anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fatalne działanie Allegro MiniPrzesyłka

Jacek-555
#2 Obserwator#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

10 marca (popołudniu) dokonałem zakupu małego przedmiotu.  Wybrałem opcję Allegro MiniPrzesyłka. Przesyłka została nadana 12 marca, a dopiero dzisiaj (20 marca) dostałem sms, że "Przesylka nr xxxxxxxxxxxxxxx zostala pozostawiona do odbioru w terminie 14 dni w AP [tu adres]", która jest położona ponad 6,5km od mojego domu.

Wyjaśnię więc, że przesyłka nie została wrzucona do mojej skrzynki, ani nie ma tam także awiza. Zachodzi podejrzenie, że listonosz w ogóle nie przyjechał pod adres, tylko zdalnie odklikał awizo.

Pojechałem do wskazanej placówki, ale... tam tej przesyłki jeszcze nie ma.

Allegro nie powinno firmować takiego badziewia.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@Jacek-555  niestety PP tak działa, u mnie zawsze jak jest większa paczka, to ląduje awizo, że nikogo nie było😉

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Jacek-555 bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja i dziękuję za Twoje zgłoszenie. 
Przekażę to do zespołu, który zajmuje się współpracą z tym przewoźnikiem. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@la_nika  jaki jest gwarantowany termin doręczenia dla MiniPrzesyłki?

Według Prawa przewozowego "Przewoźnik jest obowiązany przewieźć przesyłkę w oznaczonym terminie" - jaki to termin w tym przypadku?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ja_Nitka załącznik nr 16 (Regulamin świadczenia Usługi Dostawy) nie określa gwarantowanego terminu doręczenia, jednak informacje o czasie przewozu uzupełniamy automatycznie w cennikach dostaw. Dla metody Allegro Miniprzesyłka to 3 - 5 dni.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Jacek-555 

Allegro MiniPrzesyłka ma być usługą tanią, a nie szybką. Priorytetem jest jak najniższy koszt realizacji usługi.

Jeżeli chodzi o awizo, to je otrzymałeś (sms to właśnie awizo, nie tu papierowego świstka). Jeżeli zaś chodzi o placówkę, w której pozostawiono przesyłkę, to jest ona przypisana do twojego adresu (listonosz nie może zostawić przesyłki w innej placówce niż wyznaczona dla danego adresu). AP to Agencja Pocztowa, podmiot całkowicie niezależny od Poczty Polskiej, ale mający umowę na nadawanie i wydawanie przesyłek (aczkolwiek możliwe jest tylko  jedna z tych opcji, to zależy od umowy). Jako podmiot niezależny AP nie zajmują się doręczaniem przesyłek, nie mają służby doręczeń (tym zajmuje się Poczta Polska i jej Urzędy Pocztowe). A przesyłka mogła jeszcze nie zostać dostarczona z placówki, w której rozlicza się listonosz (listonosz rozlicza się w placówkach PP, a nie w agencjach czy punktach partnerskich (zresztą agencja, to też rodzaj punktu partnerskiego)).

A i Allegro MiniPrzesyłka nie jest paczką, ani przesyłką kurierską. Jest to odpowiednik listu poleconego ekonomicznego, ale bez obowiązku kwitowania odbioru (dokładnie jest to przesyłka firmowa zamiejscowa z numerem).

ps.
- List polecony ekonomiczny kosztuje 7,80 zł i jest to usługa dotowana przez państwo.
- Listy ekonomiczny kosztuje 4,90 zł i jest to usługa dotowana przez państwo.
- Allegro MiniPrzesyłka kosztuje 4,49 zł i jest to usługa komercyjna, czyli musi na siebie zarobić (PP nie otrzymuje dotacji na ten rodzaj przesyłki).

@KOGIEL_T 
MiniPrzesyłka to list, a nie paczka.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@pecela  wiem, wiem😉 ,ale chciałem dać przykład jak działa PP

oznacz moderatorów

Jacek-555
#2 Obserwator#

Wiem czym jest awizo i czym jest Agencja Pocztowa. Tyle tylko, że MiniPrzesyłka powinna wylądować w mojej skrzynce na listy, a nie być awizowana. A to, że listonosz w ogóle nie przyszedł wiem, bo... cały dzień byłem w domu.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Jacek-555

W placówkach mają takie ramki do mierzenia wysokości przesyłki (w sensie czy wejdzie do skrzynki). Jak się nie mieści, to od razu leci awizo i do odebrania w placówce. Nikt tego nawet nie próbuję doręczyć. 

oznacz moderatorów