli wyników, więc nie ma możliwości porównania swojego czasu z innymi.

Zwycięzcy będą powiadamiani wyłącznie mailowo, zgodnie z kryteriami wskazanymi w regulaminie.

O, to też zabawne, w świetle tego, że nie ma daty ogłoszenia Zwycięzcy Konkursu: 

1. Reklamacje związane z uczestnictwem w Konkursie można przesyłać w formie pisemnej na adres Organizatora lub za pośrednictwem formularza kontaktowego w terminie nie późniejszym niż 7 dni roboczych od daty ogłoszenia Zwycięzcy Konkursu.

Definicja ogłoszenia znaleziona na szybko: Ogłoszenie zwycięzcy to formalna informacja, publikowana przez organizatora konkursu 

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Jaki macie czas? Ja 3 sekundy i zastanawiam się czy to wystarczy na bon 50 zł 😬

oznacz moderatorów
DENRIK
#2 Obserwator

2,*8 sek, ale jak dotąd nie otrzymałem żadnych powiadomień od organizatora.

oznacz moderatorów
AmonRe_Schultz
#1 Nowicjusz

Wychodzi na to, że czas 2:26 również się nie załapał do grona zwycięzców 

oznacz moderatorów