anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak opcji rozłącz te same oferty.

renata86aa
#9 Pomysłodawca#

Przed chwilą po wpisaniu jakiekolwiek frazy zauważyłem, że wyszukiwanie działa jedynie dla produktów a nie ofert. Nie mam opcji rozłączenia produktu. 

Czy to jakiaś zmiana czy błąd ? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
2 069 ODPOWIEDZI 2 069

JaRz_1988
#8 Zapaleniec#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Co można powiedzieć - mam wrażenie, że to kopiowanie portalu Bezosa. Który od zawsze był nie tylko wizualnie ale pod kątem wyszukiwania ofert mniej przyjazny niż Allegro.

Obecnie wyszukiwanie zwłaszcza najniższych cen jest utrudnione i wymaga wielu kliknięć dodatkowych. Dodatkowo właściwie wprowadza w błąd użytkownika w niektórych miejscach bo nawet po sortowaniu od najniższej ceny nie widzimy jej dopóki nie wjedziemy w konkretne zgrupowane produkty katalogu 😞 

Cóż kiedyś zdarzało mi się wejść i poprzeglądać produkty i kupić coś czego nie planowałem - teraz szkoda mi na to czasu i energii - zupełnie podobnie stało się z pionierem chińskich sklepów, który zaczyna się na tę samą literę co Allegro. 

Tam również przestałem zaglądać od czasu zmian wyszukiwania - więc w sumie to się cieszę - u mnie w portfelu zostaje więcej. 

A jeśli portalowi się to opłaca no to widocznie była to dobra decyzja 

oznacz moderatorów

qubick
#9 Pomysłodawca#

To prawda. Ja osobiście nie miałem jakiegoś urazu do portalu Jeffa Bezosa, choć jego samego uważałem za absolutnego zwyrodnialca (ale to tak jak większość miliarderów i elit, które próbują wszystkim ustawiać życie. I same latając prywatnymi odrzutowcami, produkując tysiące razy więcej CO2 niż normalni ludzie, mówią nam że nie możemy używać słomek, a za reklamówkę w sklepie mamy zapłacić 1zł "podatku" ekologicznego, ale to taka dygresja), natomiast nigdy nie byłem w stanie używać Ama-on właśnie ze względu na KOSZMARNĄ wyszukiwarkę i jeszcze gorsze strony prezentacji produktów - kiedy się wejdzie w konkretną ofertę. 

I teraz portal Allegro, który bił wszystkich na głowę - jeśli chodzi o wyszukiwarkę i prezentacje produktów - upodabnia się do globalnej konkurencji z którą w Polsce już wygrał, ale właśnie tutaj przechodzimy do sedna, bił wszystkich na głowę... jeśli chodzi o komfort użytkowania DLA KONSUMENTÓW, a przecież globalnym korporacjom nie o to chodzi, chodzi wyłącznie o maksymalizację zysku w krótkim dystansie, to znaczy jak najszybciej jak najwięcej, bez żadnego liczenia się z długofalowymi konsekwencjami. Krótko mówiąc allegro ma w d... nasze - konsumentów opinię, naszą frustracje, nasze potrzeby, nasz komfort. 

Tak, oni wiedzą że to jest obiektywnie gorsze dla większości użytkowników allegro, ale to nie jest istotne, ważne jest tylko jedno - to że oni myślą (błędnie), iż to im przyniesie zwiększenie zysku w krótkoterminowym (czyli jedynym, który takie globalne korporacje jak allegro biorą pod uwagę) okresie czasu. 

Wszystko to na co tutaj narzekamy (nie można znaleźć najtańszej oferty, brak przejrzystości itp.) że się posłużę amerykańskim zwrotem, to "it's a feature not a glitch", innymi słowy to jest celem, a nie wypadkiem przy pracy, czy niechcianą konsekwencją.  

oznacz moderatorów

Client:128117527
#7 Wielbiciel#

@qubickTo wina szefa, zmienił wszystko, postawił to na głowie, nie jest polakiem i ma w tyłku czego ludzie oczekują, zarabia krocie i doi z nas jak chce, ale to nasza wina dojemy się prowadzić jak barany na rzeź. mamy taki pęd do zakupów że narzekajmy ale i tak kupujmy.

oznacz moderatorów

Carmanghia19
#7 Wielbiciel#

Pomyślcie sobie teraz, jak bardzo to irytujące nie tylko dla kupujących - dajmy na to, szukam bardzo konkretnej maszyny do szycia, wyświetla mi 68 aukcji w kategorii, a guzika do rozłączania ofert nie ma i nie mogę zobaczyć więcej niż 4 - ale jak bardzo gnębi sprzedających. Jak mają zarabiać, jak mają oferować konkurencyjne ceny czy po prostu funkcjonować jako sklep internetowy na allegro, jeśli nie można w żaden sposób znaleźć ich oferty? Ten sam problem z tą zasmarkaną wyszukiwarką jest np. w częściach samochodowych, weź człowieku znajdź, jak nie można rozłączyć produktów, a jeszcze do tego te produkty są często źle pogrupowane i potem jest syf zarówno dla kupującego, któremu wyszukiwarka MIMO ODPOWIEDNIEJ FRAZY podpowiada zły towar, ale i dla sprzedającego, który się potem musi szarpać ze zwrotami albo dopytywaniem 500 razy, czy na pewno o to chodziło. Ile marnuje się w ten sposób środków, czasu. 

Zamiast zająć się faktycznymi problemami, takimi jak wystawianie pudełek (oh, jak ja kocham sklepy z rzeczonymi moto-częściami, które sprzedają pudełko z logiem producenta :)), czy wklepywanie aukcji do złych kategorii i filtrów, by być bardziej widocznym, to robią jakieś cyrki z tą wyszukiwarką. Ciekawe, czy w allegro ktokolwiek słyszał kiedyś i rozumie pojęcie UX? A może teraz już nie mają w ogóle porządnych UX designerów i informatyków, tylko wszystko klepie jakiś asystent przez Chata GPT? 😛

oznacz moderatorów

wayne55
#10 Popularyzator#

Sama idea takiego grupowania jest dobra, bo czasem jednak wygodniej wyszukać w ten sposób, choć chyba dla pewności "nie ominięcia" najlepszej oferty dodatkowo sprawdzałbym w tradycyjnej wyszukiwarce po sortowaniu czy wybrałem najlepszą ofertę.  W niektórych przypadkach jednak, a jest ich myślę co najmniej połowa - nowa wyszukiwarka jest koszmarem dla kupującego. Uważam że jedyną sensowną decyzją było wprowadzenie grupowania jako świetną opcję, ale jako dodatek do normalnego wyszukiwania, być może ustawić ją jako domyślną ale w żadnym wypadku nie usuwać normalnego wyszukiwania. Podobnie z "szukaniem w opisie", to dwie kluczowe opcje do sprawnego wyszukiwania czegoś w bardziej zaawansowany sposób. Usunięcie obu tych opcji jest skandalem, co potwierdza ogromna liczba negatywnych (wyłącznie) opinii, nie ma NIKOGO komu pasuje tak jak obecnie. To śmierdzi jakimś szwindlem, gdzie ewidentnie ktoś działa na niekorzyść portalu. Już w myślach mam jak będę szukał następnych części eksploatacyjnych do samochodu bez możliwości szukania w opisie i rozłączania oferty, to jest NIEWYKONALNE teraz. Następuje powrót do karty stałego klienta w intercars, z dobrym rabatem i zamawianie telefoniczne, 5 minut roboty i mam pewność że kupię dobrej jakości towar w niskiej cenie. Nie wiem czy będzie najlepsza oferta ale obecne PlER...ENIE się z wyszukiwarką AIIegro przez godzinę lub dłużej i świadomość dreptania cały czas w miejscu początkowym, nie ma sensu, powoduje frustracje. Szkoda nerwów i czasu. Zobaczymy za jakiś czas, jak wam zjedzie opinia w googlach, truspilot, sklepie play, bo od jakiegoś czasu 95% ocen to same najgorsze, zjedziecie w rekordowym tempie to może wtedy coś do was dotrze.

oznacz moderatorów

Adam_E11
#7 Wielbiciel#

Działanie Allegro jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Nowe wyszukiwanie w praktyce likwiduje możliwość szukania wg najniższej ceny, wrzuca do wyszukiwania setki innych, niechcianych produktów i wszystko jest w wielu grupach.

W efekcie kupujący nie może znaleźć tego czego szuka po najniższej cenie. To po co komu taki sklep?

Od strony sprzedawców - jak oni mają ze sobą konkurować, jak nie wiadomo co jest na rynku i w jakich cenach. Bajzel totalny. W takich warunkach jakie stwarza Allegro nie można prowadzić biznesu. Takim działaniem, Allegro całkowicie odwraca się od swoich klientów, od których pobierało więcej niż godziwą prowizję. Pobierało bo sprzedaż spada tak drastycznie, że ludzie będą zamykać biznesy. To są dramaty poszczególnych ludzi ale co to Allegro obchodzi.

Zamiast ułatwiać warunki sprzedaży to się je utrudnia (oprócz problemów z wyszukiwaniem, ciągłe zmiany, komplikacje, maile typu: kochani w tym miesiącu wprowadzamy dla was 50 zmian).

Może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi, zawsze myślałem, że sprzedający powinien dbać o swoich klientów. Allegro wykazuje się kompletną ignorancją wobec swoich klientów a ludzie nie są głupi będą szukać na innych platformach i przenosić się tam gdzie będą lepsze warunki.

"Życzę powodzenia" z taką polityką sprzedaży, wyniki sprzedaży i cena akcji powiedzą same za siebie 🙂

oznacz moderatorów

grupavmax
#1 Nowicjusz#

Po wybraniu konkretnego przedmiotu np. marki, modelu telefonu z lewej strony przy modelu pokazuje liczbę przedmiotów do sprzedaży np. 251 sztuk ale wyświetlana jest tylko jedna strona. W momencie kiedy sortuje przedmioty o najtańszego i wchodzę w którąś pozycje to z prawej strony wyświetla się " Inne oferty produktu" z zakresem cen najtańsze i najszybciej jednak tych pozycji na wcześniejszej liście wyszukania nie ma.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

Wiemy, wiemy 🙂

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@grupavmax Jak chcesz dołączyć do grona zadowolonych klientów, to zapraszam tutaj: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/dlaczego-nie-ma-opcji-szukaj-w-opisie/m-p...

oznacz moderatorów

fox_paws
#13 Ambasador#

@grupavmax Tak ma być. Masz kupować w tych ofertach, które chce sprzedać Allegro, a nie które Tobie pasują.

oznacz moderatorów