anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie ma opcji Szukaj w opisie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
boismortier
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna. 

oznacz moderatorów
853 ODPOWIEDZI 853
MarGor
#8 Zapaleniec#

jak można twierdzić ze teraz jest lepiej? nic nie jest lepiej. nie można bez wyszukiwania w opisach znaleźć podstawowych produktów a grupowanie woła o pomstę do nieba i wprowadza dodatkowe zamieszanie.

oznacz moderatorów
gradek83
#9 Pomysłodawca#

Takim działaniem można by powiedzieć że ktoś celowo chce wprowadzić obniżenie sprzedaży i rentowności Allegro a co za tym idzie ogłosić nierentowność i sprzedać Allegro ? Przecież jak ktoś czegoś nie znajdzie co jest zawarte w opisie to tego nie kupi i Allegro i te darmozjady tam pracujące nie zarobią za usunięcie tej opcji koleś powinien wylecieć z roboty. Przydały by się takie czystki jakie Elon Musk zrobił w byłym Twitter a obecnej platformie X połowę niepotrzebnych pracowników nic dobrego dla firmy robiących nierobów wywalił. Jak taka firma jest wstanie komuś takiemu płacić za takie **piiip**yczne pomysły.  A pisanie że ta opcja nie była używana to może wina tego że na telefonie tej opcji w ogóle w wyszukiwarce nie było widać dopiero jak w przeglądarce dało się tryb Komputerowy opcja się pojawiała a większość ludzi wyszukuje na telefonach informacji na allegro. Jakoś żaden MĄDRY inaczej orzeł nie widział tego że tej opcji tam nie ma widocznej.  

oznacz moderatorów
-Rigid-
#7 Wielbiciel#

Allegro schodzi na psy... Już raz wyłączyliście tą opcję i odzew był identyczny... Te wasze zachwalane "parametry" są o kant litery "D" rozbić, bo sprzedawcy CZĘSTO ich nie uzupełniają albo robią to źle! jedynie opisy ratowały wyszukiwanie na tym serwisie bo sprzedawcy często je kopiują ze stron producentów i dlatego błędy są tam sporadyczne... ale po co w ogóle dyskutować, podstawowe pytanie to: PO CO USUWAĆ COŚ CO DZIAŁA?! ja powoli już przechodzę jak się tylko da na kupowanie bezpośrednio ze stron sklepów, bo tam też często są darmowe dostawy a i ceny czasem niższe niż na allegro które ma gdzieś głos użytkowników...

oznacz moderatorów
gradek83
#9 Pomysłodawca#

Wszyscy się zastanawiają dlaczego Allegro zrobiło taki przekręt teraz już widzicie zmiana jednej opcji jak bardzo wpłynęła na Akcje tej spółki na giełdzie i teraz pomyślcie sobie że jest to przyjmijmy celowe działanie. Akcje spadają ktoś je teraz kupuje bo są tanie potem opcję wyszukiwania dodają na nowo i magicznym sposobem akcje idą w górę i ktoś w magiczny sposób zarabia sobie na akcjach i ma na nową willę czy tam auto itp... spadek allegro.jpg 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Mają skup dla pracowników to co będą przepłacać xD. Szczerze to chyba jedyna szansa, że jak skupia ile tam chcą to w końcu przywrócą stabilność portalu. Bo inaczej to grób-mogiła...

oznacz moderatorów
judis
#9 Pomysłodawca#

Hejo moderatorstwo, może się w końcu do czegoś przydacie!

Jakiś czas temu allegro wywaliło możliwość wyszukiwania w opisie, co całkowicie z-j-e-b-a-ł-o sens i logikę wyszukiwania czegokolwiek bardziej zaawansowanego. W związku mam dla was zadanie. Zróbcie mi query i wystawcie WSZYSTKIE wyniki takiego oto zapytania:

- kalendarz ścienny na 2025, planszowy, widok miesięczny, każdy dzień musi zawierać dokładną godzinę wschodów i zachodów zarówno słońca, jak i księżyca, oraz fazy księżyca.

Pokażcie, co umiecie 😄

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
Wiceadmiral
#9 Pomysłodawca#

Może trzeba założyć nowy wątek, bo w tym już się nie chcą wypowiadać? Może się boją lub mają zakaz?

oznacz moderatorów
bodziobodzio4738
#11 Animator#

Praktycznie od samego początku mają zapewne zakaz, chcą przeczekać aż się "przyzwyczaimy" do nowego bałaganu w ofertach który nazywają wyszukiwarką i nikomu się nie będzie chciało pisać. Na początku trochę błaznowali wciskając że teraz to jest wspaniale i wybierz x ofert bla bla bla. ale jak zaczęły się wytyki z realnymi dowodami w postaci zrzutów ekranu że to nie ma prawa działać to zrobiło się cichutko. Tymczasem spora część ludzi (w tym ja) zwyczajnie przeniosła swoje zakupowe szaleństwa na inne portale z działającymi wyszukiwarkami. Owszem czasami coś staram się próbować wyszukać bardziej skomplikowanego niż patelnia czy garnek ale po chwili uświadamiam sobie że to nie ma sensu bo jak zwykle tylko się nawku$%#iam że szukam jednej rzeczy na 20 zakładkach. Nie wiadomo też jak ich realne statystyki, bo jeżeli sprzedaż im znacząco nie spadła to zostawią ten śmie-tnik w ofertach tak jak jest, poklepując dalej pomysłodawcę że jest cudownie.

oznacz moderatorów
sp6vxh
#8 Zapaleniec#

Temat pojawił się już w kilku wątkach wcześniej, ale dyskusja rozlała się na ponad 20 stron i chyba nikt się tym już nie przejmuje, dlatego chyba warto zalać Forum naszymi pretensjami aby uświadomić Allegro że jest to istotny problem. Może więc każdy kto uważa że jest to temat ultra ważny założy własny protest?

Jestem z Allegro od ponad 20 lat, wydałem tu kilkadziesiąt procent swoich życiowych przychodów i 99% zakupów zrealizowałem po wyszukaniu ofert z zaznaczoną opcją szukania w opisach.

W innym wątku Pani Moderatorka wyraziła opinię że opcja ta była nieprzydatna i prawie nikt jej nie używał, więc została usunięta i zastąpiona automatyzacją wbudowaną w wyszukiwarkę...

Wszystko zależy zapewne od tego jak się spojrzy na statystyki wykorzystywania tej funkcjonalności przez użytkowników - jeśli weźmiemy łączną ilość kont ( tych żywych i tych martwych ) to przy pewnym ustawieniu filtrów faktycznie może wyjść to co Szanowna Pani pisze, bo jeśli uwzględnić martwe konta, małolaty które z jednorazowego konta kupiły faję do marychy lub dalekowschodnich sprzedawców testujących możliwości ominięcia ograniczeń API to faktycznie wynik miliona korzystających z tej funkcji na tle 100 milionów kont może wypaść blado, ale jeśli wziąć pod uwagę inne czynniki - łączna ilość zakupionych towarów, łączna kwota zakupów, ilość problematycznych transakcji, łączny czas użytkowania allegro, status wykupionych opcji smart itd, itp., to wtedy okaże się że ten "niewielki procent użytkowników" o którym była Pani uprzejma wspomnieć to 90% żywych kont, 95% opcji smart i 98% łącznej kwoty zakupów. Nie straszę zamknięciem konta, ale podpisuję się oburącz pod opiniami innych użytkowników wyrażających swoją frustrację w pierwotnym wątku - po wprowadzeniu "ulepszeń" nie znalazłem na Allegro kilku potrzebnych mi produktów i kupiłem je gdzieś indziej. Stratą dla Allegro nie jest to że dzięki temu w ostatnim kwartale wydałem kilka czy kilkanaście tysięcy na innych portalach, ale sam fakt że znalazłem te "inne" portale, założyłem tam konto i podpiąłem kartę kredytową czy tam blik... I szukam kolejnych, a na Allegro zaglądam bo mam skrót na pasku szybkiego wyszukiwania. Jeszcze mam ten skrót, choć po przeczytaniu że "Opcja szukania w opisach od dawna nie spełnia swojej funkcji i nie jest potrzebna do tego, aby wyszukać produkty, których potrzebują klienci" mam wrażenie że Młode Wilki z Allegro wiedzą lepiej jakie pampersy mam kupić dla swojej mamy, bo mają Nową Wyszukiwarkę która "automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe", czyli tłumacząc na polski - albo lepiej ode mnie wiedzą czego potrzebuję, albo zwyczajnie chcą mnie zmusić do kupowania tego co chcą i tam gdzie chcą.

Róbcie sobie nową wyszukiwarkę, róbcie sobie lepsze dopasowania, róbcie sobie sugestie czy tam superoferty albo inne (jakże już znienawidzone i zobojętniałe reklamy), ale pod pozorem usprawnień nie odbierajcie klientom możliwości wyboru, bo to jedyne co mieliście wartościowego - ogromny, łatwy, nieskrępowany i prawie nieograniczony wybór. To oraz (świetnie rozwijający się) projekt ułatwień wysyłki i szybkich płatności sprawiło że staliście się największą platformą sprzedażową w Polsce. No chyba że już nie chcecie być taką platformą - a to wtedy przepraszam i gratuluję świetnie obranej strategii.

Z wyrazami uszanowania i życzeniami lepszego przemyślenia strategii utrzymania obecnych użytkowników, bo sposobów na ich zniechęcenie znaleźliście już całkiem sporo...

oznacz moderatorów
sp6vxh
#8 Zapaleniec#

Moje wypociny w nowym wątku zostały automatycznie przeniesione do wątku macierzystego.... Ciekawe.

Jest jednak inna opcja - można zagłosować na pomysł przywrócenia wyszukiwania po opisach. Link na górze ekranu opisany jako "Zgłoś swój pomysł"

oznacz moderatorów
szneider
#9 Pomysłodawca#

Ja mam pomysł, żeby zwolnili tych, którzy zarządzili usunięcie tej funkcji, bo jest przecież nie potrzebna.

oznacz moderatorów
bethke
#10 Popularyzator#

@sp6vxh

@sp6vxh  napisał(a):

.. można zagłosować na pomysł przywrócenia wyszukiwania po opisach. Link na górze ekranu opisany jako "Zgłoś swój pomysł"

Serio??? Chcesz ratować obcego molocha, który nas - użytkowników - nie szanuje??? Naprawdę myślisz, że oni nie wiedzą, co jest grane??? I naprawdę wierzysz, że jakimś głosowaniem zatrzęsiesz nimi? 😂

Nie po to tracili 3 lata na projekt i jego testowanie, nie po to wywalali na niego miliony zł - żeby teraz "wracać do starego". Duma, pycha i arogancja MONOPOLISTY - też im na to nie pozwoli.

Zostanie tak jak jest: będzie się kisiło, moderatorstwo będzie klepało swoje narzucone z góry formułki... Część użytkowników się przyzwyczai, część odejdzie do konkurencji (jestem w tej drugiej grupie, już od miesięcy tu nie kupuję).

oznacz moderatorów
szneider
#9 Pomysłodawca#

Jestem ciekaw jak się na te bzdurę zapatrują duży gracze, sprzedawcy którzy mają po kilkanaście tysięcy aukcji? Czy w ogóle zauważyli problem, że nie można normalnie znaleźć poszukiwanych przedmiotów wśród ich aukcji? Ja osobiście bym się mocno wku...

oznacz moderatorów
wayne55
#10 Popularyzator#

Niektórzy już się wypowiadali że mają zerowe albo jednocyfrowe wejścia na swoje wcześniej dobrze prosperujące aukcje i zwijają interes. Sprawa nadaje się do uokik, powinni przywalić im rekordowo wysoką karę za takie praktyki.

oznacz moderatorów