anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sklep ma prawo odmówić zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Justus70
#8 Zapaleniec#

Witam,

problem dotyczy sprzedaży karty graficznej tutaj na stronie allegro. Sprzedającym jest sklep [edycja] zarejestrowany na allegro. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą kartę kupiłem na fakturę (firmę) ale z przeznaczeniem na użytek własny prywatny. Problem dotyczy kilku kwestii pierwsza: przyszła do mnie karta która jest niezgodna z tym co było wystawione na aukcji allegro, chciałem kupić kartę bez LHR a dostałem z LHR. Takie karty są o wiele tańsze i w momencie kupna mojej wersja z LHR  identycznej karty była sprzedawana na [edycja] z odpowiednim oznaczeniem o ponad 1000 zł taniej. Na aukcji nie było słowa o tym że karta ma Rev 2 lub jest oznaczona jako LHR ani na zdjęciach ani w opisie. Taką kartę wszyscy sprzedawcy oznaczają w tytule i jeszcze dokładniej w opisie sklep [edycja] na swojej stronie internetowej także. Dodatkowo ktoś wpisał komentarz pod tą aukcją że jest ona bez LHR. Druga kwestia: w zwrotach dotyczących tej aukcji jasno jest opisane cyt: " Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy Jednoosobowych Działalności Gospodarczych)" a ja prowadzę jednoosobową firmę. Teraz [edycja] nie chce przyjąć zwrotu ponieważ i tu pytanie czy mogą to zdobić powołuje się na regulamin sklepu [edycja] nie allegro. Pytam: kupując na allegro mam się czuć bezpiecznie i obowiązuje mnie regulamin sklepu allegro czy regulamin sklepu [edycja] czy oba ? Czy maja prawo do tego żeby odmówić zwrotu ?

@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24
_Likos_
#21 Demiurg#

@Justus70  jak dla mnie pytanie zasadnicze. Czym sie zajmujesz jako firma ?

oznacz moderatorów
Justus70
#8 Zapaleniec#

@_Likos_ Prowadzę firmę budowlaną jednakże w PKD mam też

9511Z naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych,

9521Z naprawa i konserwacja elektronicznego sprzętu powszechnego użytku

Nie jest to jakakolwiek sprzedaż sprzętu komputerowego tylko naprawa i konserwacja.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

Justus70 9511Z naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych,

ODSTĄPIĆ OD UMOWY NIE MOŻESZ , ALE ! REKLAMACJĘ CO DO NIEZGODNOŚCI Z OPISEM JAK NAJBARDZIE J MOŻESZ .,

Zrób to najlepiej w dyskusji , po 24 H poproś administratora o wypowiedź przedstawiając swoje argumenty .

oznacz moderatorów
Justus70
#8 Zapaleniec#

Jak rozumiem założyć tutaj nowy wątek opisać sprawę ale tylko kwestię niepoprawnego opisu aukcji i poprosić administratora allegro o wypowiedz ?

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Justus70 Tak, ale dyskuję ze Sprzedającym rozpocznij korzystając z tego linka.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

Justus70 albo prościej wejdź w zakładkę ,, moje zakupy - szczegóły ,, i następnie kliknij ,, zgłoś problem z zakupem ,,. Opisz sytuację ,a jesli problem nie zostanie rozwiązany  po 24H w dyskusji pojawi się niebieski napis ,, poproś pracownika o pomoc ,, kliknij w niego i pisz swoje argumenty .

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@Justus70  ponieważ kupiłeś część do która moze być wykorzystana do naprawy komputera a  prowadzisz taką dzialalnośc zwrot bez podania przyczyny może być trudny o ile niemożliwy.  Dla sprzedającego będzie to argument że karta miała Ci posłużyc do naprawy komputera wiec do działalności gospodarczej

Ja bym chyba próbował reklamować. Jelsi twierdzisz że były niezgodności w opisie to moze być jedyna droga.

Co do niezgodności które opisałeś nie wypowiadam sie  gdyż w tym temacie jestem laikiem i jeśli piszesz że występują to Ci wierze.

oznacz moderatorów
A3dam
#19 Nestor#

@Justus70 
kartę kupiłem na fakturę (firmę) ale z przeznaczeniem na użytek własny prywatny.

W przypadku ew. sporu ta linia obrony mogłaby Cię pogrążyć.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów
terazauto
#13 Ambasador#

@A3dam - Polak potrafi 🙂

oznacz moderatorów
szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@Justus70 

Jak jest niezgodność produktu to reklamacja a nie zwrot, wtedy masz szansę na zwrot pełnych kosztów. Jeśli jesteś pewien swoich racji (a nie mam podstaw sądzić, że jest inaczej)  to powinni uznać.

----------------------------------
Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów
Justus70
#8 Zapaleniec#

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi już wiem jak to zrobić i w którym miejscu w serwisie chciałbym się poradzić czy taka forma w której to opisałem jest właściwa bo jak rozumiem tylko ta droga reklamacji może zostać pozytywnie załatwiona:

cyt: "

Reklamacja dot. Aukcji https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-3070-gaming-o-10868440146

Reklamuję w/w produkt jako niezgodny z opisem w tytule treści oraz na zdjęciach, na podanej stronie nie ma żadnej wzmianki że jest to ograniczona przez LHR wersja karty graficznej.  

Wszyscy sprzedający karty graficzne w tym także sklep morele w swoich obecnych i trwających aukcjach w serwisie allegro umieszczają taki dopisek w tytule lub treści.

Dodatkowo w komentarzach w/w aukcji napisane jest cyt:  „Kopie w 61 eth” Czyli jest to wersja bez LHR.

Dodatkowo cena w/w jaką zapłaciłem  karty graficznej jest o wiele wyższa niż cena takiej samej wersji z ogranicznikiem sprzedawanych przez sklep.

Proszę o pozytywne rozpatrzenie reklamacji lub przysłanie mi przez sklep morele właściwej karty graficznej bez ogranicznika LHR.

Jeżeli wystąpią problemy z dostępnością zgadzam się poczekać lub po uprzednim uzgodnieniu zamienić na innego producenta lub ewentualnie produkt z outletu."

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

Justus70 oczywiście tak , ale po mojemu , zaznaczam pomojemu cyt,, nie ma żadnej wzmianki że jest to ograniczona przez LHR ,, to słaby argument , ale .... nie wyrokuję . 

Frytki to też ziemniaki i raczej nie trzeba pisać ,że są pokrojone , a Ty jako przedsiębiorca związany z elektroniką powinieneś rozpoznać parametry karty choćby po jej numerze EAN czy symblou fabrycznym .

oznacz moderatorów
Knowhere
#21 Demiurg#

@mdrogeria Czasem rewizje tego samego modelu karty od tego samego producenta różnią się tylko stickerem, bo z zewnątrz wyglądają identycznie.
Podejrzewam, że w ofercie na allegro była karta w tej starszej wersji, a ktoś w morelach walnął się na magazynie i wysłał tę w nowszej.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów
Justus70
#8 Zapaleniec#

Oczywiście że powinienem i tu się z Tobą zgadzam w podanej akcji i w jej opisie według tytułu i kodu producenta GV-N3070GAMING OC-8GD jest to wersja podstawowa bez LHR .W wersji LHR powinien być stosowny dopisek Rev. 2.0.

oznacz moderatorów
Knowhere
#21 Demiurg#

@Justus70 Tak z ciekawości - kupiłeś tę kartę do koparki?

oznacz moderatorów
Justus70
#8 Zapaleniec#

Kupiłem tą kartę do grania i streamowania ale nie ukrywam że chciałbym sprawdzić w przyszłości jej możliwości także w kopaniu.

oznacz moderatorów
Knowhere
#21 Demiurg#

@Justus70 Ostatnio gdzieś obił mi się o oczy artykuł, że LHR zostało już częściowo złamane i karty takie oferują obecnie ok. 70% wydajności podczas kopania.

oznacz moderatorów
aragil
#15 Entuzjasta#

@Justus70 "Kupiłem tą kartę do grania".

" kupiłem na fakturę (firmę) ale z przeznaczeniem na użytek własny prywatny."

:kupując na allegro mam się czuć bezpiecznie i obowiązuje mnie regulamin sklepu allegro czy regulamin sklepu [edycja] czy oba ?"