anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwracam się w celu odbioru nadanych przesyłek

MAMY ROZWIĄZANIE!
nashavita
#7 Wielbiciel

Dobry wieczór. @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pilne podjęcie działań 

oraz o ich wyłączenie z oceny jakości 

w kategoriach „Szybka wysyłka” oraz „Wysyłka w terminie” 

dla poniższych przesyłek: A003TYIBQ4, A003U0QV93, A003U0KL83, A003U0F5M5, 

A003U14RJ3 oraz A003U4N0R1 (Allegro One Box, DPD) 

Przesyłki zostały nadane 16.02.2026 o godz. 08:41 

Do chwili obecnej kurier nie odebrał tych przesyłek. 

Uprzejmie proszę o wyjaśnienie przyczyny zaistniałej sytuacji 

oraz o podjęcie działań mających na celu niezwłoczny odbiór przesyłek. 

Z góry dziękuję za zrozumienie oraz pozytywne rozpatrzenie sprawy. 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @nashavita! Przykro mi, że kurier nie przyjechał po odbiór paczek oraz przepraszam za powstałe niedogodności. Widzę, że wyjaśniamy już tą sytuację z oddziałem w zgłoszeniu mailowym o numerze 59215309. Zaczekaj proszę na informację od doradcy w sprawie odbioru przesyłek.  

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
nashavita
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź, jednak sytuacja jest dla mnie absolutnie nieakceptowalna.

Nie jest to pierwszy przypadek, kiedy kurier nie odbiera nadanych przeze mnie przesyłek, mimo że są one prawidłowo umieszczone w punkcie lub automacie zgodnie z regulaminem i w deklarowanym czasie wysyłki.

Obserwuję, że kurierzy przyjeżdżają pod automat, otwierają go, dokonują załadunku, natomiast nie odbierają wszystkich nadanych paczek. To powoduje realne straty po mojej stronie:

– obniżenie jakości sprzedaży,
– utratę punktów w kategoriach „Szybka wysyłka” oraz „Wysyłka w terminie”,
– opóźnienia w doręczeniach do klientów,
– ryzyko negatywnych opinii,
– utratę zaufania kupujących.

Proszę o jednoznaczną informację:

1. Kto ponosi odpowiedzialność za nieodebrane przesyłki?

2. W jaki sposób Allegro zamierza zrekompensować sprzedawcy konsekwencje opóźnień wynikających wyłącznie z zaniedbań po stronie przewoźnika?

3. Jakie konkretne działania zostaną podjęte, aby sytuacja nie powtarzała się cyklicznie?

Nie akceptuję sytuacji, w której jako sprzedawca wykonuję wszystkie obowiązki terminowo, a mimo to ponoszę konsekwencje operacyjnych zaniedbań po stronie logistyki.

Oczekuję konkretnej informacji zwrotnej oraz realnych działań naprawczych.

oznacz moderatorów
nashavita
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź, jednak sytuacja jest dla mnie absolutnie nieakceptowalna.

Nie jest to pierwszy przypadek, kiedy kurier nie odbiera nadanych przeze mnie przesyłek, mimo że są one prawidłowo umieszczone w punkcie lub automacie zgodnie z regulaminem i w deklarowanym czasie wysyłki.

Obserwuję, że kurierzy przyjeżdżają pod automat, otwierają go, dokonują załadunku, natomiast nie odbierają wszystkich nadanych paczek. To powoduje realne straty po mojej stronie:

– obniżenie jakości sprzedaży,
– utratę punktów w kategoriach „Szybka wysyłka” oraz „Wysyłka w terminie”,
– opóźnienia w doręczeniach do klientów,
– ryzyko negatywnych opinii,
– utratę zaufania kupujących.

Proszę o jednoznaczną informację:

1. Kto ponosi odpowiedzialność za nieodebrane przesyłki?

2. W jaki sposób Allegro zamierza zrekompensować sprzedawcy konsekwencje opóźnień wynikających wyłącznie z zaniedbań po stronie przewoźnika?

3. Jakie konkretne działania zostaną podjęte, aby sytuacja nie powtarzała się cyklicznie?

Nie akceptuję sytuacji, w której jako sprzedawca wykonuję wszystkie obowiązki terminowo, a mimo to ponoszę konsekwencje operacyjnych zaniedbań po stronie logistyki.

Oczekuję konkretnej informacji zwrotnej oraz realnych działań naprawczych.

Pozdrawiam,

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@nashavita Przepraszam, że musiałeś czekać. Poniżej przedstawiam odpowiedzi na Twoje pytania:

1. Jeżeli przesyłki nie zostały odebrane w terminie to oczywiście razem z oddziałem ponosimy winę.

2. W takiej sytuacji masz prawo do złożenia reklamacji na niepoprawnie wykonaną usługę.

3. Jeżeli sytuacja będzie się powtarzać, skontaktuj się z nami przez formularz lub na forum. Sprawa trafi do zespołu interwencyjnego, któy będzie eskalować w odpowiednim oddziale.

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
nashavita
#7 Wielbiciel

Cześć,

Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że dziś kurier odebrał przesyłki.
Nie zmienia to jednak faktu, że doszło do opóźnienia z przyczyn leżących wyłącznie po stronie procesu logistycznego (Allegro Delivery / przewoźnik), na które jako sprzedawca nie mam żadnego wpływu.

W związku z powyższym obniżenie punktów w kategoriach „Szybka wysyłka” oraz „Wysyłka w terminie” uznaję za bezpodstawne i nieakceptowalne.
Jest to de facto przeniesienie konsekwencji nienależytego wykonania usługi logistycznej na sprzedawcę, mimo że wszystkie obowiązki z mojej strony zostały wykonane terminowo.

Skargi dotyczące niedotrzymania terminów odbioru i doręczenia z winy przewoźnika w ramach Allegro Delivery zostały już złożone dla wszystkich wskazanych przesyłek.

Wzywam do:
– natychmiastowego wyłączenia wskazanych przesyłek z oceny jakości,
– przywrócenia niesłusznie obniżonych punktów,
– potwierdzenia, że podobne sytuacje w przyszłości nie będą wpływać negatywnie na moją ocenę sprzedaży.

Oczekuję pilnego i merytorycznego rozpatrzenia sprawy.

Pozdrawiam,
Nasha [edytowano]

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@nashavita 

Wiktoria udzieliła Tobie odpowiedzi. W tej sytuacji jeśli sprawa nadal wymaga doprecyzowania, czy rozumiem, że oczekujesz z naszej strony rekompensaty - możesz złożyć reklamację, kontaktując się z nami przez formularz kontaktowy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nashavita

Jak przesyłki nie dotrą do celu w regulaminowym terminie (w tym przypadku przewoźnika Allegro Delivery jest to do 3 dni roboczych, pod warunkiem nadania do godziny granicznej), to składaj reklamację na niewykonanie usługi w terminie.

Jeżeli chodzi o opóźnienie w odbiorze przesyłki z automatu nadawczego, to takie coś nie istnieje. Gwarantowany jest jedynie termin doręczenia przesyłki liczony od dnia nadania (nie ma znaczenia czy kurier odebrał przesyłkę). Co ważne ustawodawca nie przewidział czegoś takiego jak gwarantowany odbiór, prawo mówi tylko o gwarantowanym terminie doręczenia. A usługi pocztowe, to usługi regulowane i tu nie obowiązuje zasada co nie jest zabronione jest dozwolone, lecz dozwolone jest to, na co pozwala prawo. 

A tu cytat z ustawy, definicja przesyłki kurierskiej (art 3 pkt 19 ustawy prawo pocztowe). 

19) przesyłka kurierska - przesyłka listowa będącą przesyłką rejestrowaną lub paczka pocztowa, przyjmowana, sortowana, przemieszczana i doręczana w sposób łącznie zapewniający:

a) rejestrację dnia i godziny nadania przesyłki pocztowej,

b) śledzenie przesyłki pocztowej od momentu nadania do momentu doręczenia,

c) doręczenie przesyłki pocztowej w gwarantowanym terminie określonym w regulaminie świadczenia usług pocztowych lub w umowach o świadczenie usług pocztowych,

d) doręczenie przesyłki pocztowej adresatowi lub osobie uprawnionej do odbioru w miejscu określonym przez nadawcę lub uzgodnionym z adresatem, w sposób zapewniający rejestrację dnia i godziny doręczenia przesyłki pocztowej;

oznacz moderatorów