Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Zakupiłam hulajnogę dnia 16 sierpnia 2024 r.
Po 10 miesiącach użytkowania hulajnoga przestała działać i nie uruchamia się. Zgłosiłam reklamację z tytułu rękojmi, która obowiązuje przez 2 lata.
Sprzedawca odmówił jej prawidłowego rozpatrzenia, powołując się na sześciomiesięczną gwarancję na baterię. Podkreślam, że rękojmia i gwarancja to dwa odrębne tryby reklamacyjne. Skorzystałam z rękojmi, której sprzedawca nie ma prawa ograniczyć. Odrzucenie reklamacji w oparciu o gwarancję jest bezzasadne.
Sprzedawca zaproponował wysłanie jedynie samego kontrolera do samodzielnej wymiany.
Takie działanie nie spełnia jednak obowiązków wynikających z rękojmi - konsument nie ma obowiązku samodzielnie naprawiać towaru, a sprzedawca powinien przyjąć produkt i dokonać naprawy lub wymiany we własnym zakresie. Co więcej, wada może dotyczyć baterii, więc wysłanie samego kontrolera nie rozwiązuje problem.
Sprzedawca nie przyjął hulajnogi do serwisu, nie zbadał faktycznej usterki i ostatecznie odmówił realizacji roszczenia. Hulajnoga ma wadę istotną, uniemożliwiającą jej użytkowanie.
Wydał decyzję odrzucił reklamacje podając za powód zle użytkowanie sprzętu.
Wypełniłam wniosek allegro ochrona kupujących.
19.08. Tj wtorek o godzine 10:40 Dostałam meila z potwierdzeniem, ze wniosek jest rozpatrywany. Kiedy moge sie realnie spodziewać wydania decyzji.
Nie wspomnę również, ze w burzliwej dyskusi wielokrotnie prosiłam o przyjęcie hulajnogi na serwis. Proszone było 3 krotne wsparcie pomocy allegro, które również dawało jasno do zrozumienia sprzedawcy iż w ich obowiązku jest przyjąć sprzęt na serwis.
Nie zastosowali żadnego z obowiązujących praw reklamacyjnych.
Uwazam, ze allegro ochrona kupujących wyda pozytywną decyzję w sprawie mojego wniosku. Nie mniej jednak minęło juz 48h, pod wnioskiem mialam informacje, ze zazwyczaj w tym czasie rozpatrują. Czy ktoś czekał dłużej?