anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak anulować zgłoszenie zwrotu zakupu?

Idź do rozwiązania
kar-gaw
#7 Wielbiciel#

Witam kupiłem pewien przedmiot przez pomyłkę dokonałem zgłoszenia zwrotu lecz po przemyśleniu chce go zostawić bo go zastosuje do czego innego. Więc jak mogę anulować to zgłoszenie zwrotu. 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
LEW433
#21 Demiurg#

@kar-gaw Jak anulowałeś to pisz do sprzedającego, czy wyśle. Najlepiej kup powtórnie.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@kar-gaw Nie musisz go anulować, po prostu nie odsyłasz towaru, a sprzedawca nie oddaje Ci pieniędzy. Możesz wysłać sprzedawcy maila z informacją, że rezygnujesz ze zwrotu.

oznacz moderatorów
A3dam
#19 Nestor#

@kar-gaw 
Ze zgłoszenia zwrotu czyli chęci wysłania towaru do Sprzedającego zrezygnować możesz.
Jeżeli jednak wysłałeś równocześnie odstąpienie od Umowy bez podania przyczyny (rezygnację z zakupu) to prawo nie przewiduje wycofania oświadczenia, ani anulowania rozwiązania umowy.
Od chwili złożenia oświadczenia przez Kupującego - Sprzedający staje się ponownie właścicielem rzeczy (a Kupujący ma obowiązek dokonać jej zwrotu). W przypadku jej nieodesłania Sprzedawca może naliczać koszty bezumownego korzystania (oraz ew. związanego z tym zmniejszenia wartości rzeczy).
Jeżeli odstąpiłeś - to zwróć przedmiot i ew. kup go ponownie.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów
jerzk1
#1 Nowicjusz#

chciałem zwrócić towar ale się  rozmyślilem  a już zgłosiłem zwrot

oznacz moderatorów
mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@jerzk1, czy kontaktowałeś się w tej sprawie ze sprzedającym?

Maja
   Moderatorka

#21 Demiurg#

@jerzk1 Nie musisz anulować. Po prostu nie odsyłasz towaru, a sprzedawca nie odda Ci pieniędzy. Poinformuj tylko sprzedawcę, że rezygnujesz ze zwrotu, ucieszy się. 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Powiadom sprzedającego, ale jak nie odeślesz to on nie odda środków i nic się nie dzieje.

oznacz moderatorów
sklepklekle
#8 Zapaleniec#

Gdyby inni mieli podobny problem w przyszłości: Kupujący zgłasza sprzedawcy (w wiadomości/mailem), że rezygnuje ze zwrotu. Sprzedający w zakładce" Zwroty towarów" wybiera decyzja zwrotowa/odmowa zwrotu/odmowa zwrotu środków i tam wpisuje wyjaśnienie typu "Ustalono z klientem, że opcja zwrotu została wybrana przez pomyłkę", które otrzyma kupujący i Allegro. Tak to powinno prawidłowo przebiegać.

oznacz moderatorów