Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
problem dotyczy sprzedaży karty graficznej tutaj na stronie allegro. Sprzedającym jest sklep [edycja] zarejestrowany na allegro. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą kartę kupiłem na fakturę (firmę) ale z przeznaczeniem na użytek własny prywatny. Problem dotyczy kilku kwestii pierwsza: przyszła do mnie karta która jest niezgodna z tym co było wystawione na aukcji allegro, chciałem kupić kartę bez LHR a dostałem z LHR. Takie karty są o wiele tańsze i w momencie kupna mojej wersja z LHR identycznej karty była sprzedawana na [edycja] z odpowiednim oznaczeniem o ponad 1000 zł taniej. Na aukcji nie było słowa o tym że karta ma Rev 2 lub jest oznaczona jako LHR ani na zdjęciach ani w opisie. Taką kartę wszyscy sprzedawcy oznaczają w tytule i jeszcze dokładniej w opisie sklep [edycja] na swojej stronie internetowej także. Dodatkowo ktoś wpisał komentarz pod tą aukcją że jest ona bez LHR. Druga kwestia: w zwrotach dotyczących tej aukcji jasno jest opisane cyt: " Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy Jednoosobowych Działalności Gospodarczych)" a ja prowadzę jednoosobową firmę. Teraz [edycja] nie chce przyjąć zwrotu ponieważ i tu pytanie czy mogą to zdobić powołuje się na regulamin sklepu [edycja] nie allegro. Pytam: kupując na allegro mam się czuć bezpiecznie i obowiązuje mnie regulamin sklepu allegro czy regulamin sklepu [edycja] czy oba ? Czy maja prawo do tego żeby odmówić zwrotu ?
@Justus70 jak dla mnie pytanie zasadnicze. Czym sie zajmujesz jako firma ?
@_Likos_ Prowadzę firmę budowlaną jednakże w PKD mam też
9511Z naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych,
9521Z naprawa i konserwacja elektronicznego sprzętu powszechnego użytku
Nie jest to jakakolwiek sprzedaż sprzętu komputerowego tylko naprawa i konserwacja.
Justus70 9511Z naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych,
ODSTĄPIĆ OD UMOWY NIE MOŻESZ , ALE ! REKLAMACJĘ CO DO NIEZGODNOŚCI Z OPISEM JAK NAJBARDZIE J MOŻESZ .,
Zrób to najlepiej w dyskusji , po 24 H poproś administratora o wypowiedź przedstawiając swoje argumenty .
Jak rozumiem założyć tutaj nowy wątek opisać sprawę ale tylko kwestię niepoprawnego opisu aukcji i poprosić administratora allegro o wypowiedz ?
@Justus70 Tak, ale dyskuję ze Sprzedającym rozpocznij korzystając z tego linka.
Justus70 albo prościej wejdź w zakładkę ,, moje zakupy - szczegóły ,, i następnie kliknij ,, zgłoś problem z zakupem ,,. Opisz sytuację ,a jesli problem nie zostanie rozwiązany po 24H w dyskusji pojawi się niebieski napis ,, poproś pracownika o pomoc ,, kliknij w niego i pisz swoje argumenty .
@Justus70 ponieważ kupiłeś część do która moze być wykorzystana do naprawy komputera a prowadzisz taką dzialalnośc zwrot bez podania przyczyny może być trudny o ile niemożliwy. Dla sprzedającego będzie to argument że karta miała Ci posłużyc do naprawy komputera wiec do działalności gospodarczej
Ja bym chyba próbował reklamować. Jelsi twierdzisz że były niezgodności w opisie to moze być jedyna droga.
Co do niezgodności które opisałeś nie wypowiadam sie gdyż w tym temacie jestem laikiem i jeśli piszesz że występują to Ci wierze.
@A3dam - Polak potrafi 🙂
Jak jest niezgodność produktu to reklamacja a nie zwrot, wtedy masz szansę na zwrot pełnych kosztów. Jeśli jesteś pewien swoich racji (a nie mam podstaw sądzić, że jest inaczej) to powinni uznać.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi już wiem jak to zrobić i w którym miejscu w serwisie chciałbym się poradzić czy taka forma w której to opisałem jest właściwa bo jak rozumiem tylko ta droga reklamacji może zostać pozytywnie załatwiona:
cyt: "
Reklamacja dot. Aukcji https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-3070-gaming-o-10868440146
Reklamuję w/w produkt jako niezgodny z opisem w tytule treści oraz na zdjęciach, na podanej stronie nie ma żadnej wzmianki że jest to ograniczona przez LHR wersja karty graficznej.
Wszyscy sprzedający karty graficzne w tym także sklep morele w swoich obecnych i trwających aukcjach w serwisie allegro umieszczają taki dopisek w tytule lub treści.
Dodatkowo w komentarzach w/w aukcji napisane jest cyt: „Kopie w 61 eth” Czyli jest to wersja bez LHR.
Dodatkowo cena w/w jaką zapłaciłem karty graficznej jest o wiele wyższa niż cena takiej samej wersji z ogranicznikiem sprzedawanych przez sklep.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie reklamacji lub przysłanie mi przez sklep morele właściwej karty graficznej bez ogranicznika LHR.
Jeżeli wystąpią problemy z dostępnością zgadzam się poczekać lub po uprzednim uzgodnieniu zamienić na innego producenta lub ewentualnie produkt z outletu."
Justus70 oczywiście tak , ale po mojemu , zaznaczam pomojemu cyt,, nie ma żadnej wzmianki że jest to ograniczona przez LHR ,, to słaby argument , ale .... nie wyrokuję .
Frytki to też ziemniaki i raczej nie trzeba pisać ,że są pokrojone , a Ty jako przedsiębiorca związany z elektroniką powinieneś rozpoznać parametry karty choćby po jej numerze EAN czy symblou fabrycznym .
@mdrogeria Czasem rewizje tego samego modelu karty od tego samego producenta różnią się tylko stickerem, bo z zewnątrz wyglądają identycznie.
Podejrzewam, że w ofercie na allegro była karta w tej starszej wersji, a ktoś w morelach walnął się na magazynie i wysłał tę w nowszej.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Oczywiście że powinienem i tu się z Tobą zgadzam w podanej akcji i w jej opisie według tytułu i kodu producenta GV-N3070GAMING OC-8GD jest to wersja podstawowa bez LHR .W wersji LHR powinien być stosowny dopisek Rev. 2.0.
@Justus70 Tak z ciekawości - kupiłeś tę kartę do koparki?
Kupiłem tą kartę do grania i streamowania ale nie ukrywam że chciałbym sprawdzić w przyszłości jej możliwości także w kopaniu.
@Justus70 Ostatnio gdzieś obił mi się o oczy artykuł, że LHR zostało już częściowo złamane i karty takie oferują obecnie ok. 70% wydajności podczas kopania.
@Justus70 "Kupiłem tą kartę do grania".
" kupiłem na fakturę (firmę) ale z przeznaczeniem na użytek własny prywatny."
:kupując na allegro mam się czuć bezpiecznie i obowiązuje mnie regulamin sklepu allegro czy regulamin sklepu [edycja] czy oba ?"