anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro One jedyną możliwą opcją dostawy? Allegro chce mieć sprawę w UOKiK?

trajber
#9 Pomysłodawca#

1. W opisie aukcji mamy trzy opcje dostawy kurierem z pakietem SMART. Widzę DPD, DHL i Allegro One. Zakup za ok. 90 zł, więc z pakietem SMART "zapłacę" 0 zł.

To widać na stronie aukcji.To widać na stronie aukcji.

2. Przy wyborze formy dostawy w pojawia się już tylko jedna opcja ze znaczkiem SMART, "anonimowa" (= bez wskazania nazwy firmy kurierskiej, po prostu "Kurier" ze znaczkiem SMART), no ale wybieram ją, bo przecież mam cudowny pakiet SMART.

W którym miejscu kliknąć, żeby wybrać DPD lub DHL?W którym miejscu kliknąć, żeby wybrać DPD lub DHL?

3. Po zakupie widzę, że wybrałem Allegro One.

Widzę, co świadomie wybrałem...Widzę, co świadomie wybrałem...

4. Allegro wie, że postępuje źle (niedawno pisałem o Allegro One i wyszło na to, że znają temat od ponad roku i że to nie wypadek przy pracy, a celowe działanie), więc wstydzi się i ukrywa Allegro One jako "anonimowego" kuriera.

5. Powie mi ktoś, w którym momencie świadomie wybrałem Allegro One?

Teraz chyba czas na popcorn i przyglądanie się, jak moderatorzy albo "wspierający wolontariusze" będą bronić portalu. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

drekenzes
#18 Luminarz#

@trajber Bo w Smart jest tzw. Allegro Delivery, z którego sprzedawca musi wybrać co najmniej 3 kurierów. W tym przypadku DPD, DHL i Allegro One. Ale z Allegro Delivery jest tak, że kuriera finalnie wybiera Allegro - jeśli korzystasz ze Smart. Jak nie korzystasz ze Smart, to masz wolną rękę w wyborze kuriera. Te zmiany wprowadzali po cichu wmawiając kupującym 'testy". Ostatnio zaczęli kombinacje przy punktach odbioru.

Jeśli chodzi o UOKiK, to Allegro ma ich w nosie. Czasem udają współpracę, jeśli chcą wprowadzić jakieś niemile widziane zmiany, więc trzeba na kogoś zwalić winę (np. były to zasady listy nieaktywnych kupujących).

trajber
#9 Pomysłodawca#

Dzięki, jak 99,99% klientów szukam w tego typu komunikatach, gdzie napisano o podwyżkach opłat albo o zauważalnych (nowych) niedogodnościach, a resztę zauważę przy tego typu niemiłej pobudce.

A tutaj mam jeszcze jedno pytanie - jakim cudem moje pytanie znalazło się na forum Zaawansowani sprzedawcy,  bo ja sam nie mam możliwości "doklikania się" do tego forum, a korzyść dla portalu jest oczywista (wrzucając taki post na forum dla sprzedawców - i to zaawansowanych - mamy pewność, że znakomita większość użytkowników/kupujących tego nie zobaczy).

Powinienem napisać ten post jeszcze raz? Może tym razem nikt nie zauważy, że publikacja będzie w bardziej widocznym miejscu?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@trajber  kupujący na forum, to wchodzą zazwyczaj jak mają jakiś problem i rzadko czytają inne posty, więc nie ma to większego znaczenia gdzie został wrzucony😉 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@trajber dla zamówień Smart, kupujący wybierają opcję Kurier bez nazwy przewoźnika, wówczas system wybiera najkorzystniejszego dla tego zamówienia przewoźnika (nie zawsze jest to Kurier Allegro One). 
Jeśli chodzi o umieszczenie posta w sekcji dla sprzedających, zakładając wątek, wybierasz, w którym miejscu forum chcesz opublikować swój wpis: 

la_nika_0-1751282417710.png

Twój wątek powinien być w sekcji dla kupujących, dlatego przeniosłam go. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@trajber jak widzisz system wybiera najkorzystniejszy wariant tylko nie wiem dla kogo...
masz mieć ponoć szybko, tanio i profesjonalnie a wybierają ci one co jest zaprzeczeniem szybko i profesjonalnie a taniej się nie da a w sumie o to chodzi żeby oni mieli taniej ci to wysłać bo to ich dziadostwo które non stop babole łapie 

oznacz moderatorów

trajber
#9 Pomysłodawca#

Kiedyś już pisałem na tym forum, że nie mam nic do ludzi, często jest to obojętne, która firma przyjedzie, no i tu okazało się, że przyjechał akurat całkiem fajny kurier, któremu jeszcze się chce pracować i np. mogłem ustalić, o której +/- będzie u mnie, więc nie musiałem siedzieć przez cały dzień na czatach, bo lada chwila święty posłaniec 😋 może przyjechać. Wkurza mnie jednak brak możliwości wyboru i arogancja monopolisty.

oznacz moderatorów

trajber
#9 Pomysłodawca#

Jeśli to system wybiera za mnie i nie może być inaczej, to może przemyślcie hasło reklamowe "Zapłać za SMART, a w nagrodę nie będziesz mógł samodzielnie decydować" lub podobne? Może nie będzie mniamuśne, ale przynajmniej będzie uczciwe...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@trajber oni ten poroniony ppmysł wprowadzili bo inpost za dobrze doręczał paczki i za duży kawał tortu zjadał a przecoeż woadomo że oficjalny sklep allegro może sprzedawać na allegro to i oficjalny dostawca allegro paczek może też na allegro działać

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@la_nika system wybiera najkorzystniejszego dla tego zamówienia przewoźnika (nie zawsze jest to Kurier Allegro One). 

Pewnie że nie zawsze bo macie mały zasięg, kupujący i sprzedawca musi być w Waszym rejonie obsługi jak by tak przesortować to pewnie będzie to 100 % One Kurier 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów