anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie ma opcji Szukaj w opisie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
boismortier
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna. 

oznacz moderatorów
845 ODPOWIEDZI 845
adi_tychy
#9 Pomysłodawca#

głupoty pani opowiada

polecam wrzucić hasło "Jaszowiec". Jeden ze sprzedawców ma około osiem starych gazet, gdzie w opisie użył tego wyrazu, oraz jedną gazetę, gdzie w nazwie użył tegoż słowa.

Po wrzuceniu do przeglądarki słowa JASZOWIEC od tegoż sprzedawcy wybija się niestety tylko  jedna oferta.

ZATEM ALLEGRO CUDOWNIE ZABIJA SPRZEDAWCÓW, ZMNIEJSZA IM PRZYCHODY, A KUPUJĄCY NIE ODNAJDUJE POŻĄDANEGO TOWARU. To jest dramat.

Ponadto wybija się od innego sprzedawcy towar o nazwie "Odznaka Jaszowiec" a obok okienko porównaj 81 ofert. Kiedy wchodzę na te 81 ofert, żadna nie jest związana z Jaszowcem, natomiast allegro podsuwa mi do przeglądnięcia odznaki wszelkiej maści (odznaka dzień ormowca, odznaka święto dyszla itp). Tym samym allegro kradnie i marnotrawi mój czas. To jest brak szacunku dla kupujących i sprzedających.

Proszę się więc tutaj nie kompromitować i nie pleść farmazonów

oznacz moderatorów
skacprz
#9 Pomysłodawca#

@la_nika Jeśli mogę spyta:  to kto stoi za tą decyzją biznesową? Pytam całkiem poważnie jako inwestor / właściciel akcji Allegro. 

oznacz moderatorów
matdb
#10 Popularyzator#

@skacprz Nie po to są anonimowi decydenci aby tutaj na tak wnikliwe pytanie odpowiadać, oni wolą aby administrator i moderatorzy dawali twarz tym najgłupszym zmianą na allegro od momentu powstania. To nie są ludzie, którzy mają jakiś honor, etos itp. ale mają na tyle rozumu, żeby zostać anonimowi a decyzje niech przekaże "dół" oraz niech to on da twarz - sorry za dobitne określenie ale jest adekwatne - debilnym zmianom takim jak usunięcie opcji "szukaj w opisach" i zacznie kłamać, że to dla dobra użytkowników.

Jednak tak im przypominam:  decydenci z "naszej klasy" też myśleli, że jesteśmy tacy wielcy, bez konkurencji że możemy zrobić każde świństwo użytkownikom (np. wszystko co opublikujecie na portalu będzie należeć prawnie do nas).... i wiemy jak skończyła "nasza klasa".
Ciągle to samo: PYCHA KROCZY PRZED UPADKIEM

oznacz moderatorów
skacprz
#9 Pomysłodawca#

@matdb Czyli co…  spytam CEO - Roya jak im to wyszło przy wynikach za Q3 🙂

Mało pytań miał ostatnio to na pewno się ucieszy. 

oznacz moderatorów
Client:87296636
#12 Orędownik#

@skacprz cos mi to wygladac zaczyna ze ktos chce po taniosci wciagnac Allegro..nie widze innego powodu uwalenia i sprzedawcow, i kupujacych

256-bit limit
oznacz moderatorów
Client:87296636
#12 Orędownik#

@la_nika Jakie parametry?? przeciez one w ponad polowie sa od czapy i sprzedawcy pisza: patrzec na opis NIE na parametry , opinie czy tytul ,bo nie maja na nie wplywu a o  zdjeciach juz nikt nie wspomina bo prawie kazdy wie ze to pelna sciemy - niszczycie  Allegro na wlasne zyczenie , moze o to chodzi ? a wasza wyszukiwarka zwraca a swoje resztki - nic nie rozumie jest gorzej niz z tym pseudobotem Alina      ..btw Po indych Moderatorach tak ale po La Nike nie spodziwalem sie takiej odpowiedzi. Czyli ktos ma zamiar za grosze kupic Allegro???

256-bit limit
oznacz moderatorów
gieniasiezmienia
#2 Obserwator#

No i ok, niech wyszukuje. Poprawiliście spoko.

Tylko dlaczego usunęliście inną opcję? Ktoś chciałby z niej skorzystać, to ją zaznaczał i korzystał. W czym problem. Co Wam przeszkadzało że ludzie znajdują to co chcą i to kupują?

oznacz moderatorów
dorothy2
#11 Animator#

@gieniasiezmienia  napisał(a):

Tylko dlaczego usunęliście inną opcję? Ktoś chciałby z niej skorzystać, to ją zaznaczał i korzystał. W czym problem.

W tym, że nie umieją zintegrować tej opcji z wyświetlaniem zgrupowanych produktów. A wszak nie może być tak żeby oferty pojawiały się rozłączone! wszyscy by z tego korzystali (i mogliby kupować taniej, a klient nie ma kupować taniej, ma kupować to, co zostało jako promowane opłacone przez sprzedawcę, a im drożej tym oczywiście lepiej).

oznacz moderatorów
agrala
#7 Wielbiciel#

Witam.

Zniknęła mi ta opcja na komputerze, na przeglądarce w telefonie i na aplikacji.

Szukanie niektórych rzeczy bez tej opcji to udręka.

Przypuśćmy, że che kupić jakąś część do auta i mam oryginalny numer lub numer zamiennika. Mam wybranego sprzedawcę, szukam w jego ofertach. W tej chwili bez tej opcji zostają wyszukane tyko oferty z nazwą którą wpisałem. To też nie działa na stronie głównej - nie pokazuje się to okienko do zaznaczenia.

Mogę pomylić numer i znajdzie podobne ale to nie to samo.

Ta opcja działała super jeżeli szukał się zamiennika.

Czy ktoś wie czemu tego już nie na i jak szukać bez tej opcji?

Nie uśmiecha mi się szukać w Google zamienników i wpisywać ich numery tutaj a później porównywać ceny by wybrać najlepszą opcję dla mnie. Zajmuje to zbyt dużo czasu.

Dzięki i pozdrawiam.

oznacz moderatorów
brakestop
#16 Inspirator#

Na tym portalu prawie wszystko przestało działać. Agonia. 

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów
spa
#8 Zapaleniec#

To wszystko idzie w złym kierunku.

Teraz zlikwidowali "Szukaj w opisach ofert".

Wcześniej w płytach CD zlikwidowali działy: single,składanki,polskie ,zagraniczne.

Powstało tam jedno wielkie "burdello bum,bum".

Szukam płyt polskich,po przeglądnięciu 2 stron odpadam z zabawy.

Przestałem kupować,nie mam cierpliwości.Im bardziej poprawiają dla nas ( oczywiście na lepsze ), tym gorzej to działa.

oznacz moderatorów
virn_vn
#7 Wielbiciel#

Szanowni Państwo,

Kupuję parę lat na Allegro, ale nagle wprowadzony brak możliwości wyszukiwania po opisach w ofertach sprawia, że kupno na Allegro stało się dla mnie aktywnością nieprzyjemną, podobną jak chodzenie po galerii handlowej w maseczce utrudniającej oddychanie, gdzie jest wiele ofert, ale muszę przejść po wszystkich i przeczytać co jest napisane na każdym produkcie. I to wszystko w tej maseczce.

Myślę, że porównanie do zakupów w sklepach detalicznych w maseczce jest jak najbardziej na miejscu, ale galeria handlowa ma tą przewagę, że mogę podejść do kogoś z obsługi (np. kogoś wystawiającego towar) i poprosić o pomoc. Wystarczy jedno zdanie wyjaśnienia i taka zorientowana osoba wskaże mi produkt potrzebny, bo już się wcześniej z nim zapoznała.

Rozumiem, że do skorzystania z takich algorytmów SI na Allegro, która mi pomoże w zakupach i sama przejrzy te interesujące mnie aukcje i zarekomenduje co faktycznie chcę, a nie co należy mi zaprezentować, jeszcze długa droga, ale w tym czasie likwidacja namiastki pomocnej osoby z supermarketu (bo taką rolę pełniło wyszukiwanie opisach) jest dla mnie brakiem elementarnej wiedzy o e-commerce.

Aktualnie przy braku wyszukiwania mamy:

1. Bardzo dużo ofert, na co zwraca się uwagę w oficjalnych wypowiedziach Allegro

2. Ofert niemożliwych do zrozumiałego przejrzenia w rozsądnym czasie, bo aukcje zawierają treść rozbitą w wielu miejscach (np. pomiędzy zdjęciami)

3. Brak parametrów, które są istotne dla klienta lub całkowicie błędne są parametry w tysiącach produktów, które chce przejrzeć.

W rezultacie po raz pierwszy od rozpoczęcia kupowania na Allegro poczułem frustrację z procesu dokonywania zakupów.

Zwykłą frustrację.

Tak mnie dotknęło to do żywego :), że pierwszy raz z przyjemnością zacząłem przeglądać oferty na portalu konkurencyjnym.

Czy ktoś z zespołu zajmującego się badaniami frustracji klientów (bo trudno tu mówić o zadowoleniu) oraz rekomendacjami dotyczącymi UX na pewno nie zachorował na C-19?

Proszę albo o możliwość powrotu tej opcji albo też podanie adresu jakiegoś alternatywnego portalu, w którym macie Państwo udziały i jest wyszukiwanie po opisach, bo inaczej wybór alternatywnego portalu zakupowego jest dość jasny. 

Od tego wyboru bardzo się broniłem, gdyż raził mnie poziom szczegółowości, jak również np. małe czcionki w kategoriach czy prezentacja nieinteresujących mnie ofert międzynarodowych, ale obecnie trudno mi brać na poważnie zakupy na Allegro, jeśli mam się frustrować przymusowym przeglądaniem tylu ofert, bo:

a) nie ma parametrów mnie interesujących (najważniejsze) lub

b) są one błędnie wypełnione (drugie w kolejce priorytetów) lub

c) w ogóle niewypełnione.

Nie będę pisał dlaczego opcja wyszukiwania w opisach jest potrzebna, bo jeśli jeszcze ten temat wymagałby wytłumaczenia, to faktycznie nie ma już tutaj czego szukać (brak możliwości wyszukiwania w opisach ofert... - ironia?).

Proszę przekazać ten list osobom odpowiedzialnym za dalszy rozwój portalu, bo może jednak w czasie, gdy Allegro będzie wystawiane do publicznej oferty ktoś zrozumie, że frustracja klientów z kupowania na Allegro może przesądzić o cenie wyjściowej akcji.

Analitycy rynkowi, którzy będą wyceniać wartość akcji zapewne zdyskontują wartość akcji o możliwe obniżenie poziomu zadowolenia klientów.

Po prostu mi teraz przykro i zwyczajnie niewygodnie.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

Po co taki elaborat? Opcja zniknęła testowo na dwa tygodnie i po tym czasie ma wrócić.

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

@xyz96 A ja odpowiem. Moderator napisał ze będą sprawdzali reakcje użytkowników. I to jest ta reakcja. Bez niej i jej podobnych pewnie po jakimś czasie allegro by napisało " wszyscy są szczęśliwi że nie ma tej funkcji - zamykamy definitywnie". A tak to przynajmniej walczymy aby została.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@virn_vn Dziękuję, że poświęciłeś czas, żeby przedstawić nam swoją opinię. Przekazałam ją do osób odpowiedzialnych za wprowadzane zmiany.

Tak, jak napisali @pinsplash i @xyz96 testujemy nowe rozwiązanie. Ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły.

Natalia
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów
Tomasz-Brzeski
#7 Wielbiciel#

A czym podyktowana ta decyzja? Za dużo osób korzystało i serwery nie wyrabiały? Bo przecież nie to, że jeden checkbox zajmował za dużo miejsca...

A czy ktoś wie, co trzeba dopisać do adresu, żeby wymusić szukanie w opisach?

Żeby szukać w zakończonych, trzeba było dopisywać &closed=1

A żeby szukać w treści?

oznacz moderatorów
Perf2099
#7 Wielbiciel#

Z historii w przeglądarce wyszło mi, że jest to:

&description=1

Dzięki, gdyby nie ten post, pewnie nie wpadłbym na to, żeby kombinować w ten sposób 🙂

oznacz moderatorów
Tomasz-Brzeski
#7 Wielbiciel#

@Perf2099 

No przecież! Faktycznie! Normalnie dziura w pamięci, a przecież wiele razy to widziałem w adresie. Dzięki - wyszukiwanie w opisach znów działa 😄 .

Oby nie wyłączyli jak najdłużej.

Dobrze, że jeszcze działają nawiasy, minus, cudzysłowy oraz gwiazdka na końcu. Chociaż... może lepiej tego nie pisać, bo zaraz jakiś "racjonalizator" zachce to wyłączyć 😕 .

oznacz moderatorów