anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Żądam przywrócenia statusu "nierozwiązana" w 6 nierozwiązanych dyskusjach z nieuczciwym sprzedawcą

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Jak w tytule.

Obrzydzają mnie bolszewickie metody działania Allegro, przywołujące na myśl metody działania NKWD.

W dniu wczorajszym bezpodstawnie zakończyliście 6 nierozwiązanych dyskusji i jedną trwającą dyskusję (z 30 listopada, w której sprzedawca wypowiedział się ok. pół godz. przed waszym zamknięciem dyskusji, a ja nawet nie widziałem wtedy jego wiadomości!) z nieuczciwym sprzedawcą, oznaczając te dyskusje jako rozwiązane, przy czym zasłanialiście się krótką wiadomością:
"W związku z tym, że kupujący nie dopełnił swoich obowiązków jako osoba reklamującą, podjęłam decyzję o zakończeniu dyskusji."
"Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu."
Otóż nie - nie było żadnego rozwiązania problemów zgłoszonych w dyskusjach.

Gwoli ścisłości: 6 nierozwiązanych dyskusji dotyczyło reklamacji z tytułu rękojmi (niezgodność towaru z opisem aukcji, często znaczna), które wg prawa zostały uznane za zasadne, ponieważ sprzedawca otwarcie nie miał nawet zamiaru rozpatrywać tych reklamacji, udając, że nie zna różnicy między gwarancją sprzedawcy i ustawową rękojmią (mimo że wielokrotnie tłumaczyłem mu różnicę), a jak wiadomo - po 14 dniach bez poprawnie rozpatrzonej reklamacji, zostaje ona automatycznie uznana za zasadną. Mało tego - powiedział otwarcie, że jeśli odeślę towar, to on go nawet nie obejrzy, tylko odeśle go do mnie, bo twierdził, że "on daje 30 dni gwarancji" i resztę ma gdzieś. Generalnie w dyskusjach otwarcie kpił ze mnie, z regulaminu Allegro i z polskiego prawa, a wszystko to za przyzwoleniem pracowników Allegro i ich pomocą. Szkoda, że ja nie otrzymałem od Allegro żadnej  realnej pomocy i wsparcia. Mało tego - sprzedawca podkreślał to, że jest w stałym kontakcie z pracownikami Allegro i wspólnie wszystko uzgadniają. Nie wiem czy była to prawda, ale biorąc pod uwagę to, jak butny i bezczelny był w dyskusjach sprzedawca, to bardzo prawdopodobne, że te uzgodnienia były prawdą.

Ale do brzegu. Tym bardziej, że pisanie na klawiaturze sprawia mi ogromne problemy.

Mimo że reklamacje z tytułu rękojmi, złożone w 6 ww. dyskusjach, zostały uznane za zasadne, a ja mam w takiej sytuacji obowiązek jedynie udostępnić towar sprzedawcy, to jednak chciałem sam odesłać towar, bo jestem i zawsze byłem człowiekiem uczciwym, a w dodatku chciałem jak najszybciej zakończyć te sprawy. Na początku bałem się, że sprzedawca od razu odeśle towar, tak jak zapowiadał, co wiązałoby się z jeszcze większymi stratami po mojej stronie, ale Allegro zapewniło mnie, że w takiej sytuacji zwracają pieniądze za przesyłkę w ramach Protecta, co ostatecznie przekonało mnie do odesłania towaru.
Niestety w tamtym czasie drastycznie pogorszył się mój stan zdrowia, który i bez tego był kiepski (jestem osobą niepełnosprawną), co uniemożliwiło mi jakiekolwiek działania w tym temacie (m.in. byłem długo przykuty do łóżka, prawie bez władzy w rękach - nie życzę najgorszemu wrogowi takiego stanu). Oczywiście informowałem o tym fakcie w ww. dyskusjach, więc Allegro wiedziało doskonale skąd są opóźnienia. Niedawno, już pogodzony z tym, że sam raczej nie dam rady odesłać towaru, ogarnąłem kogoś, kto zrobi to za mnie.
Gdy wszystko w końcu zaczęło ruszać z miejsca i na horyzoncie pojawiła się perspektywa rychłego zakończenia tych uznanych już reklamacji, to dosłownie jeden dzień później Allegro odwaliło taką krzywą akcję.

Powtarzam - żądam przywrócenia statusu "nierozwiązana" w 6 nierozwiązanych dyskusjach z nieuczciwym sprzedawcą oraz ponowne otwarcie dyskusji z 30 listopada, w której w ogóle nie zdążyliśmy się nawet skomunikować jakkolwiek ze sprzedawcą.
Jeszcze przed weekendem zostanie odesłana część towaru.
Gdy sprawy będą do końca rozwiązane to z pewnością oznaczę je jako rozwiązane - na ten moment są one nierozwiązane.

oznacz moderatorów
54 ODPOWIEDZI 54

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@az1rael @LEW433 rzeczywiście czasem pojawia się potykacz, jak na poniższym zrzucie. Wystarczy go zamknąć krzyżykiem, a założenie dyskusji powinno być możliwe. Jeżeli nadal nie jest możliwe (potykacz powraca), zakładamy dyskusje w Waszym imieniu.

Jeżeli występują problemy w założeniu dyskusji do zamówienia, nie jest to oczywiście żadna systemowa blokada, tym bardziej związana z krajem pochodzenia sprzedawcy - a kwestia techniczna, splot okoliczności związanych z przekazywaniem numerów przesyłek i możliwości ich śledzenia. Zajmujemy się tą sprawą.

1000010128.png

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@msniezek Nie sprawdzałem tego na "żywca", ale tu kupujący zgłaszają taką niemożliwość otwarcia dyskusji, najczęściej są to zakupy od Chińskich sprzedających.

oznacz moderatorów

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@msniezek Ciężka choroba uniemożliwia mi pamiętanie każdego jednego szczegółu, tym bardziej, że zakupionych przedmiotów, które reklamowałem, nie używałem w tym czasie.

A dlaczego nie mogłem zrobić zdjęć, to już napisałem. Na pewno nie będę pokazywał moich wypisów ze szpitala, których przybywa mi po kilka rocznie.

Nigdy nie miałem zamiaru szkodzić żadnemu sprzedawcy. Za to sprzedawca z Danii świadomie szkodził mi - kupującemu. Bo nie mam ani pieniędzy, ani przedmiotu opisanego na aukcji.

Wspomnij może jeszcze o dyskusji, którą założył w moim imieniu pracownik Allegro w związku z oszukiwaniem przez sprzedawcę kupujących na koszcie wysyłki. I wspomnij też, że przez przypadek wysłał mi wtedy wzór umowy z firmą kurierską, którą odrzucił, bo znalazł tańszą alternatywę. A kupującym naliczał (i nadal nalicza) kilkukrotnie większe kwoty za wysyłkę.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Barzy_TPI Rozumiem że kupujesz przedmioty i zaczynasz używać na tydzień przed upływem odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi. I prawie dwa lata sobie tak leżą i leżą.

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@drekenzes Nie muszę się tłumaczyć dlaczego kupiłem te przedmioty i dlaczego ich nie używałem.
Ale z racji tego, że i tak admin zasiał w głowach nieświadomych użytkowników ziarno, jakobym ja był tym złym, to odpowiem na to pytanie - w związku z chorobą i faktem, iż lekarz podał mi orientacyjnie czas, który mi pozostał, to chciałem zrobić sobie taki salon do grania na LANie (sieci lokalnej) na komputerach za znajomymi. Bo jak byłem młody, to chodziłem z komputerem i monitorem CRT do znajomych i graliśmy w gry na LANie. Taka odrobina radości.
Ale widocznie nie zasługuję na radość, bo mam czelność reklamować towar, który miał zatajone wady. I to od sprzedawcy, który jest pod ochroną, bo prowizje ogromne.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Barzy_TPI choroba to poważna sprawa i nikt nie oczekuje, że będziesz cokolwiek udowadniał. Natomiast wygląda z zewnątrz co najmniej dziwnie, gdy ciężko chora osoba nie pamięta, jakie wady ma przedmiot, ale pamięta o założeniu i prowadzeniu dyskusji z powodu tychże wad.

Co dokładnie sprzedawca miałby zrobić z reklamacją, w której kupujący nie ma możliwości odesłania przedmiotu, nie może przesłać zdjęć wady, a do tego nie pamięta nawet, jakie to wady?

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@msniezek 

Zdaję sobie sprawę, że może to dziwnie wyglądać. Jest niewątpliwie moją winą, że nie dopilnowałem tych dyskusji i że wcześniej nie wynająłem kogoś, kto by się tym zajął (zdjęcia, odesłanie). Nie jestem w ostatnich latach tak bystry jak jeszcze kilka lat temu, raczej cieniem tamtego siebie i aktualnie często robię wszystko na ostatni moment, a czasem całkiem zapominam o pewnych rzeczach do załatwienia.
Ale to chyba nie jest powód do tego, żeby traktować mnie jak potencjalnego oszusta i nie wiadomo kogo jeszcze. Przecież na samym początku wspomniałem, że ogarnąłem już kogoś, kto to za mnie załatwi.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Barzy_TPI  napisał(a):

@msniezek 

Zdaję sobie sprawę, że może to dziwnie wyglądać. Jest niewątpliwie moją winą, że nie dopilnowałem tych dyskusji i że wcześniej nie wynająłem kogoś, kto by się tym zajął (zdjęcia, odesłanie). Nie jestem w ostatnich latach tak bystry jak jeszcze kilka lat temu, raczej cieniem tamtego siebie i aktualnie często robię wszystko na ostatni moment, a czasem całkiem zapominam o pewnych rzeczach do załatwienia.
Ale to chyba nie jest powód do tego, żeby traktować mnie jak potencjalnego oszusta i nie wiadomo kogo jeszcze. Przecież na samym początku wspomniałem, że ogarnąłem już kogoś, kto to za mnie załatwi.

Jesteś bardzo bystry i wymiatasz na klawiaturze jak szalony. Co więcej, jak na osobę, która wiele rzeczy nie pamięta, nie jest już taka bystra i ma takie problemy z pamięcią, to twoje wypowiedzi oraz ich styl świadczy o czymś zupełnie innym.

Ja po każdej Twojej wypowiedzi czuje się przez ciebie okłamywany. I to w takim ładnym, bezbłędnym, wyrafinowanym stylu. I nie, to nie są wypowiedzi wraka człowieka, za jakiego się tu przedstawiasz.

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@drekenzes Zapewniam Cię, że kiedyś nie dziobałem w klawisze jak kura w leżące ziarno, tylko śmigałem elegancko. I nie mrużyłem oczu, a w zasadzie oka, 30cm od ekranu, żeby sprawdzić to co piszę (zawsze szanowałem ortografię i interpunkcję).
Ale jeśli mimo to twierdzisz, że nie jest z moim stanem tak źle, jak mówią, to jak najbardziej uznam to za komplement i bardzo za niego dziękuję.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

i o to mi chodziło.

nie 6 a 14

ciagle niezadowolony i ciągle wraca do sprzedawcy dającego niezadowolenie. Byle bić pianę i ciagnąć za swoje sznurki. Nawet znajomy znajomego radcę załatwił. Kosmos.

oznacz moderatorów

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@Monika__L Inne dyskusje były szybkie i niezwłocznie załatwione, bo stanowiły raczej zgłoszenie problemu z braku czasu i natychmiastowe jego rozwiązanie.
Ale o tym już Pan administrator nie wspomniał, bo chodziło tylko o to, żeby mnie oczernić.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Barzy_TPI nie staram się nikogo oczernić (a już na pewno nie bardziej, niż Ty próbowałeś oczernić Allegro, porównując nas do NKWD). Przedstawiam po prostu drugą stronę tego medalu, skoro Ty zdecydowałeś się przedstawić tylko jedną. Dzięki temu każdy może sam sobie wyrobić opinię.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Barzy_TPI
#13 Ambasador#

@msniezek Przesadziłem z tym NKWD - za bardzo mnie poniosły nerwy. Przepraszam.

Po prostu taka sytuacja jest dla mnie nie do pomyślenia, że formalności dot. uznanych już reklamacji, są na ostatniej prostej, ale mimo wszystko trwają, a tu takie rzeczy, że 6 reklamacji się nagle rozwiązało, choć jeszcze tak się nie stało.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Barzy_TPI  napisał(a):

@msniezek Przesadziłem z tym NKWD - za bardzo mnie poniosły nerwy. Przepraszam.

Po prostu taka sytuacja jest dla mnie nie do pomyślenia, że formalności dot. uznanych już reklamacji, są na ostatniej prostej, ale mimo wszystko trwają, a tu takie rzeczy, że 6 reklamacji się nagle rozwiązało, choć jeszcze tak się nie stało.

Jak na problemy z pamięcią, potrzebą pomocy innych na każdym kroku, jest z tobą tak źle że nawet zdjęć nie załączysz do reklamacji...

Ale Twój styl wypowiedzi świadczy o czymś zupełnie innym. Nawet przecinka źle nie postawisz, mimo pisania postów jak z nut. Styl pisowni idealny, nieprawdaż? Do tego pogrubienia, podkreślenia itd itd. Zaraz nam tu w godzinę elaborat trzaśniesz bez zająknięcia i jednego błędu stylistycznego. No rzeczywiście, na tle Twojego rzekomego stanu zdrowia i chorób, to wymiatasz człowieku lepiej niż niejeden zdrowy i uczony. Tylko jakoś do tych braków pamięci, braku bystrości ma się to nijak. Coś ci w tym całym planie nie pykło.

budowlaniec2019
#10 Popularyzator#

Takich roszczeniowych trolli wyhodował sam serwis Allegro pozwalając im na obrażanie sprzedawców, oszczerstwa w komentarzach, zakładanie bezsensownych dyskusji w których w 99% przypadkach przyznaje im rację itp.

oznacz moderatorów